Myanmar'da katliama uğrayan Arakanlı Müslümanların yaralarını sarmak için, İHH öncülüğünde, Kaymakamlık ve Belediye başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlar ile Sivil Toplum Kuruluşlarının iş birliğinde İnegöl'ün en büyük yardım kampanyası düzenleniyor.

Kırmızı et üretiminde artış! Kırmızı et üretiminde artış!

MECLİS SALONUNDA TOPLANTI

İnegöl Kaymakamlığı, İnegöl Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl Müftülüğü, İnegöl Sanayi ve Ticaret Odası, Türkiye Diyanet Vakfı, Mobilyacılar Odası, MÜSİAD, İMOS, Mobiliyum AVM, İnegöl Taşıyıcılar Kooperatifi ile İnegöl Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun destek verdiği kampanyaya ilişkin basın toplantısı Belediye meclis toplantı salonunda düzenlendi.

ÇOK ÜZGÜNÜZ

Toplantıda konuşan İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, "Çok üzgünüz binlerce Müslüman şehit edildi, binlerce Müslüman yaralandı. Maalesef geldiğimiz süreçte yüz binlerce Müslüman bulundukları yerden ayrılarak yollardalar. Yine yüz binlerce Müslüman Bangladeş sınırındaki kamplarda yaşıyorlar."

DÜNYA SAĞIR VE KÖR

"İşin en ilginç tarafı ise bu insanlar açlık ile karşı karşıya. Diğer bir ilginç tarafı ise bütün dünya kamuoyu, özellikle İslam ülkeleri kamuoyu bu konuda sessizliğini koruyor. Bizler İnegöl olarak hiç bir olaya duyarsız kalmadık. Gerek Filistin mevzusunda, gerek dünyanın farklı bölgelerindeki Müslümanlara yapılanlara sessiz kalmadık. Arakan'a da sessiz kalmamız söz konusu değil."

HALEP YARDIMI GİBİ

"Biz geçen sene de aynı çalışmayı Halep için başlatmıştık ve çok güzel işler başarmıştık. İnegöl'de 35 tane kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte bir ümmet dayanışmasında bulunduk ve Türkiye'de bir ilki başarmış olduk. Nasipse bu sene de aynı şekilde yapacağız. Kampanyayı Allah'ın izni ile başlatıyoruz" dedi.

EN BÜYÜK DESTEK İNEGÖL'DEN

Toplantıya katılan Myanmar-Bangladeş Koordinatörü ve İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Said Demir, Arakan bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili bilgiler verdi.

İHH Vakfının en büyük desteği İnegöl'den aldığını belirterek, "Türkiye genelinde dünyanın 56 farklı ülkesinde 90 bin civarında yetime bakıyoruz. Bunun 750 civarına sadece İnegöl bakıyor. İnegöl'ün ayrıca Bangladeş ve Pakistan gibi farklı yerlerde yetimhane gibi kalıcı eserleri var. Hayırsever İnegöl halkının yardımlarını biz yerlerine ulaştırabiliyorsak ne mutlu bizlere."

GÖNÜL COĞRAFYAMIZDAN BİR PARÇA

"Arakan ismini ilk kez 2012 yılında duyduk. Ama İHH İnsani Yardım Vakfı 1996 yılında ilk defa Arakan'da çalışmaya başladı. Bölgede 20 yıldır yardım çalışmalarına devam ediyoruz. Arakan, bize uzak bir coğrafya. Belki coğrafya olarak uzak ama bizim gönül coğrafyamızdan bir parça burası. Arakan topraklarında yatan 5 bin tane şehidimiz var. Arakan halkı bizim Kurtuluş Savaşımıza destek verdi. Ama çok yeni duymaya başladık."

"Oysa Arakan halkı 1940'lı yıllardan beri katliama uğruyordu. 1962 yılında Myanmar'da askeri darbe oldu. Bu askeri darbe sonucunda Müslümanlar çok ciddi katliamlar yaşadılar. Çeşitli operasyonlarla binlerce Arakanlı Müslüman katledildi. 1982 yılında vatandaşlık yasasını değiştirdiler. 1 gecede Arakanlılar vatandaşlıklarını kaybettiler. Sabahleyin okuldaki öğretmen öğretmenliğini kaybetti, doktor doktorluğunu kaybetti. Ticarethanesi olan ticarethanesini kaybetti. Çünkü artık o ülkenin vatandaşı değillerdi."

"Bir kanunla sadece Müslüman oldukları için vatandaşlıklarını kaybettiler. Ülkenin en zengini ve ülkenin en okumuş kesimi olan Arakan Müslümanları, ülkenin en fakiri ve en cahili durumuna geldi. O süreç bugüne kadar devam etti. 2012 yılında ilk defa biz Arakan'ı Türkiye'de duymaya başladık. Katledilen Müslümanların görüntüleri ilk defa dünyaya sızdı ve 2012 yılında dünya Arakan'daki katliamı duydu."

KATLİAMLAR HİÇ DURMADI

"Bu katliamlar aslında hiç durmadı. Arakan'da yaşananlar insanlığın yaşadığı en büyük dramlardan birisi. Arakan'dan kaçmaya çalışanlar 10 gün boyunca yol yürüyorlar. Arakan'dan kaçarken doğum yapan kadınlar ve yolda doğan 90 çocuk var. Gerçekten çok acı dramlar yaşanıyor. Allah yardımcıları olsun. Dualarımız onlarla."

"Bir imtihanımız artık Arakan. Onlar için zor bir süreç. Her şeylerini kaybediyorlar. Bizler üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ekiplerimiz bölgede çalışmaya devam ediyor. Arakan'da Türkiye'nin önemli bir yeri var. Sizlerin yardımları ile Müslüman kardeşlerimize yardım edeceğiz" diye konuştu.

BİZE YARDIM ETMİŞLERDİ

Belediye Başkan Vekili Ahmet Kara ise: "1912 Balkan harbinde Arakanlı Müslümanlar 35 bin altın gönderiyor Osmanlıya. Vefa borcumuz olduğu için hem de Müslüman kardeşimiz olduğu için şimdi de bizim yardım etmemiz gerekiyor.

Devletimiz desteğini veriyor. İnegöl olarak bizde desteğimizi vereceğiz. İnegöl halkına yardımları için Allah razı olsun. Belediye olarak da biz her zaman hayrın destekçisiyiz" dedi.