Kaç gündür Dolar ile yatıp Dolar ile kalkıyoruz. Dolar'ın böyle kamçı yemiş beygir gibi koşturmasına anlam vermeye çalışıyoruz. Ekonomiden anlayanda anlamayanda konuşuyoruz. Müzmin muhalif kesim her halükarda iktidarı suçlarken karşı kesim de Amerika'yı işaret ediyor. Konuşan çok ama icraat yok. Peki halk olarak bizim hiç mi suçumuz yok?

Mesela ticari ahlakımız nasıl? İnegöl'de sanayiye girdiğinizde gerek iş teslimatları, gerek para tahsilatları konusunda yalan söylemeyen kaç kişi var? Patronunun vaktinden çalarak zaman öldüren işçisinden tutunda işçisinin emeğini sömürüp para kazanan patronuna kadar hepimiz suçluyuz.

İki kardeş birleşip ortaklık bile kuramıyoruz. Araya fitnecilerin gazları, para ile olan imtihan giriyor bir kaç senede firmalar yerle yeksan oluyor. Küçük olsun benim olsun egositliği yapan ile ortağının lafını kaldıramadığı için ortaklığını bozan tüccarlara kadar ne çok şeye şahit oluyoruz.

Amerika'da ki şirketlere bakıyorum çoğu 150-200 yıllık ortaklıklar. Yahu bu insanlar nasıl beceriyor bu işi? Oysa müslüman olan biz değil miyiz? Hani kardeş hukuku? Hani ortaklık hukuku? Hani komşuluk hukuku? Hani egositlik, kibir haramdı? Hani ağır konuşmak, patronunu kazıklamak, işçinin emeğini sömürmek haramdı...!?

Sanayide sadece para ile kaybedilen imtihanlar yok. Ahlaksızlık dizboyu. Eşlerini iş arkadaşlarıyla aldatan bir sürü insan duyuyoruz. Buna göz yuman patronlar biliyoruz. Bereket hani nerede kaldı?

Faizle kredi çekip zaten son model olan aracını yeni çıkan diğer son modeli ile değiştirenlerden tutunda, işçisine ödeyecek borcu kalmışken güneyde tatile giden, umreye giden düşüncesiz patronlara kadar neler neler...

Dün bir arkadaşla hasbihal ediyorduk. Adam ahşap ayak imalatçısıydı. Maaşlara daha sekiz gün kala işçilerin maaşını ödedim diyor. Sonraki gün gelmediler. Öğrenmiş ki başka bir firmada işe başlamışlar. Sonra başka işçi de almamış. Kendisi tek çalışıyor. Ayak işini bırakmış. Hemen 50 lira fazla kim verirse oraya geçen ahlaksız adi işçi tayfası gırla sanayide.

Hangi birine bakacağımızı şaşırdık. Allah böyle bir toplumun yüzünü güldürür mü sizce!? Dolar falan bence işin bahanesi. Önce iş ahlakımızı gözden geçireceğiz. Üretimden çok tüketim var. Hep tüketen çılgın bir toplum olduk.

Son söz niyetine diyorum ki, önce iş ahlakını edineceğiz. Sonra, Allah için gün aşırı oruç tutsak, teknolojik oyuncaklara para vermeyi kessek, ihtiyaç listemizi minimum şekilde güncellesek bizi hiç bir finansal savaşta yenemezler... Hem ahiret kumbaramız dolar hem de savaşı kaybeder şu lanet olası dolar...