DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, yaptığı açıklamada, Güney Marmara Bölgesine ve İstanbul, İzmit ve Bursa gibi illere yakın konumda olması, uygun iklim şartları, ürün çeşitliliği nedeniyle ova toprakları için sulama projesinin çok önemli olduğunu belirtti. Bursa'nın doğusunda, yaklaşık 166 bin 450 dekar büyüklüğündeki Yenişehir Ovası'nın su kaynağı olan Boğazköy Barajı'nın 2011 yılında hizmete alındığını hatırlatan Diniz, ovanın yıl içerisinde en az iki ürün alınabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

BÖLGE GELİŞECEK

Mevcut durumdaki ürün deseninin buğday, arpa, pancar, ayçiçeği, domates, biber, soğan, bostan, yonca ve fasulyeden oluştuğunu belirten Diniz, şunları söyledi: "Projeli durumdaki ovanın ürün deseni buğday, pancar, ayçiçeği, domates, biber, soğan, bostan, yonca, fasulye, şeftali, kavak, elma olacak. Sulama projesinin yapılması ile bölgede istihdam artışı da meydana gelecek. Proje tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımdan da bölge daha çok gelişecek."

DENEME SULAMASI YAPILDI

İnşaat süresince membadan mansaba doğru imalatların tamamlanmakta olduğunu ve tamamlanan kısımların deneme amaçlı sulamaya açıldığına dikkati çeken Diniz, "Geçen yıl 40 bin dekar alanda deneme amaçlı sulama yapılmakta olup, 2016 yılı sulama sezonunda toplam 80 bin dekar alanda deneme sulaması yapılacaktır. 2016 yılı sonunda tüm şebeke ve sanat yapılarının tamamlanması ile birlikte sulamanın tümü hizmete alınmış olacaktır." ifadesini kullandı.

Sosyal Medya Fenomeni Dilan Polat Cezaevinde İntihara Kalkıştı: Şok Eden Detaylar Ortaya Çıktı! Sosyal Medya Fenomeni Dilan Polat Cezaevinde İntihara Kalkıştı: Şok Eden Detaylar Ortaya Çıktı!

116 BİN 250 DEKAR ALAN SULANACAK

Ovada otomasyon sistemi ile modern sulama yapılacağına dikkati çeken Diniz, "Bursa Yenişehir Ovası Boğazköy Barajı sulamasında 116 bin 250 dekar alanı sulamaya açmak için tüm hazırlıklar tamamlandı. Projenin tamamlanması ile yıllık tarımsal gelir artışının 73 milyon 363 bin lira olması hedefleniyor." dedi.

İNEGÖL'DEN 3 KÖY YARARLANACAK

Projeden faydalanacak yerleşim birimleri ise şöyle: Yenişehir ilçe merkezi ile Yenişehir'e bağlı Marmaracık, Koyunhisar, Çardak, Toprakocak, Menteşe, Karacali, Karaköy, Dereköy, Demirboğa, Barçın, Cihadiye, Afşar, Karabahadır, Çelebi, Terziler, Hayriye, Köprühisar, Çamönü, Ebeköy, Papatya ve Akdere köyleri, İnegöl'e bağlı Boğazköy, Karagölet ve Sungurpaşa köyleri, Kestel ilçesine bağlı Seymen ve Soğuksu köyleri.