Elektrik tellerine konan kuşlar, insanları çarpan yüksek voltajdan etkilenmezler. Bunun sebebi, topraklanmamış olmaları ve elektrik devresinin bir parçası haline gelmemeleridir.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (9)

Elektirk direklerine konan kuşlar neden çarpılmıyor? Çünkü topraklanmamışlardır. Çünkü tam bir devre meydana getirmezler. Çünkü kısa devre yaratmazlar. 

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (1)

Kuşlar, elektrik akımının evine dönmesi için kısa bir yol oluşturmazlar. Elektrik akımı, kuşların ayakları arasındaki iki tel boyunca ilerler, çünkü bu yol daha az direnç gösterir.

Elektrik akımı direnci sevmez. Eve dönmek için daima en kısa ve kolay yolu tercih eder.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (2)

İşin sırrı elektrik akımı ve dirençte

Elektrik akımı, elektronların komşu atomlara çarpıp onları titreştirmesiyle iletilir. Akım, görevini yerine getirdikten sonra nötr telden geri döner. Elektrik, en kısa ve kolay yolu tercih eder, bu da genellikle en az dirençli yol anlamına gelir.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (7)

Balinalar Hakkında Sizi Şaşırtacak Gerçekler Balinalar Hakkında Sizi Şaşırtacak Gerçekler

Bir su birikintisi içinde iseniz ve elektrikli bir tele dokunursanız, akım telden vücudunuza girer ve oradan su birikintisine geçer. Bu şekilde elektrik akımı toprağa döner.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (8)

"Elektrik telleri üzerine konan kuşların toprakla alakaları yoktur. Onlar elektriğin evine dönmesi için bir kısa yol yaratmazlar. Elektrik onların vücudundan geçmektense, kendisine kuş vücudundan daha az direnç gösteren, iki ayakları arasındaki teli tercih eder. Kuşlar da bu nedenle bütün bir gün boyu, yüksek voltaj taşıyan, çıplak elektrik telleri üzerinde durabilirler." Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (3)

Telgrafın tellerine kuşlar mı konar?

Elektrik tellerine konan kuşlar, toprakla bir bağlantıları olmadığından akıma kapılmazlar. Akım, kuşların vücudu yerine ayakları arasındaki teli tercih eder. Ancak, kuşlar elektrik tellerini taşıyan direğe temas ederse, akım kuşun gövdesi ve direk yolu ile toprağa geçer ve kuş ölür.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (5)

Almanya'da Kuş ölümleri nasıl önlendi?

Yüksek enerji hatlarının direklerinde oturan kuşların telleri gagalama alışkanlıkları vardır. Bunu yaptıklarında çarpılıp ölüler. Çünkü kuş  hem tellere, hem de elektrik tellerini taşıyan direğe temas ederse, elektrik akımı kuşun gövdesi ve direk yolu ile toprağa geçer ve kuş ölür.

Genç Gazete Kuşlar Teller Direkler Ve Elektrik (6)Almanya'da, bir zamanlar bu sebeple kuşların elektrik tellerine konma sonucu ölümleri o kadar arttı ki, direkler ve destekler topraktan izole edildi. Bu sayede kuşların hayatta kalması sağlandı.

Kaynak: Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi