DARBELERİ ANLATTI

İnegöl Belediyesi'nin Şubat ayı kültür etkinlikleri kapsamında düzenlenen yazar buluşmaları programında, gazeteci yazar Ahmet Kekeç İnegöllülerle buluştu. Adem Turan'ın moderatörlüğünde Ahmet Kekeç'in anlatımıyla yapılan söyleşide Türkiye'deki darbeler ve 16 Nisan'da yapılacak referandum konu alındı.

BU RAKAMLARI DUYMAKTAN SIKILDIM

Adem Turan'ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide, Ahmet Kekeç Türkiye'de yaşanan darbelerden bahsetti. Adem Turan'ın giriş konuşmasını yaparken bazı rakamlar telaffuz ettiğini hatırlatan Kekeç, "60, 70, 90... Esasında bu rakamların fazla bir kıymeti yok. Daha doğrusu o rakamlar zikredilirken sizlerin ve bu arada benim de boş bakışlarla Adem Turan'ı izlememizin bir sebebi olmalı diye düşündüm. Bu rakamların ne olduğunu anlamamız gerekiyor öncelikle. Niye bu rakamlar hayatımızda mütemadiyen karşımıza çıkıp duruyor. Bir köşe yazısı okuyoruz 60 darbesi, 12 Eylül darbesi, 9 Mart muhtırası, 28 Şubat... Bu rakamlar hafızalarda çok yer tutuyor. Ben bu rakamları duymaktan çok sıkıldım. Bir gazetede yazılar yazıyorum ve bu rakamları bol bol zikrediyorum bende. İnsanlarda bir karşılık uyandırıp uyandırmadığından da çok emin değilim. Rakamları yazıyoruz ama bunu okuyanlar nasıl yorumluyor, zihinlerinde nasıl bir yer işgal ediyor. Bundan da emin olmak istiyorum ben" dedi.

ÇOK DAHA COŞKU BEKLİYORDUM

16 Nisan'da yapılacak referandumda hayatımızın en önemli tercihini vereceğimizi ifade eden Ahmet Kekeç, "Bunlar hayatımızda yer tutan rakamlar ve kavramlar. Belki bunu yerli yerine oturtabilmek için şu günlerde yürüyen bir tartışma var. Siyasetin sıcak konusu olan bir anayasa değişikliği var. Cumhurbaşkanlık sistemi, Yarı Başkanlık sistemi... Adına ne diyeceksek. Meclise bir değişiklik oldu. 16 Nisan'da referanduma gideceğiz. Bunları anlatırken aynı zamanda bir gazeteci, gözlemci olarak bir rahatsızlığımı da dile getirmek istiyorum. Biz belki de hayatımızın en önemli tercihi ile karşı karşıyayız. Ancak insanlarda enteresan bir hareketsizlik ve soğukluk var. Ben 16 Nisan'a giden Türkiye'de çok daha coşkulu bir taraftarlık bekliyordum. Bunu karşıtlar için de söyleyebilirim. O kadar mühim bir şeyi oylayacağız ki 16 Nisan'da, bize 60, 70, 80, 90 dedirten şeyi oylayacağız. Sürekli hayatımızda yer tutan ve bizi çok etkileyen bir defteri kapatıp kapatmayacağımızı belirleyeceğiz. Bu çok mühim bir hadise, çok önemli bir olay" diye konuştu.

ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı

TÜRKİYE'DE 22 DARBE GİRİŞİMİ OLDU

Kekeç, kendi hayatından örneklerle darbeleri irdelediği konuşmasında, Türkiye'de 22 darbe girişimi olduğunu ifade ederek "Başbakan Menderes idam edilmeden 7 ya da 8 ay önce doğmuşum. Bu ülkede halkın oylarıyla seçip Başbakan yaptığı bir insan asıldı. İlkokuldayken 12 Mart darbesi oldu. Gençlik yıllarımda 12 Eylül darbesi ve onun travmasını yaşadım. Çünkü 12 Eylül darbesi etki alanı itibariyle de çok büyük bir darbeydi. Herkesi etkiledi. İster sağcı olun ister solcu... Herkese değen bir darbeydi. Benden 4 yaş büyük ağabeyim o dönemde yıllarca cezaevinde kaldı. Ağır işkenceler gördü. 28 Şubat'ı çok yakın dönemde idrak ettik. Bugün herkes 28 Şubat'ı biliyordur. Bunlar bizim karşımızda duranlar. Siyasette gündelik hayatta görünmeyen müdahalelerde oldu. Ben mesleğim icabı bu olayları araştırıyorum. Teşebbüs halindeki hadiselere ilişkin de araştırmalar yaptım. Türkiye'de 22 darbe girişimi olmuş. Bunların 4'ü başarılı oldu" şeklinde konuştu.

BU FIRSATI KULLANALIM

16 Nisan'ın bir fırsat olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Kekeç, "Ben 1961 doğumluyum. Bu parlamenter sistem denilen, çok mükemmel olduğu söylenen sistemin bütün arızalarını hayatımda yaşadım. Görmediğim darbe kalmadı. Bir vatandaş olarak sıkıldım ben bundan. Bunlara dur diyecek fırsatı ilk defa bu dönemde buluyoruz. Erdoğan'ın bizi yönetme biçiminin getirdiği noktada gelişmelerin bizi icmal ettiği fırsat olarak ilk kez bu dönemde önümüzde bulduk. Dolayısıyla bu fırsatı kullanalım" ifadelerinde bulundu.

Program sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ve AK Parti İlçe Teşkilat Başkanı Orhan Okur tarafından Ahmet Kekeç ve Adem Turan'a fincan takımı hediye etti. Alper Taban, Kekeç ve Turan'a anlatımları için teşekkür etti.