Düzenlediği etkinliklerle şehrin kültür sanat hayatına yön veren İnegöl Belediyesi, Mart ayında da birbirinden farklı sahne gösterilerini ilçe halkıyla buluşturmaya devam ediyor. İnegöl'de kültür sanatın merkezi haline dönüşen Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde yüzlerce vatandaşın katıldığı gösterilere, bir yenisi daha eklendi.

MİLLİ ŞAİR ANILDI

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anma adına, 10 Mart Cumartesi akşamı Tiyatral Sanatlar Akademisi Vakfı'nın sahnelediği "Sürgün, Bir Mehmet Akif Hikayesi" isimli yetişkin tiyatro oyunu İnegöllüler ile buluştu.

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ile parti yöneticileri ve bazı meclis üyelerinin de katıldığı tiyatro gösterisinde, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatının son döneminde yaşadığı zorluklar ve sürgün edilmesi başarılı bir anlatımla sahneye taşındı.

İSTİKLAL ŞAİRİMİZİN SÜRGÜN YILLARI ANLATILDI

Baturalp Dinçer'in yazdığı ve Zuhal Öztürk'ün yönettiği, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anısına sahnelenen oyunda; kurtuluş savaşı dönemi yaşanan zor yıllar tüm çıplaklığıyla sahneye yansıtıldı. Oyunda, Cumhuriyet'in ilanının ardından istihbarat teşkilatı da yeniden yapılanır ve milli mücadelede aktif görev yapmış kişilerin takibine öncelik verilir.

Teşkilatta görevli genç ve atik Tahsin de iyi eğitim görmüş, mutaassıp bir ailenin mensubudur. Görevi gereği devletin içinde bulunduğu Batılılaşma yönelişinden etkilenmiş fakat tam da Batı'ya teslim olmayarak, köklerin korunması gerektiğini düşünmektedir. İstihbarat şefi Hilmi Bey de modernleşen Türkiye'de gerici olarak nitelenen kişileri sıkı kontrol altında tutmaya odaklanır ve bunlardan biri de Mehmet Akif'tir.

ÖRNEK MÜCADELE

Hilmi Bey bu görev için Tahsin'i uygun görür ve Tahsin'i Mehmet Akif'in peşinden Mısır'a yollar. Geri dönüşünün ne zaman olacağı belli olmayan bir serüvene giren Tahsin'i, Mehmet Akif'le birlikte Mısır'da zorlu yıllar bekler. Mehmet Akif'in hayatının son döneminde yaşadığı zorluklara dikkat çekilen oyunda, İstiklal Şairimizin verdiği hayat mücadelesi sahneye taşındı.

Akif'in ve arkadaşlarının düşünce ve söylemlerinden duyulan rahatsızlık ile Mehmet Akif'in Mısır'a sürgünü döneminin işlendiği oyunda, İstiklal Şairinin o dönemlerde birkaç arkadaşıyla verdiği mücadeleye vurgu yapıldı.

2 PERDE 2 SAAT

Yaklaşık iki saat süren 2 perdelik oyunda İbrahim Öner, Fatih Altun, Aydan Çakır, Ergin Düzgün, Emre Akarsu, Serra Tankal, Ecem Yılmaz, Barış Çağlar, Ali Suvacı, Mustafa Haki Karakaya ve İbrahim Çığşar rol aldı.

Ateş Pahası Deyiminin Hikayesi Ateş Pahası Deyiminin Hikayesi

Program sonunda AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan sahneye çıkarak, aynı zamanda hemşerisi olan ve oyunda İstihbarat şefi Hilmi Bey'i canlandıran Aydan Çakır ile Mehmet Akif Ersoy'u canlandıran İbrahim Öner'e plaket takdim etti.

"TOPRAĞIMIZI SÖMÜRGECİ GÜRUHLARA ÇİĞNETMEYELİM"

Takdim sırasında duygularını paylaşan Aydan Çakır,

"Bizleri bu akşam yalnız bırakmayan değerli ağabeyim Mustafa Ersan'a ve İnegöllülere canı gönülden teşekkür ediyoruz.

Merhum Mehmet Akif'in vermiş olduğu mücadelenin bir benzerini yaşadığımız şu zaman diliminde, her ırktan ve her dilden insanın kenetlenerek bu toprağımızı asla Akif'in de belirtmiş olduğu gibi o sömürgeci güruhlara hiçbir zaman çiğnetmeyelim inşallah" dedi.