Kulaca, Hasanpaşa, Şipalı, Bilalköy, Hamzabey ve Boğazköy Mahallesi sakinleri duruma tepki göstermek için Kulaca deresinde bir araya geldi. Mahalle sakinlerine destek doğaseverlerden geldi.

BALIKLARIN KATİLİ KİM?

İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti

Kulaca deresi kenarında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, "İnegöl'de sadece 2018 yılı içinde Boğazköy barajında, Şipali, Hasanpaşa ve Kulaca deresinde toplu balık ölümleri oldu. Derelerimizi kirletenler bu güne kadar açıklanmadı. Geçmiş yıllarda da derelerimizde benzer toplu balık ölümleri yaşandı. Bunların her birinde devlet kurumlarının ilgisizliğinin canlı tanığı olduk."

"Derede su akar. Toplu balık ölümleri gerçekleştiğinde devlet yetkililerinin, gece ya da hafta sonu bile olsa anında olay yerine ekipler gönderip su ve ölü balıklardan örnekler alması gerekir. Oysa bizim gözlemlerimiz devlet kurumlarının toplu balık ölümlerinin nedeni belirlemek ve örnek alman için geç kaldığı yönündedir. Bu tür olaylar için mesai saatlerinin dışında olay yerine gönderilecek acil, müdahale ekipleri oluşturulmalıdır.

Bu tür acil müdahale ekipleri olmadığı için deremizi kirleten tesisler, zehirli suları derelerimize gece ya da hafta sonu gibi mesai saatleri dışında bırakmaktadır. Devlet kurumları gelip örnek aldığında ise dereden akan su balıkları öldüren kirlilikten azaltılmış, balıklar ise kokmuş olmaktadır."

YETKİLİLER NEDEN DUYARSIZ?

"Devlet yetkilileri örnekler alındığı belirtilmektedir. Ancak bu güne kadar bu örneklerin tahlil sonuçları, hangi maddelerin suyu zehirlediği ve bu sonuçlara göre fabrikalara, tesislere ceza kesilip kesilmediği hiçbir devlet kurumu tarafından halka açıklanmadı. 30 yıl önce toplu balık ölümleri nedir bilmezdik."

"Biz, Kulaca, Hasanpaşa, Şipalı, Bilalköy, Hamzabey ve Boğazköy köylüleri olarak deremizin üzerine kaplayan toplu balık ölümlerine neden olan tesislerin, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da korunmasını, konunun oldubittiye getirilerek örtbas edilmesini artık kabul etmeyeceğiz" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise "Derelerimiz eskiden pırıl pırıldı. Sonradan fabrika ve tesisler yapılınca ayarı kaçtı. OSB'deki arıtma tesislerini inceledik ve oranın çok güzel olduğunu gördük. Diğer taraftan şehrin batı tarafından gelen Karadere'nin arıtması olmadığı için Boğazköy Barajını kirlettiğini söylemiştik."

"İnegöl'den geçen toplam 7 tane dere var ve bu derelerin içinde en temizi de budur. Derelere sahip çıkmazsak gelecekte daha kötü olur. Yetkililerin bir an önce harekete geçip olan biteni bizlere açıklamalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.