Ümit Özdağ Bursa'dan sığınmacı sorununa dikkati çekti Ümit Özdağ Bursa'dan sığınmacı sorununa dikkati çekti

DARBE HEPİMİZİ ETKİLEDİ
2016 yılını İnegöl ve İnegöl Belediyesi açısından değerlendiren Başkan Alinur Aktaş, 2016'nın en önemli olayının darbe girişimi olduğunu ve bu kalkışmanın tüm Türkiye'yi olduğu gibi İnegöl'ü de etkilediğini aktardı.
15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
Aktaş; "Bir daha olmasını arzu etmediğimiz 15 Temmuz hain darbe kalkışmasını içinde barındıran bir yıldı 2016. Bundan dolayı siyasi, ekonomik anlamda etkileri oldu. Radikal bir takım kararlar alındı. Olağanüstü hal kararı alındı. 80 öncesi dönemler gibi değil ama kamuda bir takım yansımaları oldu. Her şeye rağmen biz 2016 yılını İnegöl Belediyesi olarak dolu dolu geçirdik" dedi.
15 PROJENİN AÇILIŞI YAPILDI
2016 yılında temeli atılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Aktaş; "Akıncılar Ürün Toplama Merkezi, Hayvan Barınağı, Şekibe İnsel Doğal Yaşam Çiftliği, Mehmet Çıracı Katlı Otoparkı olmak üzere 4 projemizin temel atma çalışmasını gerçekleştirdik. Aynı şekilde 2016 yılında Ahıska Türkleri Anıtı, Pisi Bahçe, Dipsizgöl Ürün Toplama Merkezi, Akhisar, İsaören, Çitli ve Huzur Mahallesi Futbol Sahaları, Katı Atık Transfer Merkezi, Donji Vakuf'ta spor salonu, Domaniç Çamlık Köyü Meydan ve Parkı, Aile Danışma Merkezi ve Engelli Gündüz Bakımevi, Burhaniye Mahalle Konağı, Mer-pa Pazar Alanı, Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (Dostum) ve Oylat Yeşil Enerji projeleri olmak üzere 15 farklı projenin açılışını gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
159 KÜLTÜR - SANAT ETKİNLİĞİ
Aktaş, 2016 yılı itibariyle yapılan hizmetlerle ilgili olarak da ; "İnegöl'e 70 adet otopark kazandırılmıştır. İnegöl'de mevcut durumda 1431 araçlık otopark kapasitesi vardır. İlçemizde 163 adet çocuk parkı bulunmaktadır. İlçemizde 8 adet meydan çalışması yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde İnegöl ve çevresinde 6 bin ton asfalt kaplama çalışması ve 11 bin ton asfalt yama çalışması yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde İnegöl ve çevresinde 55 bin metrekare parke ve 20 bin metretül bordür uygulaması yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde İmar ve Şehircilik müdürlüğümüz tarafından 1135 adet şehir ruhsatı, 146 adet ise köy ruhsatı verilmiştir. Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılı içerisinde 159 adet kültür - sanat etkinliği gerçekleştirilmiştir. Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde 13 farklı branşta sanat ve müzik eğitimi alan 878 kursiyerimiz bulunmaktadır. İNESMEK bünyesinde 36 branşta 76 gruptan oluşan 1556 öğrenciye 38 usta öğreticiyle eğitim verilmektedir. Belediyespor bünyesinde 1500 adet lisanslı sporcumuz bulunmaktadır" diye konuştu.


DOSTUM PROJESİ
Başkan Aktaş, DOSTUM projesi kapsamında yapılanları da şöyle sıraladı: "Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) projesinin ilk etkinliğini Türk Hava Kurumu İnegöl Sportif Havacılık Kulübünün destekleriyle 2015 yılı içerisinde 30 Ağustos Zafer bayramı kutlamaları kapsamında Cerrah üzerindeki Seyran Tepe mevkiinde 80 kadar sporcunun katılımıyla gerçekleştirmiştik. Yamaç Paraşütü etkinliği İnegöl semalarında renkli görüntülere sahne olmuştu. Kasım 2015 de spor severlerin ve adrenalin tutkunlarının yeni adresi olacak Kıran ve Çiftlik Mahallelerinin üzerinde bulunan Uludağ'ın eteklerindeki 2232 rakımlı Aktaş tepesindeki Yamaç Paraşütü kalkış pistine de ilk kazmayı vurmuştuk."
TEMELİ NİSAN'DA ATILDI
"DOSTUM projesi çerçevesinde Türk Hava Kurumu (THK) ve THK İnegöl Sportif Havacılık Kulübü ile ortaklaşa düzenlediğimiz Yamaç Paraşütü Uçuş Eğitimi kursunu 28 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirmiştik. 30 kursiyerin katıldığı ve sertifikalarını aldıkları 'Yamaç Paraşütü Uçuş Eğitimi' kursunda, 5 eğitmen tarafından Yedek Paraşüt Açma, Acil Durumlar, İlk Yardım ve Sürüklenmeden Kurtulma adı altında teorik ve pratik dersler verildi. Bildiğiniz üzere BEBKA desteği ile hayata geçirdiğimiz 'Doğa Sporları ve Turizm Merkezi' (DOSTUM) projesi binasının temel atma törenini 02 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirmiştik. Bunun akabinde şehrimize yeni bir dinamizm katacak olan bu projemizi bir an önce hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalışmalarımıza hız verdik. Bu kapsamda hangar, pist ve sosyal tesisleri içinde barındıran 80 bin metrekarelik alanın etrafına 1000 metre tel örgü çektik. Yağmur suyunu deşarj etmek için iki noktadan 600'lük beton borularla hat döşedik. Ve son olarak pist alanının toprak dolgusu, arazi tesviyesi ve sulama sistemi yapıldıktan sonra Hydroseeding (sulu tohumlama) yöntemiyle çimlendirildi"
YAMAÇ PARAŞÜT ALANI
"Diğer taraftan Kıran ve Çiftlik Mahallelerinin üzerinde bulunan Uludağ'ın eteklerinde eşsiz doğa manzarasıyla doğaseverleri bekleyen 2232 rakımlı Aktaş Tepesinde Yamaç Paraşütü kalkış pistini hazır hale getirdik. Ayrıca daha önce açıkladığımız gibi bu projenin önemli ayaklarından biri olan hafif sivil uçuşlarda kullanılacak olan iki oturumlu uçağın alımını da gerçekleştirdik. Alternatif spor dallarının merkezi olmayı hedefleyen Dostum projesi içerisinde yamaç paraşütü dışında acil durum eğitimi(ilk yardım), fotosafari, kampçılık, okçuluk ve trekking, bisiklet ve motocross eğitimlerimiz sona erdi. Bu kapsamda trekking, fotosafari ve kampçılık branşında 69, okçuluk 22; yamaç paraşütü 30, motocross 10 ve acil durum eğitimi alan kişi sayısı ise 33'dür. 2232 rakımlı Kıran Mahallesi Aktaş tepe mevkiinde 31 Temmuz 2016 tarihinde düzenlemiş olduğumuz programda ise toplamda 69 doğa tutkununa (trekking(yürüyüş), kampçılık ve foto safari) Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından uygun görülen lisans belgelerini de takdim ettik. Ayrıca bu organizasyon içerisinde 35 profesyonel bisikletçimizde, trekking eğitimi alan doğaseverlerin 11 km'lik Aktaş tepe yürüyüşüne eşlik ettiler.
BİSİKLET EĞİTİMLERİ
"DOSTUM (Doğa Sporları Turizm Merkezi) kapsamında Oylat ikiz kayalıklarında kaya tırmanışı rotaları oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (Dostum) Projesi kapsamında 19 Eylül 2016 tarihinde Bisiklet eğitimlerine katılan Bisiklet tutkunlarına Yeniceköy Dostum Merkezinde düzenlenen tören ile sertifikaları takdim edildi. 4 Kasım tarihinde okçuluk eğitimi alan 20, motocross eğitimi alan 10 ve acil durum eğitimi alan 33 doğasevere sertifikaları takdim edildi"


ENGELLİ BAKIM EVİ
2016'nın önemli projeleri arasında yer alan Aile Danışma Merkezi ve Engelli Gündüz Bakım Evi hakkında da bilgiler veren Başkan Aktaş; "Nisan 2016 'da açılışını gerçekleştirdiğimiz Aile Danışma Merkezi ve Engelli Gündüz Bakım Evi'mizde açılışından itibaren 2016 yılı sonuna kadar 35 engelli öğrencimiz hizmet almıştır. Ayrıca bunun yanı sıra aile danışmanlığı hizmetimizden 120 kişi faydalanmış bu danışanlarımızdan 35 tanesinin tedavisi tamamlanmıştır" diye konuştu.


YEŞİL ENERJİ PROJESİ
Oylat Yeşil Enerji Projesi'ne de değinen Aktaş; "Oylat Yeşil Enerji Projesi; İnegöl'ümüzün coğrafi konumu bakımından sahip olduğu şifalı kaynak sularının yeniden değerlendirilmesi, bölgedeki tesislerin ısınma ihtiyacının karşılanması ve fosil yakıt tüketiminin sıfıra indirilmesi, yıllık ısınma ve elektrik gideri için harcanan yaklaşık 1.500.000 TL'lik giderin bölge ihtiyaçları için kullanılması ve yemyeşil doğasıyla temiz havasıyla çevre dostu bir turizm merkezi oluşturma hedefiyle kurulmuştur. Yeşil Enerji Projesi'nin hayata geçmesiyle birlikte kaynağından 42 derece olarak çıkan su otellerin banyoları ve kaplıca hamamlarında kullanıldıktan sonra atık suyun 35 derecelik bir ısıyla deşarj edilerek akabinde ısı pompası ile 65 dereye çıkarılarak ısıtma sistemine gönderilmektedir. Bu sayede otellerin ısınma ihtiyacı ekonomik bir şekilde karşılanmaktadır.
650 BİN TL'LİK KAZANIM
"Proje ile yılda 450 ton olan kömür kullanımı da sıfıra inerek, kömür kullanmaktan dolayı oluşan işçilik dahil yıllık 650 Bin TL´lik maliyet bölgeye yapılacak diğer yatırımlara aktarılmıştır. Ayrıca kurulan sistem sayesinde termal atık sudan elektrik enerjisi sağlanarak proje kendi ihtiyacı olan elektriği çevreye zarar vermeden üretmekte, bu sayede sistem 2 yıl içinde kendini amorti etmektedir. Yapılan uygulama termal suyun en faydalı şekilde kullanılması anlamında Türkiye'de ilk ve tek uygulamadır. Termal su kaynaktan çıktığında otellerde kullanılarak 1. faydayı, buradan çıkan su ısı pompası uygulamasıyla ısıtmada kullanılmak suretiyle 2. faydayı, buradan da elektrik üretimine gönderilmek suretiyle 3. faydayı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.
ÇİLEK ÇALIŞTAYI
Aktaş, Çilek Çalıştayı'nı 2016 yılında gerçekleştirdiklerini kaydederek; "İnegöl Çileği, İnegöl tarımına yön verme hedefiyle 2014 yılında yaptığımız Tarım Çalıştayı'nda ilk kez gündeme gelmişti. Burada alınan kararlar doğrultusunda Kasım 2016'da bir Çilek Çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştay İnegöl Çileğinin üretimi, pazarlanması, markalaşması ve geliştirilmesi noktasında üreticilerimize yeni açılımlar göstereceğine inandığımız bir çalışma oldu. İnegöl Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı desteklemek en önemli hedeflerimiz arasındadır. Amacımız tarımı daha fazla ön plana çıkarmak, tarım ihracatını ve tarım gelirlerini daha fazla artırarak, sektörün hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda ayçekirdeğimiz "İnegöl Alası"na patent alınmıştı. İnegöl Çileği için de patent çalışmamız olacak. Ayrıca ürünün tanıtımı ve pazarlanması noktasında bir Çilek Şenliği yapılması çalıştay sonucunda aldığımız kararlar arasında" dedi.
TURİZM ÇALIŞTAYI
2016 yılında Turizm Çalıştayı da yaptıklarını aktaran Başkan Aktaş; "Balıkesir Üniversitesi eski rektörü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu modaratörlüğünde Nisan 2016'da gerçekleştirdiğimiz Turizm Çalıştayı ile İnegöl'ün turizm potansiyelini ilk defa masaya yatırdık. Alanında uzman kişiler tarafından oluşturulan komisyonlarca turizm açısından neler yapılabilir noktasında adeta bir beyin fırtınası yapıldı. Gerçekleştirilen İnegöl Turizm Çalıştayının ilçemize önemli katkıları olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI TARİH VE KÜLTÜR SEMPOZYUMU
Aktaş, son olarak İnegöl Uluslararası Tarih ve Kültür Sempozyumu hakkında da şu bilgileri verdi: "Frigyalılardan Bitinyalılara, Roma İmparatorluğu'ndan Bizans'a, Anadolu Selçuklu'dan Osmanlı Devleti'ne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim medeniyetlerin her birinin bıraktığı izleri günümüze kadar taşımayı başarmış 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan İnegöl'ün tarihinde yer alan, gün yüzüne çıkmamış bilgilere ulaşmak amacıyla 14- 16 Ekim 2016 tarihleri arasında Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunu düzenledik. Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunda 55 bilim insanı ve araştırmacının Tarihsel Süreçte İnegöl, İnegöl'de Halk Kültürü, Ekonomi ve Turizm, Nüfus ve Sosyal Yapı, Kentleşme Problemleri, İnegöl'ün Marka Değerleri ve bu konuların alt başlıkları altında bildirilerini topladığımız bir kitap oluşturarak bu bilgileri ölümsüzleştirdik"