İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı

2013 yılında çıkan yangın sonucu kül olan tarihi Cafer Paşa (Beylik) Hanı, 4 yıl süren restore ve inşaat çalışmalarının sonunda yeniden ayağa kaldırıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen hanın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Açılış törenine; Kaymakam Ali Akça, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkanı Alper Taban ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

HANI BAYANLAR İŞLETİYOR

Açılış programında konuşan Cafer Paşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Kara Şahin, Tarihi Beylik Hanının bayanlar tarafından işletildiğini belirterek,

"Biz Türkiye'de bir ilkiz. 38 esnafın çoğunluğu bayanlar oluşuyor. Bu işletmelerde yaklaşık 50 bayan çalıştırıyor. Burası fabrika gibi... İnegöl'ü mobilya ve köftesinden sonra tanıtacağını düşündüğümüz bir hanız. Gelen herkesin bir daha geleceğini düşünüyoruz" dedi.

TABAN: "KARMAŞIK DUYGULAR İÇERİSİNDEYİM"

Kısa bir süre önce belediye başkanlığına seçildiğini aktaran Belediye Başkanı Alper Taban "Çok güzel duygular içerisindeyim. Bu şehirde doğdum, büyüyorum, bu şehre hizmetkarlık etmek için bu görevi almak bizlere nasip oldu. Bu ulvi görevi yapmak için elimden gelen gayreti ortaya koyacağım. Karmaşık duygular içerisindeyim. Hizmet edebilme aşkı içerisindeyiz."

BİRBİRLERİNİ TAMAMLIYORLAR

"2013 yılında çok talihsiz bir olay yaşamıştık, yangın çıkmıştı ve esnafımız zor durumda kalmıştı. Bu anlamda ciddi bir mağduriyet yaşanmıştı. Bu yapının bir an önce bitirilmesi gerekliydi ki bugün çok şükür çok güzel bir hale geldi. İçeride çok ciddi ve güzel bir yapılanma var. Tarihi bir mekan olmasından dolayı zaten değerli. İşyerlerimizde bir bayan birlikteliği gerçekleşti. Bu da yeterli değil. İçeride öyle bir kurgu var ki...Kimse birbirine zarar vermiyor aksine birbirlerini tamamlıyorlar.

TARİHİ MERKEZ OLACAK

Fazlaca bayanların olduğu bir ortam olması ayrıca dikkat çekiyor. Tarihi mekan içerisinde böyle bir yapılanma ilktir. Dolayısıyla şehrimize bir misafir geldiğinde öncelikle şehrimizin Kent müzesini, beraberinde Mobilya Kent müzesini gezdiriyorduk. Gördüğünüz İshakpaşa Külliyesinin ve çevresinin düzenlemesi, tarihi Kapalı Çarşımız ve beraberinde Beylik Hanı ile birlikte elimizde çok fazla argümanımız olacak" diye konuştu.

CAN KAYBI OLMAMASINA ŞÜKRETMİŞTİK

2013 yılındaki yangının yaşandığı günü hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise "21 Ekim 2013'te burası yandı. Aynı gün amcaoğlum vefat etmişti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tı ve Oylat'ta misafirdi. Sabah 06.30 gibi haber geldi, apar topar çıktık geldik. İki üzüntüyü bir arada yaşadık. Her halükarda ortaya çıkan zarar üzücüydü ama can kaybı olmaması bizi sevindirdi."

BİRAZ GECİKSE DE SONU MUTLU BİTTİ

"Öncelikle burayla ilgili restorasyon projeleri hazırlandı. Tarihi binalarda bir süreç gerekiyor. Restore ettirmek için önce eski hali neydi, şu anki hali ne bundan sonraki hali ne olacak gibi durumlar gerekiyor. Dönem dönem esnafımızla karşı karşıya geldik ama nihayetinde gecikmeli de olsa bu günlere geldik. O gün bizim için üzüntü olan konu 4 sene sonra sevince dönüştü."

ECDAD GÜZEL İŞLER YAPTI

"Ecdad o kadar güzel işler yapmış ki onlar böyle mekanları yapmışlar, biz ancak restore ediyoruz. Karşıda İshakpaşa, türbe, Kapalı Çarşı... 100 senelik İshakpaşa Okulu vardı. Defalarca koruma kurulunda tartışıldı ve bu işler takip edildi. Önceki Belediye Başkanlarımız da çok arzu etmişler ama Kapalı Çarşı ile alakalı bir şeyler yapılamadı.

Yanında çok eski binalar vardı, onların değişim ve dönüşümü çok kolay gerçekleşmedi. Bu han da bizim restore etmek istediğimiz mekanlardan bir tanesiydi. Şer gibi gözüken bu konu bugün hayra dönüştü.

TEREDDÜTLER GİDERİLDİ

"Önceki başkanımız etrafla alakalı bir çalışmayı başlatmıştı.Cami bahçesindeki bazı uygulamaların formata uymayacağı noktasında tereddütlerimizi dile getirdik, siyasi partilerden açıklamalar geldi. Bugün ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bunun açılışındayım. Bursa'nın 17 ilçesi de ayrı güzel...

Bugün gezme noktasında 9'uncu ilçem. Benim ilk talimatım temel atma ve açılışlara çok katılmayacağım, çok çalışmamız lazımdı. Sıkıntı ve problemlerimiz var ama ortada 3 milyonluk bereketli bir Bursa şehri var.

İLÇELERE HİZMET GİDECEK

İlçelerimizi geziyorum, görüşmeler yapıyoruz. Aynı şeyi burada da yapacağız. İnegöl Belediyesi yöneticileri ile İnegöl'de neler yapıldı, 2018 için neler düşünülüyor, neleri revize etmemiz gerekiyor konusunda bütçe gerçeklikleri çerçevesinde görüşeceğiz."

Kazanç gibi düşünülen konuyu hizmete dönüştürüyoruz. Vereceğiniz katkılarla bu devam edecek. Cenab-ı Allah bize bu nefesi ve canı verdiği sürece büyük bir heyecan ve gayretle işimizi yapacağız. Esnaflarımıza hayırlı iş ve bol kazançlar temenni ediyorum. İnegöl'deki herkesin de misafirlerini müzelere, İshakpaşa avlusuna getirdiği gibi beylik hanına da getirmelerini rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İshakpaşa Camii İmam Hatibi Mehmet Nuri Memiş'in yaptığı dua sonrası kurdele kesimiyle açılış gerçekleştirildi.