ALS HASTASI

4 Yıl önce Kırgızistan'dan İnegöl'e gelen Zülfiya Aslanova 13 senedir ALS hastası olan oğlu Cihangir ve 2 çocuğu ile beraber Alanyurt Mahallesi Yazıcı sitesinde bulunan ikametinde yaşam mücadelesi veriyor.

YILIN ANNESİ

İnegöl Ahıska Türkleri Derneği, anneler günü münasebetiyle yaptığı ziyarette fedakar anne Zülfiya Aslanova'yı yılın annesi olarak ödüllendirerek Naire Çikayeva okulu öğretmenleri ve yöneticileri tarafından toplanan yardımları Zülfiya Aslanova'ya teslim ettiler.

ANNE ŞEFKATİ

Ziyarette konuşan İnegöl Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Taş "Anneler günü musibetiyle Ahıskalı ablamızın ne kadar vefakar anne, ne kadar şefkatli anne olduğunu geldiğimiz her ziyaret de gördük.

Evladı yatağa bağlı olarak şefkatle özenle sevgiyle bugüne kadar geldi. Hayattan buğuz ettiğini görmedik, duymadık her şeyine şükrediyor. Çocuğu gülümsediğinde annenin gözlerinin içi gülüyor. Bundan dolayı biz yılın annesi olarak ziyaret etmek istedik hem anneyi, hem yavrumuzu.

En azından manevi bir destek olmak istedik. Gerçekten annelik böyle vefakarlık, sevgi, şefkat isteyen bir şeydir. İşte böyle anneler övgüyü, sevgiyi hak ediyor. Ne meşakkatler çektiğini bizler biliyoruz. Dönem dönem yaşadığı sıkıntılara destek olmaya çalışıyoruz. Bu sadece maddi olarak değil, çünkü ablamızın vatandaşlığı yok hastanelerde sorunlar yaşıyor. Oturma izinlerinde sorunlar yaşıyor. Bizlerin elinden ancak bu geliyor. Bu vesile ile tüm annelerin anneler gününü canı gönülden kutluyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.

11 AYLIKKEN HASTA OLDU

Ziyaretten dolayı mutluluğunu dile getiren Zülfiya Aslanova "Allah hepinizden razı olsun. Bana destek çıktığınız için teşekkür ediyorum. Sizin dualarınızla benim çocuğum mutlu oluyor. Yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Allah'ın yazgısı, bizim elimizden bir şey gelmez. En önemlisini Cihangir kazandı. Öbür dünyasını kazandı. O yüzden seviniyor, gülüyor. Her şey o dünya içindir" dedi.

32 yaşında olduğunu belirten Aslanova; ''19 yaşından beridir çocuğumu sırtımda taşıyorum. 11 aylıkken, geziyordu, koşuyordu, anne diyordu ama ALS kas hastalığı geçirdi. Son iki yıldır da makineye bağlandı. Normal nefes alamıyor. Balkona, dışarıya çıkaramıyorum. Her şeyden eksik kaldı. Sadece yüzü kaldı. Güleç yüzü var, ona da şükrediyoruz. Oğlum 13 yaşında, ona 13 yıldır da seve seve bakıyorum.

Allah bana en güzel gülü koparıp, verdi. Bakayım kim daha güzel bakacak diye. Ben de aynısını Cihangir'e söylüyorum. Cihangir, 'Mutlu olacaksın' diyorum ve o da seviniyor ki, benim o dünyam var. Yakalandığı hastalıkla ilgili doktorlara gittik ama bizlere tedavisinin olmadığını söylediler. Kimi de umut veriyor ama çok az deniliyor. Diğer iki çocuğumda bana güç veriyor. Onların sayesinde bende güçlendim."

"İnsanların yardımıyla ayakta durmaya çalışıyorum. Oğlum salonda yatıp, televizyon seyrederdi. Bende tarlaya, temizliğe giderdim, elimden ne gelirse yapmaya çalışırdım. 2 senedir çocuğum kötüleşti. Makineye bağlandı. O yüzden ben de gece-gündüz başında durmak zorundayım. Sağ olsun belediyemiz, kaymakamlığımız, insanlarımız yardım ediyor. Hepsinden Allah razı olsun." diye konuştu.

ALS HASTALIĞI NEDİR ?

Kusmak Orucu Bozar mı? Oruçlu iken kusan kişi ne yapmalı? Kusmak Orucu Bozar mı? Oruçlu iken kusan kişi ne yapmalı?

Bu hastalık motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olur. Hastalığın ileri evrelerinde felç gelişir. Buna karşılık genellikle akli yetenekler etkilenmez. Hastalığın adının anlamı omurilikte kasları besleyen yan (lateral) taraftaki sinirlerin zarar görmesiyle kasların beslenememesi ve katılaşmasıdır.