MÜSİAD binasında bulunan konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa; MÜSİAD üyelerinin yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile MOSFED Başkanı Ahmet Güleç katıldı.

TEKNOLOJİYİ KULLANALIM

Öğretim görevlisi- yönetim danışmanı Kenan Sakallı yaptığı açıklamada;

"Teknolojinin temel özelliği kullanıcı dostu olmak. Türkiye'de sektör ve firmalar, bu yapı dışında kalma imkanınız yok. Dijital bir dünyaya doğru gidiyoruz. İnsansız, karanlık ışığın olmadığı fabrikalar olarak değerlendirmeyin. Ama şimdi her firmanın üretim özellikleri, müşteri grupları dijitalleşme boyutunu belirleyecek."

TÜRKİYE BÜYÜYOR

"2008 yılında başlayan dünyadaki küresel kriz, geçtiğimiz günlerde sona ermiş durumda. Mutlu haberlerden bir tanesi. Çünkü dünya ekonomisi zayıfladığı ölçüde bizim işlerimiz olumsuz düzeyde etkilenmekteydi. Artık dünya pazarlarına baktığımızda bir krizin kalmadığını herkesin kabul etmesi gerekiyor. 2018 itibariyle yüzde 5,5 düzeyinde Türkiye'nin büyüme oranı. Minimum düzey bu."

KRİZLER FIRSATTIR

"Dünyada 2008'deki büyüme rakamlarına ulaşılması çok kolay gözükmüyor. Serçe ve kırlangıç arasındaki farkı bilir miyiz? Serçe 3 çatallı dal gördüğünde yuvasını kurar. Kırlangıç ise duvarlara yıkılmayacak yuvalar kurar. Liderlik olgusuna baktığımızda işletmelerimizde rüzgarlar, krizler ne kadar olursa olsun yuvamızı serçenin yuvası gibi yapmayalım. İşletmelerimizi mutlaka kırlangıç felsefesiyle dizayn etmek durumundayız."

MOBİL DÜNYADAYIZ

Magnum dondurmaları neden toplatıyor? Magnum dondurmaları neden toplatıyor?

"Mobil dünyadayız. Saniyelerle bütün bilgilere ulaşabiliyoruz. Ne kadar dijital dünya içerisinde olursanız olun işiniz o kadar kolay. Maliyeti oldukça düşük dünyanın. 1990'lerde doğanlar Y kuşağı, 2000'lerden sonra doğanlar zevk kuşağı olarak tanımlanıyor. Yani artık çocuk telefonla dünyaya gelmiş durumda. Artık gençler çalıştıkları işlerden kısa sürede çıkıyor. Bu nesli memnun etmek çok kolay değil, aksine zor."

REKABETİ BİR BÜTÜN OLARAK DİKKATE ALALIM

"Bu gün geldiğimiz noktada biz sadece rakip analizini dikkate aldığımız için rekabetin içeriğini anlamıyoruz. Pazarlamada kim güçlüyse kararı o veriyor. Tedarikçilerle ilgili bile rekabet var. Daha piyasaya girmeden rekabet başlıyor.

İlk işe başladığınızda kar marjları çok yüksekti. Zaman içerisinde kar marjınızı düşürdünüz. Rekabeti bir bütün olarak düşünmek zorundayız. Ortalama maliyetinin altına düşersiniz farkında olmadan. Zararına satış yaparsınız. Çünkü biz en kolayı seviyoruz" diye konuştu.