İnegöl Belediyesinin 2018 yılı tahmini bütçesinin karara bağlanması için, Belediye meclisi dün olağanüstü toplandı. Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlığında gerçekleştirilen belediye meclisi olağanüstü toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı, İnegöl Belediyesinin 185 milyon TL'lik tahmini bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

2018 yılı tahmini bütçesi ile alakalı belediye meclis üyelerine bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berat Ertopuz, Bütçe görüşmelerinin 11 Ekim tarihinde başladığını ve 3 gün sürdüğünü ifade etti.

ASLAN PAYI FEN İŞLERİNE

Ertopuz, "1. gün çalışmalar neticesinde; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Gider Bütçesi 4 milyon 906 bin TL, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü gider bütçesi 5 milyon 158 bin TL, Fen İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 78 milyon 238 bin TL, Park ve Bahçeler Müdürlüğü gider bütçesi 19 milyon 862 bin TL, Etüt ve Proje Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 57 bin TL, Temizlik İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 18 milyon 952 bin TL, Mezarlıklar Müdürlüğü gider bütçesi 748 bin TL olarak öngörülmüştür."

ÖZEL KALEME 13 MİLYON BÜTÇE

Magnum dondurmaları neden toplatıyor? Magnum dondurmaları neden toplatıyor?

"2. gün çalışmalar neticesinde; Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 802 bin TL, Veteriner İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 768 bin TL, Huzurevi Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 321 TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü gider bütçesi 472 bin TL, Bilgi İşlem Müdürlüğü gider bütçesi 1 milyon 525 bin TL,

"Özel Kalem Müdürlüğü gider bütçesi 12 milyon 979 TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü gider bütçesi 2 milyon 252 TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gider bütçesi 3 milyon 222 TL, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Gider Bütçesi 2 milyon 104 bin TL, Yazı İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 600 bin TL, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü gider bütçesi 464 bin TL olarak öngörülmüştür."

PERSONEL GİDERLERİ 23 MİLYON TL

"Komisyonumuzca gerçekleştirilen 3. gün çalışmaları neticesinde; Zabıta Müdürlüğü gider bütçesi 6 milyon 566 bin TL, Mali Hizmetler Müdürlüğü gider bütçesi 18 milyon 914 bin TL, Hukuk İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 562 bin TL, Spor İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 2 milyon 311 bin TL, Strateji Geliştirme Müdürlüğü gider bütçesi 217 bin TL olarak öngörülmüştür."

FAİZE 3 MİLYON TL

"Ayrıca 2017 yılı gider bütçesinin genelinde yapılan inceleme neticesinde harcama kalemleri ve ilgili bütçe tutarları olarak personel giderleri 23 milyon 703 bin TL, sosyal güvenlik primi giderleri 3 milyon 645 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri 62 milyon 763 bin TL, faiz giderleri 3 milyon 080 bin TL, cari transferler 5 milyon 648 bin TL, sermaye giderleri 75 milyon 161 bin TL, yedek ödenek 11 milyon TL olmak üzere toplam 185 milyon TL olarak öngörülmüştür."

GELİR 165 MİLYON TL

"2018 yılı gelir bütçesinin genelinde yapılan inceleme neticesinde, gelir kalemleri ve ilgili bütçe tutarları; vergi gelirleri 41 milyon 984 bin TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 18 milyon 620 bin TL, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 3 milyon 10 bin TL, diğer gelirler 81 milyon 386 bin TL,"

20 MİLYON TL BORÇLANMA

"Sermaye gelirleri 20 milyon TL olmak üzere toplam 165 milyon TL olarak öngörülmüştür. Bu çerçevede; yapılması planlanan 20 milyon TL'lik borçlanma ile bütçe denkliği sağlanmıştır. 2018 yılı bütçesinin toplamda 185 milyon TL gider, 165 milyon TL gelir olarak tahmin edildiği, 20 milyon TL farkın finansmanın ekonomik sınıflandırılması cetvelinde görüldüğü şekliyle borçlanmak suretiyle bütçe denkliğinin sağlandığı görülmüştür" ifadelerini kullandı.

RET OYU KULLANIYORUZ

MHP Grubu adına konuşan İsmail Karaman, "Bizim rahatsız olduğumuz ve öneri olarak getirdiğimiz kalemlerin bütçelerde yer almadığını görüyoruz. Bütçemiz yapılırken İnegöl'ümüz açısından çok önemli olarak gördüğümüz trafik sorunu, otopark sorunu, yollarımızla ilgili sorunlarımız Belediyesel anlamda devam ederken plan değişikliğinden beri de Belediye Sarayının şu an için erken olduğunu ifade etmiştik. Bu bütçede de görüyoruz ki Belediye Sarayımızla ilgili bir bütçe hazırlanmış. Biz MHP olarak bütçeye ret oyu kullanıyoruz" dedi.

SARAY YAPMIYORUZ!

Karaman'ın konuşmasında Belediye sarayı ifadesini kullandığını aktaran AK Partili Adil Kansu "Biz saray yapmıyoruz, Belediye hizmet binası yapıyoruz. Kafanızdan saray kelimesini çıkarın" diyerek Belediye Sarayı söylemine tepki gösterdi.

BÜYÜK PROJELER ELEŞTİRİLİR

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Belediye Sarayı diye ifade edilen, Belediye hizmetlerinin A'dan Z'ye verileceği ve birimlerin tek çatı altında toplanacağı, Nikah Salonu, Kent Konseyi, diğer sergi ve organizasyonların yapılacağı bu alan da İnegöl'ün olmazsa olmaz mekanlarından bir tanesidir. Belediye Sarayı ifadesiyle bizim bir saray delisi olduğumuzu düşünmeyin, akşamları hepimiz gidip evimizde yatıyoruz."

"Belediyeler bizim hizmet etmek için kullandığımız mekanlardır. Binalar kişilere değil vatandaşlara hizmet eder. Bu manada projenin lüzumsuzluğuyla alakalı bir öngörünüz varsa saygı duyarız. Aynı şeyler 2009 senesinde İnegöl AVM ve meydanı diye tabir edilen yerde de ifade edildi. Bugün İnegöl'ün en çok kullandığı mekanlardan bir tanesi oldu. Bu bir vizyondur."

"Bittiği zaman bölgesine hayat veren bir çekim merkezi haline gelecek. Kuru bir Belediye binası değil beraberinde bir sosyal yaşam merkezi yapacağız. Konu ile ilgili fikir ve değerlendirmeleriniz değerlidir. Hiçbir büyük proje eleştirisiz doğmamıştır. Muhakkak eleştiriler olmuştur, bu eleştirilerden almamız gerekenleri alıyoruz. Eksik ve aksak bir şey varsa bunun vakti zamanı geldiğinde gerek sandıkta gerekse farklı ortamlarda değerlendirmesini yapacak olan aziz Türk milletidir. Bugün aldığımız kararlar ülkemize hayırlar getirsin" açıklamalarında bulundu.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından 2018 yılı tahmini bütçe meclis üyelerinin onayına sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı, İnegöl Belediyesinin 185 milyon TL'lik tahmini bütçesi MHP'li meclis üyelerinin 7 ret oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.