BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası üye ve işverenlere yönelik Bursa Vergi Dairesi Başkanlığıyla ortaklaşa bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kurumun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda; 7143 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunun getirdiği avantajlar anlatıldı.

Toplantı öncesi konuşan İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, "Hükümetlerimiz belli dönemlerde sanayicimizi, borçta olan esnafımızı rahatlatmak adına bazı kararlar alıyorlar. Bu kararlar borç yapılandırma kararı da olabiliyor" dedi.

İLK TOPLANTI İNEGÖL'DE

Yapılandırma kanunuyla alakalı ilk toplantının İnegöl'de yapıldığını aktaran Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, "Zaman zaman yapılandırma kanunları çıkıyor. Bizim temel prensibimiz bu kanunlarla ilgili mükelleflerimizi bilgilendirmektir. Bu kanunla mükelleflerin üzerindeki borç yükü ciddi anlamda rahatlayacaktır."

"Ciddi anlamda başvuru bekliyoruz. Stok olarak bir borç alacağımız dururken taksitli halde üzerinizdeki bir takım yükler azalmış oluyor, hafiflemiş oluyor. Dairemiz bu konuda olağanüstü gayret sarf edecek. Kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların sonrasında Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Mehmet Tarık Törer ile Gelir Kurumlar Müdürlüğü Gelir Uzmanı Necibe Cincioğlu, yapılandırmayla alakalı sunum yaptılar.

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilerek;

Haftanın Son Gününde Altın Ne Kadar? 19 Nisan Altın Fiyatları Haftanın Son Gününde Altın Ne Kadar? 19 Nisan Altın Fiyatları

"Yapılandırma Kanunuyla; Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak. Yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılacak. Borçlar taksitler halinde ödenebilecek.

Vergi ihtilafları sonlandırılacak. Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak."

KESİNLEŞMİŞ BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI

"Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek.

Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıklar belli tarihe kadar vergisiz ve ayrıcalıklı imkanlarla milli ekonomiye kazandırılacak. 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacakların tamamının ilk taksit veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan taksit tutarları içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarları üzerinden indirim yapılacak."

"Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.

Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında indirim yapılıyor. Yapılandırma Kanunu borçları 18 taksitte 36 aylık bir sürede ödeme imkanı veriyor. Taksitlere bu gün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacak."şeklinde bilgiler aktarıldı.