Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), trafik kazalarını azaltmak, sürücü bilincinin arttırılması ve kurallara uyum oranının arttırılması amacıyla Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı.

HATA KABUL EDİLMİYOR

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle ehliyet almayı zorlaştıran düzenlemeler getirildi. Özel motorlu taşıt sürücü kursları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte yazılı aşamadan sonraki direksiyon uygulama sınavında adaylar, bazı hataları bir, bazılarını da iki defa yaptığında sınavdan başarısız sayılıyor.

PARK ETME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Ayrıca sürücü adayları, kalkış sinyalini vermemesi, kemerini takmaması ya da arabayı ilk çalıştırdığında stop ettirmesi halinde sınav o anda sona erdirilip aday başarısız sayılıyor. Bunların yanında uygulama sınavında geri manevra ve iki duba arasına geri geri park etme zorunluluğu da getirildi.

EHLİYET BAŞARILARI

Ehliyet almayı zorlaştıran düzenlemeler getirilmesine rağmen İnegöl'de yeni ehliyet alanların başarı oranı %77. 2016 yılında direksiyon sınavına giren 6 bin 268 kişiden 4 bin 369'u başarılı olarak ehliyet alırken, 1902 kişi başarısız oldu.

2016 yılında ehliyet alanların başarı oranı %70 olurken, 2017 yılının ilk 7 ayında ehliyet almak için 3 bin 114 kişi sınava girdi. Bunlardan 2 bin 397'si başarılı, 724'ü ise başarısız oldu.

İnegöl'de İşletme Yönetimi Öğrencilerinden Çocuklara Sevgi Dokunuşu İnegöl'de İşletme Yönetimi Öğrencilerinden Çocuklara Sevgi Dokunuşu

BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

Direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların önemli bir kısmı dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadığı gözlendi. Sürücü adaylarının başarısız olduğu diğer uygulamalar ise trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanmak. Direksiyon hakimiyetinin zayıf olması.

Araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı olması. Aracı geri viteste kullanma kurallarına uymuyor. Eğimli yolda aracı durdurma ve kaldırma becerisi yetersiz.