BİR ZAMANLAR DÜNYA SIRALAMASINDA İDİ

Bir zamanlar dünya sıralamasında ilk 20'de yer alan bu dev makine, şimdi açık artırmada alıcılarını bekliyor. İşte Cheyenne'in ikinci el yolculuğuna dair tüm detaylar...

Cheyenne, 2016 yılında dünyanın en güçlü bilgisayarlarından biri olarak biliniyordu ve NCAR-Wyoming Süper Bilgisayar Merkezi tarafından geliştirildi.

 Genç Gazete Bir Zamanların Süper Bilgisayarı Cheyenne (4)

ARTIK KULLANILAMAZ DURUMDA

Bu devasa sistem, özellikle hava durumu tahmini ve afet modellemesi gibi kritik alanlarda kullanıldı. Ancak zaman içinde yaşanan teknik sorunlar ve sistemdeki aşınmalar nedeniyle artık 'kullanılamaz' olarak nitelendiriliyor.

Genç Gazete Bir Zamanların Süper Bilgisayarı Cheyenne (2)

50 BİN DOLARLIK BİR TEKLİF ALDI

Şu anki açık artırmada 50 bin dolarlık bir teklif alan Cheyenne'in fiyatının daha da yükselebileceği düşünülüyor.

Genç Gazete Bir Zamanların Süper Bilgisayarı Cheyenne (1X)

Bu süper bilgisayar, su soğutma sistemiyle donatılmış ve içerisinde 8 binin üzerinde Intel Xeon E5-2697v4 işlemci barındırıyor.

Toplamda 145,152 çekirdek ve 313,344 GB RAM ile inanılmaz bir işlem kapasitesine sahip. Ancak, son altı ay içinde işlem düğümlerinin yüzde 1'den fazlası arızalandı.

Yeni  İş Alanları ve Kazanç Yolları Yeni İş Alanları ve Kazanç Yolları

Genç Gazete Bir Zamanların Süper Bilgisayarı Cheyenne (1)

YENİ SAHİBİNE ÇOK İŞ DÜŞECEK

Wyoming Süper Bilgisayar Merkezi, sistemin onarılabilir olduğunu ve gerekli teknik desteğin sağlanabileceğini belirtiyor.

Cheyenne'in yeni sahibi, soğutma sıvısını boşaltmak ve anahtar kabloları değiştirmek gibi bazı bakım işlemlerini yapmak zorunda kalacak gibi görünüyor!

Kaynak: Haber Merkezi