Tuzla Mahallesi meydanında düzenlenen şenliğe AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Kaymakam Ali Akça, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İç İşleri Bakanı Danışmanı Harun Akın, MHP İlçe Başkanı Hayati Bedir ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti yöneticileri, dernek ve oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

FATİH FETHETTİ

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından şenliğin açış konuşmasını yapan İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İNBOSDER) Başkanı Adli Kavukçu,

"Osmanlı'nın Avrupa'daki fetihleriyle beraber Anadolu'dan Balkanlara olan iskanlar, 14 ve 15.nci Yüzyıldan itibaren başlamıştır. Dolayısıyla Biz Türkiye Boşnakları, geçmişimizi, Fatih Sultan Mehmet'in 1462'de Bosna'yı fethinden başlatıyoruz. Boşnaklar, Anadolu'dan gelenler ile Güney Slawları-Bogomil mezhebinden Müslümanlığı tercih edenlerin oluşturduğu, kendini Türk hisseden ve Türk kabul eden bir topluluktur.

Biz Boşnakların geçmişinde, birkaç önemli dönüm noktası vardır. İlki, 1878'deki, Hicri 1293`teki meşhur '93 Harbi'. Bu harp, Osman-ı Devlet-i Aliyye'ye 400 küsur sene sadık bir teba oluşturan, birçok önemli devlet adamı yetiştiren Boşnaklar için, bir travma teşkil etmiştir. 1878 Berlin Antlaşması'ndan sonraki yıllarda Biz Boşnaklardan bir kısmının anayurtlarına göçü başlamıştır.

Bizler, işte o muhacirlerin torunlarıyız. Bir kısım akrabalarımız ise, hala Bosna'da yaşamaktadırlar. İkinci dönüm noktası,1946-50 yılları arasında gerçekleşen Bosna'daki Komünist yönetimin başa gelmesidir. Bu nedenle Bosna'dan Anayurda göç edenler olmuş, öncekiler gibi ağırlıklı olarak Anadolu'nun batı bölgelerinde yerleşerek hayatlarını sürmektedirler.

Anadolu'da hayatlarını bugüne kadar sürdüren Biz Boşnaklar, gerek Osmanlı Devleti'nin ve gerekse onun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin hep sadık bir tebaası olarak kalmış; Çanakkale'de, İstiklal Savaşı'nda ve hala içinde yaşadığımız toprakların savunmasında binlerce şehit vermişlerdir" dedi.

SOYKIRIM UYGULANDI

"Muhacir olmak, yüreğinin yarısını, geldiği topraklarda bırakmak demektir" diyen Kavukçu;

"Akrabalarının, yaşadıkların coğrafyanın hasretini çekmek demektir. Dolayısıyla Bu topraklarda huzur içinde yaşayan, serbestçe kültürünü sürdüren Bizler için üçüncü ve son dönüm noktası, son travma da, 1992'de başlayan "Boşnaklara Soykırımın" uygulandığı Bosna iç savaşıdır.

Bu iç savaş, medeniyetin beşiği olduğunu iddia eden Avrupa'nın orta yerinde gerçekleşmiş bu soykırıma, bu mezalime kör-sağır kalan dünya kamuoyunun gözleri önünde bir insanlık ayıbı yaratmıştır.

Yüreğimizin yarısını bıraktığımız topraklardaki akrabalarımıza, soydaşlarımıza, dindaşlarımıza uygulanan bu korkunç mezalim, Anadolu'da yaşayan bizleri, onların yardımına koşmak için örgütlenme gereğini doğurmuştur. Bu dernek, ve diğer bölgelerde yaşayan Boşnakların kurduğu dernekler, işte böyle bir ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıkmışlardır" şeklinde konuştu.

Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar! Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar!

KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI

Kavukçu şunları söyledi:

"Bu kirli ve kalleş savaş ortamında, Başta derneklerimiz olmak üzere, Devletimizin, Bosna duyarlılığı olan vatandaşlarımızın, dindaşlarımızın, Bosna'ya yardım için nasıl cansiperane çalıştıklarını anlatmama gerek yok. Savaştan sonra, Bosna'mızın yaralarını sarmak için nasıl çalıştıklarını da anlatmama gerek yok. Bunların hepsi biliniyor. Çok şükür bugünler geride kaldı. Allah bir daha böyle günleri bizlere göstermesin diyoruz.

Türkiye'deki diğer dernekler gibi 15 Temmuz 1994'te kurulan İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Kültür Ve Dayanışma Derneği olarak, bize emanet edilen Bosna'mıza bu misyonu hala sürdürmekteyiz. Bosna'mızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Güçlendirmeye de devam edeceğiz. Derneğimizin adından da anlaşılacağı üzere, bu dernek, aynı zamanda bir kültür derneğidir.

Bosna'dakilerle, Türkiye'nin her tarafına dağılmış olanlarla ve İnegöl'ümüzde yaşayan Boşnaklarla dayanışmanın yanı sıra Kültürümüzü de yaşamak, yaşatmak dernek misyonunun bir diğer yönüdür. İşte bu Pita festivali de kültürümüzün bir parçasıdır. Bugün şenliğimizin 20.ncisini idrak etmekteyiz. Kültürümüzün bir parçası olan bu şenlikleri gelecekte de sürdürme niyetindeyiz. Şenliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz"

ALLAH BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ BOZMASIN

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise,

"Muhtarımız meydanın düzenlenmesini istemişti. Hamd olsun bu meydanı yapmak nasip oldu. İlçemiz renkli bir çiçek bahçesi gibi. Aşurenin içindeki tatlar gibi. Hepsi bir araya geldiğinde mükemmel bir tatlı oluyor. Cenab-ı Hak ağzımızın tadını, birlik ve beraberliğimizi bozmasın." Dedi.

TÜRKİYE GÜZEL YOLDA

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de;

"Kendi kültürümüzü en güzel şekilde yaşadığımız, böreklerin piştiği güzel bir etkinlik. Allah ağzımızın tadını bozmasın. Tuzla köyü için İnegöl için ne yapsak az ve yapmaya da devam edeceğiz. Eksiklikler birer birer giderilecek. Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile birlikte bizlerde buralara hizmet ediyoruz.

Türkiye güzel yolda. Türkiye gelişiyor, büyüyor. Her alanda faaliyetlerimiz var. İnegöl'ün tüm alanlarda gelişmesi için elimizden gelen desteği göstereceğiz. Bursa, balkan topluluklarının yoğun olduğu başta Bosna Hersek olmak üzere tüm balkanlardan dostlarımızın, kardeşlerimizin yaşadığı bölge.

Tüm balkan ülkelerinde faaliyetlerimiz var. Balkanlar ile Türkiye'nin köprüsü Bursa oldu. 2. Dünya savaşından sonra yaşana en büyük katliam Bosna'da oldu. Boşnak Müslümanlarımızdan 8 bin 372 kişi katledildi. Anma törenleri görevini de biz aldık. Oradaki insanlarımıza sahip çıkacağız" diye konuştu.

TOHUM OLDUĞUMUZU BİLMİYORLARDI

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise şunları söyledi:

"Bizler köklü bir medeniyete sahibiz. Yüzyıllar boyu farklı düşüncelerdeki insanlar birarada barış ve huzur içinde yaşamışlar. İnancımız da bunu gerektiriyor. Barış içinde yaşamanın formülünü bulmuş bir milletiz.

Yüzyıllar öncesinden bu yana nerede bir zulüm görmüş insan varsa, hep bize sığındılar, bizde onlara kucak açtık. Biz onların umudu olduk. Bursa'nın Balkanlarla köklü bir bağlantısı var. Batının gözü önünde ciddi bir soykırım yapılmıştı. İnsan haklarından bahseden bir batı, maalesef Bosna'da 8 bin 372 kişiyi katletti. Bunun yanında özgürlüklerden bahsederek batının ne kadar iki yüzlü olduğunu görmüş olduk. Bizler farklı kültürlere sahip olsak da tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet bilinci içerisinde bir arada yaşamaya devam edeceğiz.

Bunun en büyük örneğini de aslında 15 Temmuz hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğimizi göstermiştik. Söz konusu vatan olunca biraraya geldiler ve milli iradesine sahip çıktılar. İzzet Begoviç'in dediği gibi; bizi toprağa gömmeye çalıştılar fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı"

Konuşmaların ardından Ertuğrulgazi Derneği Folklor ekibi gösterileri ile şenliğe renk kattı. PİTA böreklerinin ikram edildiği şenlikte protokol üyeleri Boşnak müziği eşliğinde halay çekti.