Bursa'nın tarihi zenginlikleri arasına yeni bir keşif daha eklendi. İznik ilçesindeki ormanlık bir alanda bulunan Antik Taş Ocağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararla 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendi. Bu karar, Bakanlık tarafından yapılan detaylı araştırmalar ve 29 Şubat'ta düzenlenen toplantının ardından verildi.

Hisardere Mahallesi'nin Beşikkayatepe mevkiinde orman mülkiyetinde keşfedilen bu değerli alan, tarih öncesi dönemlerden kalan bir Antik Taş Ocağı'nı barındırıyor. Araştırmalar sırasında, lahit kapağı gibi önemli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı. Keşfedilen lahit kapağının, yarı işlenmiş ve in-situ (orijinal yerinde) durumda olması, bölgenin tarihi önemini daha da artırıyor.

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti
“Üçüncü derece sit alanı; koruma ve kullanma kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda belirli zaman ve belirli koşullar altında sahip olduğu özellikler ve doğasını kaybetmeyecek şekilde üzerinde inşaat yapılmasına izin verilen alanlardır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı bu karar, bölgedeki tarihi dokunun korunmasını amaçlıyor. Üçüncü derece sit alanı olarak ilan edilmesi, bu bölgenin doğal ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılabilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, bulunan lahit kapağının 2863 sayılı kanunun 20. maddesi uyarınca müze müdürlüğüne nakledilmesi kararlaştırıldı.

Bursadaki O Bölge

Kaynak: bursahakimiyet