12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı Müşerref Muzaffer Samda Ortaokulu ev sahipliğinde, 5. Mevsim Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu program, saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

HAKSIZLIĞA TAHAMMÜLÜ OLMAYAN İNSAN

Okul Müdürü Semih Evren yaptığı konuşmasında; "Özü sözü bir, doğruluktan hiç ayrılmayan haksızlığı da hiçbir zaman kabul etmeyen örnek bir insandır Akif. Gözlerini açtığı 1873 yılından 47 yıl sonra 1920 yılının Ocak ayının sonunda başyazarı olduğu Sebilür Reşad gazetesine geldi."

"Yakın dostu Eşref Edip'i buldu. Ve 'hazırlan cepheye gidiyoruz hemen' dedi. Dayanamıyordu, duramıyordu oralarda. Millet İstiklal ve İstikbal uğruna çarpışıyordu. Hemen yola çıktılar. Kurtuluş mücadelesinin milyonlarca neferinden biriydi artık. Ve bu azimle bu inanışla Milli mücadele kazanılmıştı. Ama yapılacak daha çok iş vardı. Bir memleket kurulacaktı ve bu memlekete Asım'lar lazımdı."

MİLLETİN İSTİKLALİ İÇİN ÇIRPINDI

"Burdur milletvekili olarak Anadolu'yu dolaştı, halka seslendi. Hep aynı şeyi söylüyordu. Fesattan uzak durun. Millet artık istiklalin değerini daha iyi biliyor, onun için çırpınıyordu. Ama, o ruhu, o duyguyu bir de şiirle anlatmak lazımdı.

Bir yarışma düzenlendi bu amaçla. Para ödüllü olan bu yarışmayı ödülü istemeyen Akif kazandı. Sadece yırtık bir paltosu olduğu halde, İstiklal için yazdığı şiiri para için satamazdı. Satmadı da."

ABD'li heyet Türkiye'de ABD'li heyet Türkiye'de

MISIR'A SÜRGÜN EDİLDİ

"Ancak bir destanı kaleme alan vatan şairi, vatan hainliği ile suçlanarak Mısır'a sürgüne gönderildi. Akif hasretini uzun yıllar çektiği vatanına döndüğünde artık iyice güçsüzleşmiş, hastalanmıştı. Tükeniyordu. Ama mutluydu. Çok sevdiği vatanında son nefesini verecek, O'nun topraklarında kaybolacaktı.

Ve 1936 Haziran'ında döndüğü yurdunda 27 Aralık'ta gözlerini yumdu semalarında ezan sesinin dinmediği, ay yıldızlı bayrağının dalgalandığı, yazdığı şiirin dillerden düşmediği Özgür Türkiye topraklarında..." diye konuştu.

EREN BÜLBÜL DE UNUTULMADI

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy'un hayatı sahnelendi. İnegöl'ü ziyaret eden yazarların İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili görüş ve düşüncelerinin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle devam eden programda, Mehmet Akif'in Safahat kitabından bestelenen şarkıyı Eylül Irmak Akın seslendirdi.

Daha sonra İstiklal Marşını seslendiren öğrenciler Türk bayrağı açtı. Programda, PKK'lıların girdikleri evi güvenlik güçlerine gösterirken teröristler tarafından şehit edilen Eren Bülbül de unutulmadı.

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda, dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesinin ardından program sona erdi.