İnegöl Belediyesinin 2017 yılı tahmini bütçesinin karara bağlanması için, Belediye meclisi dün olağanüstü toplandı.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlığında gerçekleştirilen belediye meclisi olağanüstü toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı, İnegöl Belediyesinin 159 milyon TL'lik tahmini bütçesi oybirliği ile kabul edildi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 3 GÜN SÜRDÜ

2017 yılı tahmini bütçesi ile alakalı belediye meclis üyelerine bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berat Ertopuz, Bütçe görüşmelerinin 18 Ekim tarihinde başladığını ve 3 gün sürdüğünü ifade etti.

EN FAZLA BÜTÇE FEN İŞLERİNE

2017 mali yılı bütçe tasarısının, komisyona havalesi sonucunda; komisyonun encümen salonunda Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 28. Maddesi hükümleri çerçevesinde bütçe görüşmelerine başladığını aktaran Ertopuz,

"Bütçe komisyonumuz 1. gün çalışmaları neticesinde; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü gider bütçesi 6 milyon 790 bin TL, Emlak İstimlak Müdürlüğü gider bütçesi 2 milyon 728 bin TL, Fen İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 70 milyon 605 bin TL, Park ve Bahçeler Müdürlüğü gider bütçesi 15 milyon 316 bin TL, Etüt ve Proje Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 118 bin TL, Temizlik İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 14 milyon 550 bin TL olarak öngörülmüştür."

"Bütçe komisyonumuz 2. gün çalışmaları neticesinde; Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü gider bütçesi 1 Milyon 812 bin TL, Mezarlıklar Müdürlüğü gider bütçesi 663 bin TL, Veteriner İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 691 bin TL, Huzurevi Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 137 bin TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü gider bütçesi 441 bin TL,

"Bilgi İşlem Müdürlüğü gider bütçesi 508 bin TL, Özel Kalem Müdürlüğü gider bütçesi 8 milyon 959 bin TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü gider bütçesi 971 bin TL, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 560 TL, Yazı İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 774 bin TL, Strateji Geliştirme Müdürlüğü gider bütçesi 186 bin TL olarak öngörülmüştür."

"Bütçe komisyonumuz 3. gün çalışmaları neticesinde; Zabıta Müdürlüğü gider bütçesi 7 milyon 167 bin TL, Mali Hizmetler Müdürlüğü gider bütçesi 16 milyon 360 bin TL, Hukuk İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 832 bin TL, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 108 bin TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gider bütçesi 3 milyon 59 bin TL, Spor İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 665 bin TL olarak öngörülmüştür" dedi.

PERSONEL GİDERLERİ 23 MİLYON TL

2017 mali yılı bütçesinin gelir ve gider yönünden denk olduğunun komisyon tarafından görüldüğünü aktaran Ertopuz, "Harcama kalemleri; personel giderleri 23 milyon 272 bin TL, Sosyal Güvenlik Primi giderleri 3 milyon 152 bin TL, Mal ve Hizmet Alım giderleri 49 milyon 699 bin TL, faiz giderleri 3 milyon 56 bin TL, Cari Transferler 5 milyon 872 bin TL, Sermaye giderleri 64 milyon 949 bin TL, Yedek ödenek 9 milyon TL olmak üzere toplam giderlerin 159 Milyon TL olarak öngörülmüştür."

TOPLAM GELİR 129 MİLYON TL

"2017 yılı gelir bütçesinin harcama kalemleri ise 33 milyon 862 bin TL vergi gelirleri, 14 milyon 255 bin TL teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 3 milyon 10 bin TL alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, 66 milyon 870 bin TL diğer gelirler ile 11 milyon TL sermaye gelirleri olmak üzere toplam gelirin 129 milyon TL olarak öngörülmüştür" dedi.

30 MİLYON TL'LİK BORÇLANMA

Müdürlük bütçelerinin Stratejik Plan ve Performans Programına ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlandığının komisyonca görüldüğünü aktaran Ertopuz şöyle devam etti;

"Finansmanın ekonomik sınıflandırması 2017 yılı için 30 milyon TL olarak belirlenmiş olup ilgili borçlanmanın İller Bankası'ndan gerçekleştirilmesi tahmin edilmektedir. Bu çerçevede; İller Bankası'ndan yapılması planlanan 30 milyon TL'lik borçlanma ile bütçe denkliği sağlanmıştır. Plan ve Bütçe Komisyonumuzun 2017 mali yılı belediye bütçe taslağı üzerinde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde işbu rapor tanzim edilmiştir."

"2017 mali yılı ve izleyen iki yılın gider bütçeleri üzerinde yapılan detaylı incelemelerde, Müdürlük bütçelerinin Stratejik Plan ve Performans Programına ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlandığı, 2017 mali yılı gelir bütçesinde yer alan uygulama yılı ile uygulama yılını izleyen iki yılın gelir tahminlerinin şekline uygun olarak bütçedeki tertiplerine konulduğu."

"2017 mali yılı bütçesinin toplamda 159 milyon TL gider, 129 milyon TL gelir olarak tahmin edildiği 30 milyon TL farkın Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması cetvelinde görüldüğü şekliyle borçlanmak suretiyle bütçe denkliğinin sağlandığı görülmüştür. Bu kapsamda; hazırlanan 2017 mali yılı bütçe taslağı, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 28. maddesi gereğince; Plan ve Bütçe Komisyonumuz tarafından oybirliği ile kabul edilmiştir."

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Berat Ertopuz'un Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı rapor hakkında bilgi vermesinin ardından MHP grubu adına söz alan Belediye meclis üyesi İsmail Karaman,

"Plan Bütçe Komisyonunca kapsamlı bir rapor hazırlandı. Bunlar tahmini bir bütçe. Alınan kalemleri olumlu buluyoruz. Sadece Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü arasında ayrılan payların dengesiz olduğunu düşünüyoruz. İnegöl'ü bir bütün olarak düşünüyorsunuz ve İnegöl'ün tamamını temizlemek adına 14 milyon TL bütçe ayırıyorsunuz, Park ve Bahçelere de 15 milyon TL bütçe ayırıyorsunuz."

"Belediyemiz güçlü bir belediye ama büyükşehir yasasının belediyemize borçlanma gereği hissettirdi. Bazı gelirlerimiz kısıtlandı. Büyükşehir yasasının da tahmini bütçenin hazırlanmasında etkisini hissetmiş oluyoruz. Biz meclis grubu olarak hazırlanan rapora takip şartı olmak üzere olumlu oy kullanacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE AZ RASTLANAN BİR DURUM

Yeniden söz alan Berat Ertopuz; "2017 yılı bütçemiz oy birliği ile kabul edilecek. Bu Türkiye'de az rastlanan bir durum. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise 2017 yılı tahminin bütçenin hazırlanmasında emeği geçen Plan ve Bütçe komisyonuna ve daire müdürlerine teşekkür etti.

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından 2017 yılı tahmini bütçe meclis üyelerinin onayına sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı, İnegöl Belediyesinin 159 milyon TL'lik tahmini bütçesi oybirliği ile kabul edildi.

Kabine'nin gündemi yine yoğun Kabine'nin gündemi yine yoğun