Bitki yetiştirmek  bu hastalıklara iyi geliyor Bitki yetiştirmek bu hastalıklara iyi geliyor

Cornell Üniversitesi'nden Dr. Tro V. Bui yumurta kabuklarının renk farklılıklarıyla ilgili şöyle bir açıklaması var:

"Kabuk renklerini genler belirliyor. Beyaz tüylü olan ve kulak lopları da beyaz olan tavuklar beyaz yumurtalar üretirler. Tüy renkleri kırmızı veya kahverengi olup, kulak lopları da kırmızı olanlar kahverengi yumurtalar üretirler. Kimi yerde Paskalya Tavuğu olarak da bilinen Ameraucana soyundan olan tavuklar ise mavi kabuklu yumurtalar üretirler."

Tavuk yumurtalarının içeriği ve kabukları, üreme kanalının en sonunda oluşur. Kabuklara mavi rengini veren pigmentler oosiyaninleridir. Bunlar, safranın bir yan ürünüdürler. Kahverengi yumurtalara ise rengini kan hücrelerinin yıkımı sırasında yan ürün olarak üretilen porifirinler verir. İlginç bir gerçek, yumurtalara rengini veren bu pigmentlerin yumurtlamadan sadece birkaç saat önce yumurtaya eklendiğidir. Bundan önce yumurtanın belirli bir rengi bile yoktur!"


Yumurtaların renk farkının genlerle alakalı olduğunu öğrendik. Peki bu farklı renklerin farklı besin değerleri var mıdır?

Dr. Tro V. Bui'ye göre, kahverengi yumurtlayan tavuklar daha büyük olmaya meyilli ve bu sebeple kahverengi yumurtlayan tavuklar daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Nitekim bu tavuklar için çok daha fazla para harcanıyor. Beyaz yumurtlayan tavukları yetiştirmek çok daha ekonomik oluyor.

Ancak bu yumurtaların arasında dikkate değer bir fark yok. Lezzet olarak iki yumurta da aynı tada sahiptir. Sadece kahverengi yumurta omega-3 açısından biraz daha zengindir fakat bu fark önemsenmeyecek kadar azdır.