Başbakan Binali Yıldırım, Bütçe Görüşmeleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşma yaptı. Başbakan Yıldırım, 'Mobilyanın başkenti İnegöl'de yaprak kıpırdamıyor. Mobilyacılar kan ağlıyor' diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu'na cevap verdi.

İNEGÖL VE MOBİLYACILARI BAŞARILI

Yıldırım, Meclis kürsüsünden İnegöl'ün ve mobilyacılarının başarılarını milletvekillerine aktardı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, konuşmasında 'İnegöl'deki mobilyacılar kan ağlıyor' ifadesini kullandığını anımsatan Yıldırım,

"İktidara geldiğimizde İnegöl'de bir OSB vardı. Burada 50-100-150 metrekarelik dükkanlar vardı, 15 milyon dolarlık ihracat yapıyorlardı. Bugün İnegöl'e 2 tane OSB daha yapıldı, 100-150 metrekarelik dükkanlar 10 bin, 15 bin metrekarelik dükkanlara döndü."

İNEGÖL'ÜN RAKAMLARI İYİ

"İşletmeler bugün sadece İnegöl'de, 115 ülkeye, 400 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Üretim ne olmuş? Bu senenin birinci çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde 14,2, üçüncü çeyrekte 41,7 oranında artmış. 'Kan ağlıyor' denilen mobilyacıların görüntüsü, bilançosu bu." değerlendirmesinde bulundu.

GURUR DUYDUK

İMOS ve MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ ise yaptığı açıklamada;

Bütçe görüşmelerinde Sayın Başbakanımız İnegöl mobilyasının büyümesini ortaya koydu. Bizler bu rakamların ortaya konmasında, Başbakanımızın bunu dillendirmesinden dolayı çok mutlu olduk, gurur duyduk.

İnegöl bir mobilya şehri. Mobilya şehrimizin ekonomisini ayakta tutan bir sektör. Ve Türkiye mobilya sektörüne de çok ciddi katkı sağlayan bir şehir İnegöl. Son 15 yıldır sektörümüzde ciddi bir şekilde ilerleme ve büyüme kaydediyoruz."

115 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

"İnegöl mobilyası ve sanayicisi ciddi bir büyüme kat etmiştir. Özellikle ihracat ve üretim anlamında çok ciddi kazançlar ortaya koymuştur. İhracatımızı 15 milyon dolardan 400 milyon dolara çıkardık. 115 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu nerden bu bilgileri aldı bilmiyorum. Bizim büyümemiz çok ciddi şekilde devam ediyor" diye konuştu.

BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ

Mobilya sektöründeki sıkıntılara değinen Uğurdağ,

"Büyüyen sektörde sıkıntılar olacaktır. Büyümeyle birlikte ortaya çıkan sorunlar olacaktır. Ama bizler sektör olarak hükümetimize güvenerek büyümeye devam ediyoruz. Bu sıkıntıların üstesinden geliriz diye düşünüyorum. Sıkıntısız hiçbir şey olmaz" dedi.

İNEGÖL'DE HAREKETLİLİK VARSA TÜRKİYE'DE DE VAR

Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç de yaptığı açıklamada: "Kılıçdaroğlu'nun bir hafta kadar önce 'Mobilyanın başkentinde yaprak kıpırdamıyor' demişti. Başbakanımız rakamlarla beraber cevap verdi. Mobilyanın başkenti İnegöl gerçekten Türkiye mobilya sektörünü hareketlendiren, başarıya destek veren büyük bir ilçe. İnegöl'de hareketlilik varsa Türkiye'de de var.

Mobilya sektörüne baktığımız zaman, 2000 yılında 180 milyon dolar ihracat yaparken, 220 milyon ithalat yapılıyordu. Ticaret açığı veriyordu. Bu gün geldiğimiz nokta Türkiye mobilya sektörü 2016 yılında 2.5 milyar dolar ihracat yaparken, 800 milyon doları bulmayan ithalat yapıyor. Yani 1.5 milyondan fazla dış ticaret fazlası veriyor hale geldi. 2017 yılına baktığımız zaman, 2 milyon 700 milyon doları yakalayacak aşamaya geldik. Geçen seneye göre yüzde 10 artışla yıl sonunu kapatmış olacağız. Bu bir başarı. İstihdamı ile katma değeriyle yaptığı dış ticaretteki atağıyla başarılı bir sektör.

Ak Partili vekillerden CHP'li başkana "Hayırlı Olsun" ziyareti örnek oldu Ak Partili vekillerden CHP'li başkana "Hayırlı Olsun" ziyareti örnek oldu

10 ülkeye baktığımızda Almanya, İngiltere, Fransa, Birleşik Arap Ülkeleri, Azerbaycan gibi ülkeler arasında olan bir ülke haline geldik. İhracatta 10 milyar dolar hedefimiz var. 15 yıllık süreçte 23. sıradan 12. sıraya yükselen bir sektör. Kılıçdaroğlu neden böyle bir şey dedi anlamıyorum. Asıl biz ne istiyoruz, hassasiyetler noktasında sorsaydı biz zaten gereken bilgileri verirdik. Kılıçdaroğlu'nun 'Mobilyanın başkenti İnegöl'dür' sözüne katılıyorum, ama diğer ifadelerine katılmıyorum" dedi.

RAKAMLAR ORTADA

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise;

"Türkiye'nin büyüme oranlarına İnegöl mobilyası da artı bir değer katmaktadır. Rakamlar ortada. Başbakanımızın dediği gibi 150 metrekareden 15 bin metrekarelere ulaştık. Mobilyacımızın üstün azmiyle yapılan bu fedakarca işler son yıllarda maalesef malzemelere gelen zamlarla etkilendi. Malzeme zamlarına, hammadde zamlarına çözüm bulunmasını isteriz. Vatanını seven fedakar insanlarız.

İnegöl isminin TBMM'de gündem olması çok önemlidir. İnegöl'ün Türkiye ekonomisine kattığı değer ortadadır. Biz yine işimize bakacağız. İnegöl ile ilgili bir şey yapılmak isteniyorsa, esnafın hammadde sıkıntısıdır. Bunun çözülmesi gerekir. Küçük esnaflara da destek istiyoruz. İkinci OSB'de yer verilmesini istiyoruz. Bu güzel tabloya destek vermeye devam ediyoruz" diye konuştu.