Dedikodu, fitne ateşinin kıvılcımı olup büyük sıkıntılara sebep oluyor. Bazı düşüncesiz insanlar doğru yanlış bilmeden ve sorumsuzca yalan iftira ve dedikodu yayıyorlar.

Dedikodu dinen büyük günahlardandır ve Kuranı kerimde çok şiddetli bir şekilde aşağılayarak uyardığı bir büyük günahtır. Maalesef toplumun tamamının bilinçli ve bilinçsiz yaptığı çok sıradan bir hatadır. Hacısı, hocası ihtiyarı genci büyük küçük herkes farkında olmadan dedikodu fırınına odun taşır.

Dedikodu bir kul hakkı ihlalidir ve sonucu hem dünyada hem ahrette çok acıklı bir azaptır. "Müslümanların sorumlu oldukları, yedikleri en büyük kul hakkı hangisidir?" diye sorulacak olursa kesinlikle dedikodudur.

" Müslümanların günah olarak görmediği günah hangisidir?" diye sorarsanız kesinlikle dedikodudur. (Huccurat.12)"Ey iman edenler. Zandan kaçının zira zannın çoğu haramdır. Birbirlerinizin kusurlarını araştırmayınız. Birbirinizi başkasının arkasından çekiştirmeyin . Kim ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır. Tiksindiniz öyle değil mi?.."

Kıskançlık, kibir, düşmanlık, menfaat, alay, şaka, veya herhangi bir sebeple niyeti orda bulunmayan şahsın ırzına, malına, canına, sülalesine ,maddi ve manevi varlıklarına, dil uzatarak onun haysiyet ve şerefiyle oynamak, onu toplum nazarında küçük düşürmek, ona herhangi bir şekilde zarar vermek. kastıyla, ve niyetiyle, gıybet etmek haramdır .

İşte Cenabı hakkın hucurat suresi .12.ayette yasakladığı gıybet budur. Sürekli belirttiğimiz gibi Allah ın haran kılması kullarını Dünya ve Ahirette korumak içindir. Yoksa bütün insanlar sürekli gıybet etseler. Ancak kendilerine ve birbirlerine zarar verirler.

Bütün bunları zaten biliyorsunuz. Benim bu konuyu dile getirmemin de bir sebebi var. Şu ki,

Maalesef İnegöl de dedikodu had safhada. Bazı kişilerin işi gücü yalan iftira dedikodu üretmek. Neymiş filanca firma batıyormuş, falanca firma concordata ilan edecekmiş, bunlar şimdi fabrika yaptı kesin batar, filanca firmanın işleri kötüymüş, zaten bunlar gidici vs vs ...

Yahu el insaf! Sizin işiniz gücünüz yok mu? Sen adamın muhasebecisi misin ? Nereden biliyorsun? Bu tip adamları şeytan niyetine taşlamak lazım. Bunlar batmayacak adamı da batırırlar. Ne hikayeler duyuyoruz. Sırf dedikoduyu bastırmak için son model araba alanlar. Vitrin olsun algıyı değiştireyim diye ne acayip şeyler duyuyoruz.

Trajikomik bir örnek vereyim; Bir arkadaşım aracını servise vermiş. Ona sıradan bir araç vermişler. Ertesi gün türlü dedikodular çıkmış. Arabayı satmışmış, işleri kötüymüş, "batıyomuş, eyy ahali!" diye anonslar. Bu ne arkadaş yahu!

Kıymetli dostlar, bu hatayı bilmeden bizde işliyor olabiliriz. Lütfen dikkat edelim. İnsanlara bilmeden zarar vermeyelim. Lütfen bir empati yapınız. Bizim de başımıza böyle bir iftira gelirse hiç hoşumuza gider mi? Tabi ki gitmez. Öyleyse şöyle düşünmek lazım. Benden dolayı kimse zarar görmesin. Dedikodu yapmam, yaptırmam.

Selam ve dua ile.