Her yıl anne sütünün önemini vurgulamak amacıyla 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası kapsamında bir etkinlik de Özel Aritmi İnegöl Hastanesi tarafından gerçekleştirildi. Hastanenin çeşitli katlarına kurulan stantlarda, anne ve anne adaylarına anne sütünün önemi anlatıldı ve bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Bebek hemşiresi Meltem Güneş Ulaşer eşliğinde gerçekleştirilen bilgilendirmede, aynı zamanda Özel Aritmi İnegöl Hastanesi'ne başvuran hamileliklerinde 32. haftadan sonra emzirme eğitimleri düzenlenmekte. Çalışmalar kapsamında,doğum yapan annelerde bebekle anne kavuştuktan sonra ilk 24 saat bebek hemşiresi tarafından anneye uygulamalı eğitimler verilerek , anne sütü ve emzirmenin önemini vurguladı.

ANNE VE BEBEĞE DUYGUSAL ETKİ

Ambulans helikopter 49 yaşındaki hasta için havalandı Ambulans helikopter 49 yaşındaki hasta için havalandı

Anne sütünün içeriğinde bebek için gerekli olan bütün proteinler, vitaminler, yağlar ve ilaç etkisi gösteren antikorların mevcutluğuna dikkat çeken Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Bebek Hemşiresi Meltem Güneş Ulaşer, anne sütünün sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda duygusal olarak da etkisi kanıtlandığını ve bu duygusal etki hem anne hem de bebek için önemli olduğuna dikkat çekti.

Ulaşer, anne ve anne adaylarının sorularını yanıtlayarak şu önemli temel bilgileri verdi:

"Bebeğin yeterince anne sütü aldığı nasıl anlaşılır?"

İlk 6 ayda bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğe tokluk hissi vererek emme gereksinimini azaltır ve anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, günde 6-7 kez bezini ıslatması ile anlaşılır.

"Anne sütü dışında su verilmeli midir?"

İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun dört aydan önce bebeğinize anne sütü dışında su ya da başka sıvıların (meyve suyu, bitkisel çaylar gibi) verilmesine ihtiyaç yoktur.

"Anne sütü yetersiz olduğunda ne yapılmalıdır?"

Bebeklere 1yaşından önce inek sütü önerilmez. Anne sütünün verilemediği ya da yetersiz kaldığı durumlarda anne sütü örnek alınarak hazırlanan formül mamalar kullanılır. İnek sütünün yararlı olduğu düşüncesinden yola çıkan annelerin bakış açısı; özellikle 6-24 ay bebeklik döneminde yoğunlaşan ve Türkiye'de her iki bebekten birinde görülen demir eksikliğinin başlıca nedenini oluşturuyor.

ÖZEL ARİTMİ İNEGÖL HASTANESİ'NE TEŞEKKÜR BELGESİ

Bebek Dostu unvanı ile hizmet veren Özel Aritmi İnegöl Hastanesi, anne sütünün teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları programı kapsamında yaptığı çalışmalardan dolayı 'Teşekkür Belgesi'yle ödüllendirildi. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akhan ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın'ın katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninde Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Başhemşiresi Aysel Kır, Teşekkür Belgesini Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akhan'ın elinden aldı.