Altın Nesil Okullarının her sınav türünde yıllardır İnegöl ortaokulları arasında zirvede olduğunu ifade eden Türkçe Öğretmeni Canan Erdal, bunun 22. yılını yaşayan Altın Nesil Okullarının kökleşmiş eğitim sistemine bağlı olduğunu ve elde edilen bu başarılı sonuçların devamı için de her yıl güncellenerek sınav hazırlık çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

TEOG KEYİFLİ BİR SÜRECE DÖNÜŞEBİLİR

Erdal, TEOG ile alakalı olarak;

"TEOG sınav sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. Bu nedenle sınava hazırlık sürecinde sabit kurallar yerine özümsenmesi gereken bazı uygulamalar vardır.

Bu uygulamalar özümsendiği takdirde de TEOG zor bir sınav olmaktan çıkıp düzenli ve keyifli bir süreç haline dönüşür" diyerek TEOG sınavına hazırlık amacıyla yapılması gereken çalışmaları özetledi.

DOĞRU KİTAPLARI SEÇİN

Dört yıldır ülkemizde uygulanan TEOG sınavları incelendiğinde Türkçe sorularının her iki aşamada da ağırlıklı olarak anlam bilgisi kazanımlarından sorulduğunu ifade eden Türkçe Öğretmeni Canan Erdal,

YKS'ye girecekler dikkat: YÖK'ten açıklama geldi YKS'ye girecekler dikkat: YÖK'ten açıklama geldi

"Sınav hazırlık sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı Öğretim Programları çerçevesinde belirlenen kazanımların yanında özellikle doğru okuma, okuduğunu anlamlandırma ve analiz yapabilme becerisi daha büyük önem kazanmaktadır.

Bu nedenle öğrencilerin yaptığı test ve tekrar çalışmalarının yanında öğretmenlerinin tavsiyeleri doğrultusunda nitelikli kitaplar okumaları ve bu okuduklarını sözlü veya yazılı olarak değerlendirmeleri öğrencilere sadece Türkçe değil tüm branşlarda önemli katkılar sağlayacaktır.

Bu sayede sınav anında da okumak zor gelmeyecek ve özellikle 'yanlış okumuşum, dikkat hatası yapmışım, görmemişim' gibi söylemler de ortadan kalkacaktır. Öğrenciler şunu da unutmamalıdır ki uzun soru kolay sorudur, çünkü içinde cevaba götüren tüm ipuçları mevcuttur.

Düzenli okuma alışkanlığı kazanmış bir öğrenci de bu ipuçlarını kolaylıkla yakalayacaktır" ifadelerini kullandı.

OKUMA ALIŞKANLIĞININ GELİŞTİRİLMESİ

Erdal, okunması gereken kitapları da değerlendirerek şunları söyledi:

"Kitap okumak, anlık bir durum değildir. Okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılmalı ve bu süreçte de çocukların seviyelerine uygun ve onların ilgi alanına giren kitapların seçimine dikkat edilmelidir.

Seçilen kitapların okunmasının düzenli olması, her gün mutlaka okumaya zaman ayrılması zamanla bireylerin bir okuma kültürü gelişmesine destek olacaktır. Bu süre zarfında da ebeveynlerin okuma konusunda olumlu model olması davranışı pekiştirecektir.

Popüler kültürün hızla yayılmasının da etkisiyle çocukların okudukların olumsuz etkilenmemeleri için okudukları kitaplar belirli bir yaşa kadar ailenin gözetiminde olması; genel ahlak kurallarına, toplumumuzun geleneklerine aykırı kitaplar seçilmemesine dikkat edilmelidir.

Şu da unutulmamalıdır ki, okunan kitapların öykü ya da masal olması konusunda bir dayatma olmamalı; öğrencinin ilgi ve seviyesine uygun dergi, gazete köşe yazıları, tarihi ve bilimsel kitaplarla da öğrencinin tanışması sağlanmalı"

HAZIRLIK SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Sınav öncesi dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili değerlendirme yapan Altın Nesil Okulları Türkçe Öğretmeni Dilek Durak da hazırlık sürecinde öğrenciyi başarıya götüren sabit kurallar olmadığını, başarının süreç içinde gelişmesine katkı sağlayan bazı uygulamalar olduğunu bir kez daha vurguladı.

Durak; "Sınava sayılı günlerin kaldığı bu haftalarda öğrencilerin öncelikle geçmiş yılların çıkmış sorularını ve kazanımlarını incelemesi yararlı olacaktır. Bunun için de öğretmenleri ile sıkı bir iletişim içinde olmaları ve onların sınavlarla ilgili deneyimlerinden yararlanmaları kendi çalışmalarını da kolaylaştıracaktır. Öğretmenlerinden edindikleri deneyimleri de mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 'kazanım değerlendirme testleri' ile değerlendirmeleri, öğrenilen bilgileri pekiştirmeye yarar sağlayacaktır.

Tüm bunların yanında Türkçe dersinde konu kapsamının TEOG-1'den itibaren olduğu da göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle sınava hazırlanan öğrencilerimiz, ikinci dönem öğrendikleri konuları pekiştirmekle birlikte birinci dönem öğrendikleri konuları da mutlaka hatırlamalıdır" şeklinde açıklama yaptı.

ÇOK SORU DEĞİL NİTELİKLİ SORU

Durak şöyle devam etti:

"Bilinenin aksine TEOG yüzlerce soru çözüp gecelerce çalışmayı gerektiren bir sınav değildir. Ders içinde öğretmenin anlatımını dikkatli dinleyerek yine öğretmenlerinin tavsiyeleri ile nitelikli kaynaklardan konuyu pekiştirecek sayıda soru çözmek yeterlidir.

Burada dikkat edilmesi gereken ise çözülen testlerdeki yanlışları yine öğretmen ile değerlendirmek bu yanlışları doğruya çevirmektir, ancak bu şekilde konu eksikleri giderilebilir. Bu önerilerimiz davranış haline geldiğinde de Türkçe dersinde başarılı sonuçlar elde edilecektir"

TEOG HER ŞEYİN BELİRLEYİCİSİ DEĞİLDİR

Altın Nesil Okulları Türkçe Öğretmeni Canan Erdal,

"Sınav anında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta soru köklerini tam ve dikkatli bir şekilde okumaktır. Özellikler "değildir, söylenemez, yoktur, kullanılmamıştır..." gibi olumsuz ifadelerin yer aldığı sorulara dikkat edilmelidir. Soru kökünün anlaşılmasından sonra verilen bilgi ya da açıklamalara geçilmeli, sonrasında ise tüm seçenekler sırasıyla okunup değerlendirilmelidir.

Sorunun cevabına tüm şıkların okunarak karar verilmesi, acele edilmemesinin çoktan seçmeli sınavlarda önemli bir ayrıntı olduğu unutulmamalıdır. 20 soru için belirlenen 40 dakika bu çalışmayı yapmak için yeterli bir süredir. Tüm sorular incelendikten sonra, sınav sonunda kalan sürede son bir tekrar yapmak yararlı olacaktır." diyerek sınav anında hatırlanması gereken ayrıntıları açıkladı.

Erdal; "Bununla birlikte TEOG sınavlarının bir liseye yerleşme için tek belirleyici olmadığı, okullarda uygulanan yazılı sınavlar, proje ödevleri ve ders içi performans notlarının da yıl sonu başarı puanlarında belirleyici unsur olduğu unutulmamalıdır.

Bu nedenle sınavı beklediği şekilde geçmeyen öğrenciler bile okul içindeki çalışmalarını ve ilgilerini sürdürmeli, aynı dikkatle derslere katılmayı sürdürmelidir." diyerek yazılı sınav ve ders içi performanslarının önemini bir kez daha vurguladı.