Mustafa Bozbey "31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını  verdi" Mustafa Bozbey "31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını verdi"

Milletvekili Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada yürürlüğe giren yeni Bilirkişilik Kanunu'nun getirdiği yenilikleri ve adalet sistemine yapacağı katkıları değerlendirdi. Uyuşmazlıkların çözümünde hakimlerin, hukuki ve genel bilgisi ile çözemediği uzmanlık gerektiren durumlarda teknik ve özel bilgisi için bilirkişilere başvurduğunu belirten Şahin, hukuki ihtilafların çeşitlenmesi, teknolojinin gelişmesi, ticari faaliyetlerin artması, iktisadi ve bilim dünyasındaki gelişmelerle birlikte bilirkişiye duyulan ihtiyacın giderek arttığına değindi.

Şahin, mevcut bilirkişi kanunundaki eksikler ve yetersizliklerin, çeşitli sorunları da beraber getirdiğini, bilirkişi uygulamalarındaki yanlışların zaman zaman adaletin yanlış tecelli etmesine ve gecikmesine yol açtığını belirtti.

ETKİN VE HIZLI YARGILAMA

Bilirkişi uygulamalarındaki yanlışlardan kaynaklanan sorunların adalet sistemine olan güveni de zedelediğine vurgu yapan Şahin,

"Bilirkişilik konusu, yargılama faaliyetinin en önemli konularından ve en sorunlu alanlarından biriydi. Uygulama ve doktrinde bilirkişilik kurumuna, bilirkişilere ve bu konudaki yargı uygulamalarına yönelik eleştiriler vardı. Hukuki ihtilafların doğru çözümlenmesi ve adaletin tesisi için iyi işleyen 'bilirkişilik' kurumuna ihtiyaç vardı. Yeni kanun, Bilirkişilik Kurumu'nun amacına uygun işlemesini sağlayacak, yargının etkin ve hızlı işlemesine olanak verecek.

Adil yargılanma ilkeleri çerçevesinde hak kayıplarını önleyecek ve bu alanlara yansıyan sorunların tasfiyesini sağlayacak" dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni kanunla bilirkişinin, kurumsal bir yapıya kavuşturulmasına yönelik adımlar atıldığını ifade etti. Yapılan değişiklikle Bilirkişi Üst Kurulu ve Bölge Mahkemeleri'nin bulunduğu illerde bölge kurullarının oluşturulacağını kaydeden Şahin, ayrıca İdari ve Askeri Yargı'nın da artık bilirkişi listelerinden bilirkişi ataması yapmasının sağlanacağını vurguladı.

YENİ KANUN NELER GETİRİYOR?

Vekil Şahin, özel kanunlarda bilirkişilik yapmasına imkan verilen Adli Tıp Kurumu, Yüksek Sağlık Şurası, jandarma ve polis kriminal laboratuarları, Merkez Bankası, Darphane, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Mali Suçları Araştırma Kurulu gibi kurumlar ile yargı mercilerinin talebi üzerine bilimsel ve teknik görüş bildiren kamu kurum ve kuruluşları kapsam dışında kapsam dışında tutulduğunu söyledi.

Şahin, bilirkişilikle ilgili genel ilkelerde de değişikliliklere gidildiğini bildirdi. Bilirkişinin nitelik, görev ve sorumluluklarının belirlendiğini dile getiren Hüseyin Şahin, bilirkişilere bilirkişilik temel eğitimi verileceğini, bilirkişilerin daha etkin denetleneceğini ve bilirkişilere mesleğinde en az 5 yıl fiilen çalışmış olma koşulu getirildiğini bildirdi.

Milletvekili Şahin, Bilirkişilik Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte usul kanunlarında uyum değişikliği yapıldığını, Adli Tıp Kurumu Kanunu'nda da değişiklik yapılarak kurumun teşkilatlanmasının yeniden yapılandırıldığını sözlerine ekledi.