Altunkalp Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayhan Altunsoy, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilerin temel sorunlarına değinen bir basın açıklaması yaptı.

KONUYU SİYASİLERLE PAYLAŞTIK

Altunsoy; "Ülkemizde bireylerin eğitim veya tedaviye gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekana kadar gitmesi gerekmektedir.

İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça gösterecektir. Özel gereksinimli bireyler eğitim veya rehabilitasyon hizmeti alabilmeleri için heryıl yenilemek zorunda oldukları Sağlık Kurulu Heyet Raporu ve Rehberlik Araştıma Merkezi raporu almak durumundalar.

İnegöl Devlet hastanesinde bulunmayan branşlardan çocuk psikiyatrisi,çocuk nörolojisi vb dolayı Bursa'ya sevk edilmektedirler. Raporunu zamanında alamayan bireyler Eğitim ve Rehabilitasyonlarına en az 2-3 ay ara vermek zorunda kalmaktadırlar. Tabii ki randevu almak, kontrole gitmek, heyet günü ve saati orada bulunmak ,raporu alabilmek için tekrar gitmek.

Bunlar hizmet alabilmek için şart ama maddi imkanları ve zamanı uygun olanlar bu süreci başarıyla tamamlayabiliyor.Bir çoğu ise pes edip çocuğuyla evine kapanıp eğitim ve rehabilitasyon alamama durumunda kalıyor.

Konuyla alakalı yetkililerle ve siyasi parti temsilcileriyle istişareler yapılıp konunun önemi ve hassasiyetini paylaştık. İnşallah ilerleyen zamanlarda konu için gerekli çalışmalar yapılır ümidindeyiz" dedi.

İNSANİ BİR GÖREV

"Özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı bir çok sorun mevcuttur" diyen Altunsoy;

"Ortopedik engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar görmeyenler için metroda dikkat edilmesine rağmen otobüslerde göz ardı edilen durak söyleme sistemleri, bankalarda erişebilirlik, binalara erişebilirlik gibi...

Aslında bu sorunların bir çoğu çok az para ve enerji harcanarak düzeltilebilinir. Şehir hayatında yer alabilmeleri için sosyal ve kamusal alanlar bu duruma göre düzenlenmeli.

Toplumsal olarak da, özel gereksinimli bu bireylere yönelik kaldırımlarda, yollarda yapılan yürüme şeritlerinin ve rampaların kullanmasını engelleyen tutum ve davranışlardan kaçınmanın insani bir görev olduğu bilincinde olmalıyız. Maddi imkanları zayıf bu bireylerin ve ailelerinin tedavi ve eğitim giderleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır" ifadelerini kullandı.

EMPATİ KURMALIYIZ

İnegöl'de yapılan çalışmalara da değinen Altunsoy, şöyle devam etti:

"İnegöl'de özel bireylerin sorunlarına sahip çıkarak onların eğitimsel, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda bireylerimize hizmet eden İnegöl Belediyesi, Sivil Toplum kuruluşları, İZED, Eğitim uygulama okulu, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, halk eğitim merkezi, Yenice Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadırlar.

Enerjiniz Tavan Yapacak: Her Hafta Mutlaka Tüketin! Enerjiniz Tavan Yapacak: Her Hafta Mutlaka Tüketin!

İnegöl de, sokak ve caddelerin engelli vatandaşların durumları dikkate alınarak düzenlemeler yapılmaktadır. Yapılan düzenlemelerin amacına ulaşması için toplumsal olarak da bilinçli olup, kullanım alanlarını işgal etmemeliyiz ve engellememeliyiz. Özel gereksinimli bu bireylerin varlığı bir yük ve eziyet olmamalıdır. Onların psikolojik, sosyolojik, ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, hizmet ve tedbirler almalıyız. Toplum olarak empati kurabilmeliyiz"

HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN ENGEL YOK

"Sonuç olarak özel bireyler yaşıtlarına karşın bir çok konuda yetersiz kalmışlardır. Bu açığı kapatmak için özel bireylerin eğitim ve rehabilitasyon imkanlarından en üst düzeyde yararlanmaları gerekir. Biz yetersizliği olmayan kişilere de düşen görevler var: Özel bireylerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin.

Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın. Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler. Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın. Şunu unutmayın: Onlar sizin gibi bir insan. Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar... Hayatı paylaşmak için engel yok.