Bursa DAĞDER'de Düzenlenen Bayramlaşma Danışığına Büyük İlgi Bursa DAĞDER'de Düzenlenen Bayramlaşma Danışığına Büyük İlgi

Cuma ve Cumartesi akşamları Anfi Tiyatro'da, Pazar günü de Sulhiye Köyü'nde gerçekleştirilen 14.Uluslararası Kafkas Folklor Festivali'nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.
BARIŞ MESAJLARI VEREN ORGANİZASYON
Altepe yaptığı konuşmada; "Gerçekten güzel bir organizasyon. Sevgi ve kardeşlik kokan, barış mesajları veren ve Kafkaslarla birlikte büyük buluşmayı gerçekleştiren güzel organizasyon. Bugün hep organizasyonlarımız var. Bursa'da 56'ncı festivalimiz var. Bursa'daki festival de anlamlı. Dedik ki bu akşam İnegöllü dostlarımızla olalım, Kafkaslı dostlarımızla, Gürcistan'dan gelen heyetlerimizle, ekiplerimizle olalım dedim. Ben bu güzel organizasyonu gerçekleştiren İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğimize, destek veren başta ilçe belediyemiz ve tüm sponsorlarımıza şükranlarımı arz ediyorum" dedi.
BİR VE BERABER OLMALIYIZ
"Her zaman için bu güzelliklere ihtiyacımız var" diyen Altepe; "Her zaman için bu yakınlaşmaya ihtiyacımız var. Ne oluyorsa, uzakta kalmaktan oluyor. Ne kadar yaklaşırsak, ne kadar birbirimizi tanırsak, o kadar dostluklarımız gelişir. Barış gelişir, kavgaya da gerek olmadığını anlarız. Savaşa gerek olmadığını anlarız. Ve barışın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar da kolay olduğunu. Bu insanların bu güzel yüzlerini ancak yakından görerek anlarız. Onun için bu organizasyonları önemsiyoruz. Çünkü bu organizasyonlarla birlikte barışın burada en güzel tohumları ekiliyor. Burada sevgi ve kardeşlik mesajları en güzel şekilde veriliyor. Bizler de öncelikle dostlarımız, komşu ülkelerimiz, yüzyıllarca aynı kaderi paylaştığımız, beraber ağladığımız, beraber güldüğümüz bu coğrafyamızın değerli komşularımız, ülkelerimiz. Başta onlarla birlikte olmak, onlarla iyi olmak. 80 milyonluk Türkiye Cumhuriyetinin güçlü olması, bir ve beraber olması. Aynı zamanda dostlarımızla birlikte araya düşmanların sokulmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bunun için bu organizasyonlar önemli. Ve bu gibi organizasyonların çoğalması artık inşallah her zamanda olduğu gibi bizimde desteğimizle birlikte olacak" ifadelerini kullandı.
ARTIK BÜYÜKŞEHİR DE VAR
Altepe, şöyle devam etti: "Tüm yapılan çalışmalarda artık İnegöl Belediyesi gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi de var. Şimdiden sonra İnegöl'ümüzün gelişmesi, kalkınması, her alanda marka olması, bu güzel İnegöl'ümüze yakışan her türlü hizmetin yapılması artık Büyükşehir Belediyemizle birlikte. Bir yandan Büyükşehir Belediyemiz, bir yandan kurumlar, bir yandan ilçe belediyeleri. Yapılacak olan işler, hizmetler çok. Ama özellikle bizler her zaman yanınızdayız. İnegöl'de ne zaman sıkıntı var, bizler varız. Kar yağdığı zaman pazaryeri çöktüğünde Büyükşehir burada. Beylik hanı yandığında burada. Altyapı, yol yapmak için, markalar oluşturmak için, İnegölspor'a sahip çıkmak için, her türlü tesisleri yapmak için. İki gün önce güzel bir kampanya başlattık. Temiz hava soluyalım, doğalgaz kullanalım diye. Onu Osmangazi, Yıldırım ve İnegöl'den başladık. Çünkü buraların ihtiyacı var. Onun için buralara ne kadar yatırım yapsak az diyoruz. Çünkü güzel İnegöl'ün güzel insanları her zaman bizim yanımızda. Onun için İnegöl için ne yapsak az diyoruz. Her zaman için yatırımlar yapacağız, destekler vereceğiz. Bir yandan bu yatırımları yaparken, bir yandan fiziki olarak gelişirken, bir yandan da bu kültürel bağlarımızı güçlendireceğiz. Onun için bizler Bursa ve İnegöl olarak tüm coğrafyalarda varız. Var olmaya da devam edeceğiz"
BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da yaptığı konuşmada; "İnegöl Kafkaslardan, Balkanlardan, Rumeli'den, Anadolu'nun değişik yerlerinden göçüp gelen insanların güzel bir mozaik oluşturduğu bir şehir. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Bu birlik ve beraberlik Çanakkale'de de, Kurtuluş Savaşında da, birkaç gün sonra birinci yılını tamamlayacağımız 15 Temmuz'da da kendini çok net bir şekilde gösterdi. Tabi en büyük temennimiz bu birlik ve beraberliğin devam etmesi. Kafkas Folklor Derneği, İnegöl'e gerçekten renk katan, hayat veren, kurulduğu günden bugüne kadar önemli işlere imza atan gerek belediyemizin düzenlediği organizasyonlarda gerekse kendi içinde yaptığı çalışmalarla hem örfünü, ananesini vurgulamaya çalışırken, hem de bu ülkenin, birliğine, beraberliğine destek önemli derneklerden bir tanesi. Ben bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum. Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyorum" dedi.
140 YIL ÖNCE GELDİLER
Gürcistan Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Dairesi Başkanı Temur Tartarashvili de konuşmasında; "Gürcistan Dış İşleri Başkanı Mikheil Janelidze'nin adına hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sizinle olmaktan çok mutluyum. İnegöl'de yaşayan Gürcüler yaklaşık 140 yıl önce anavatandan Türkiye'ye daha doğrusu Osmanlı Devletine geldiler. Ama asla kültürümüzü, dilimizi ve kendi kimliğimizi bugüne kadar korudular. Bunun için bizler sizinle gurur duyuyoruz. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği tarafından Uluslararası Kafkas Folklor Festivali bu sene 14'ncü kez düzenleniyor. Bu festival Gürcistan ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri geliştiriyor. Festivali düzenleyen İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğine ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.
3 YILDIR FESTİVAL YAPAMIYORDUK
İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş da konuşmasında şunları dile getirdi: "Hepimizin bildiği gibi İnegöl renkli bir çiçek bahçesi. Balkanlardan, Rumeli'den, Kafkaslardan göç etmiş farklı toplumların bir arada yaşadığı güzel ilçemizin bizde bir parçası olduğumuzu düşünüyoruz. Derneğimiz 1977 yılında Gürcü kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere kurulmuştur. Bugüne kadar birçok sosyal ve kültürel alanda çalışmalar yapmış bir derneğiz. Folklor ekibimiz bugün kadar birçok ulusal ve uluslararası festivallerde gösteriler sunmuş, başta Gürcistan olmak üzere, Makedonya, Almanya, Polonya, Arnavutluk gibi ülkelerde başarıyla temsil etmiştir. Bugünde 14'ncüsünü düzenlediğimiz Uluslararası Kafka Folklor Festivalimizi aslında 3 yıldır yapamıyorduk. Hiç istemediğimiz üzücü olaylardan dolayı iptal etmiştik. En önemlisi de yıldönümüne yaklaşmakta olduğumuz 15 Temmuz darbe girişimini toplum olarak şiddetle kınıyoruz. Böyle bir olayın ülkemizde tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum. Biz toplum olarak ülkemizin birliğini, bütünlüğünü, üniter yapısını her zaman desteklemekteyiz ve her zaman devletimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum"
İLGİYLE İZLENDİ
Açılış programına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gürcistan Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Dairesi Başkanı Temur Tartarashvili, Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Spor, Kültür Bakanlığı Kültür İşleri Daire Başkanı Madona Tevzadze, Gürcistan Devlet Kütüphanesi Müdürü Dr. Mirian Khositashvili, bazı AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, oda ve dernek başkanları ile vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından folklor ekipleri gösterilerini yaptı. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği ile Batum ve Tiflis'ten gelen folklor ekiplerinin gösterileri büyük bir ilgiyle izlendi.