Doğubayazıt ilçesi tarihinde ilk defa bir festivale ev sahipliği yaptı. İnegöl Belediyesi destekleriyle Doğubayazıt Belediyesi tarafından bu yıl 1'incisi düzenlenen Ahmed-i Hani Kültür Sanat Festivali, şehirde büyük bir coşkunun yaşanmasını sağladı. 4-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen festival için İnegöl'den Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve parti yöneticileri, İnegöl ve Bursa basını ile İnegöl Belediyesi halk dansları topluluğu da Doğubayazıt'a gitti.

2 BAKAN, VALİLER VE MİLLETVEKİLLERİ DE FESTİVALE KATILDI

4 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilen festival, Ahmed-i Hani Camiinde kılınan Cuma namazı ve ardından kurulan gönül sofrası ile başladı. Ardından İshakpaşa Sarayına kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Burada okunan mevlitler ve Kuran-ı Kerim tilavetlerinin ardından ise festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi.

Kuran-ı Kerim Tilaveti ve okunan ilahilerin arından başlayan açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Ağrı Valisi Süleyman Elvan, Iğdır Valisi Enver Ünlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, AK Parti Bursa Milletvekilleri Osman Mesten ve Muhammet Müfit Aydın, AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Ayrıca festivalde bölge illerden birçok Milletvekili de hazır bulundu.

Bursa DAĞDER'de Düzenlenen Bayramlaşma Danışığına Büyük İlgi Bursa DAĞDER'de Düzenlenen Bayramlaşma Danışığına Büyük İlgi

DOĞUBAYAZIT SOKAKLARINDA BU HEYECANI GÖRDÜK

Festivalin açılış töreni öncesi etkinliğe ilişkin bir değerlendirme açıklaması yapan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Ahmed-i Hani Kültür Sanat Festivalinin 1'incisini icra ediyoruz. Çok değerli Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. İnegöl olarak, kardeş şehir olarak ve koordinatör olarak bu programa ciddi bir destek verdik. Günlerdir süren bir heyecan vardı. Bu heyecanı Doğubayazıt sokaklarında gördük.

Bugün 2 Bakanımız, Milletvekillerimiz, Valilerimiz var. Ben özellikle Bursa'dan buraya gelen Milletvekilimize teşekkür ediyorum. İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğumuz da burada. Yine İshakpaşa Sarayında çeşitli programlar olacak. Bugüne dair farkı çalışmalar var" dedi.

DOĞUBAYAZIT TARİH, TURİZM VE KÜLTÜR ŞEHRİDİR

Doğubayazıt'ın bir sınır şehri olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Ağrı'nın en büyük ilçelerinden biridir. Tarih, turizm ve kültür şehridir. Bu yönde vurgulamaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki bugünden sonra Doğubayazıt'a ilgi artacaktır.

Bunun yanında burada yaşayanlarında bunu istemesi gerekmektedir. Bu heyecanı da sokaklarda görüyoruz. Burada çalışmalar devam ediyor. Daha yapılacak işler var. Sayın Kaymakamımız önderliğinde bizde tecrübelerimizi paylaşıyoruz" diye konuştu.

"ASIL FESTİVAL DEĞERLERİMİZİ GELECEĞE TAŞIMAK"

Festivalin açılış töreninde, Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ulaş Akhan bir konuşma yaptı. "Peygamberimizin varisi olan Ahmed-i Hani hazretleri, eserlerinde İslamiyet ile ilerleyebilmemiz için bizlere yön vermiştir" sözleriyle konuşmasına başlayan Ulaş Akhan,"Bizler Ahmed-i Hani hazretlerini anma gayesiyle böyle bir festivali organize ettik. Bizim için asıl festival, onun eserlerinin yeni nesillere ulaşması ile olacaktır. Nasıl ki medreselerimiz 1000 yıllık medeniyetimizin temel direği olduysa, bizde değerlerimize sahip çıktıkça güneş yeniden bizlerle olacak. Ben bu festivale destekleri nedeniyle İnegöl Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda çok eksiklerimiz olabilir. Bizleri mazur görün. Bu konuda yeniyiz. Bundan sonraki süreçte size daha layık olmaya çalışacağız" dedi.

BU MİLLETİ KANDIRAMAYACAKLAR

Festival açılışında AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe de bir konuşma yaparak:

"Bugün Ağrı için, Doğubayazıt için önemli bir gün. Burada Bakanlarımızı, Milletvekillerimizi aynı anda ağırlıyoruz. Bu Ağrı'ya verilen önemin bir göstergesidir. Bu tablo bizleri son derece onurlandırıyor, mutlu kılıyor. Bunun için ilimize bu kadar önem veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve tüm Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Ahmed-i Hani bizim için çok değerli. Tıpkı Mevlana gibi. Geçmişten günümüze gelmiştir ve bundan sonrada devam edecektir. Son zamanlarda başta terör örgütü olmak üzere birileri Ahmed-i Hani'ye başka manalar yüklemeye çalıştılar. Onun gerçek değerini bizden kaybettiremezler. Bugün Kürtleri değiştirmek ve modernize etmek ve Kürtlerin dini ve kültürüyle, adetiyle adeta problem yaşayan bir örgüt var karşımıza. Barış ve demokrasi ile konuşarak kimse bu milleti kandıramayacaktır. Bizler var oldukça, bu değerli halkımız kendi inancına bağlı oldukça bu milleti rayından çıkaramayacaklar" dedi.

AĞRI'NIN MÜTHİŞ BİR TURİZM POTANSİYELİ VAR

Doğubayazıt'ın turizm potansiyelinden de bahseden Gökçe,

"İlimizin muazzam turizm potansiyeli vardır. Özellikle Ağrı Dağımız olmak üzere turizm potansiyelimiz var. Ağrı Dağı tek başına büyük bir potansiyel. Zengin peyzaj özelliği ile çeşitli yapılarıyla Avrupa'nın en yüksek noktası olması hasebiyle çok muazzam değere sahip. Bugüne kadar Ağrı Dağının bu güzel potansiyelinden istifade edemedik. İnşallah terörün sonlanmasıyla birlikte Ağrı Dağının nimetlerinden bütün Türkiye yararlanacaktır. Ümit ediyoruz ki diğer turizm potansiyellerinin hareket geçmesiyle Ağrı'nın da çehresi değişecektir. 2002 yılında bugüne yaşanan değişim ve dönüşümden batıda olduğu gibi Ağrı da hak ettiği değeri en iyi şekilde almıştır.

Batıda ne varsa Ağrı'da da o vardır. Bizim bazı noktada daha da iyi olduğumuz hususlar var. Bugün tüm komşu illerle bölünmüş yollarla bağlandık. Sadece şehirlerarası yollar değil, köy yollarımızda aynı. Diğer ilimizin ihtiyacı olan hizmetlerde bir bir gerçekleşiyor. Doğalgazımız yoktu, bu yıl Ağrı da Doğubayazıt da doğalgaza kavuşacak. İlimizde eksik olan çeşitli hizmetlerin tamamı bir bir gerçekleşiyor.

Bu hizmetlerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sabah Orman ve Su İşleri Bakanımız ilimize 100 milyonluk yatırım ile geldi. Toplamda 126 milyonluk bir yatırım müjdesi ile temel atma töreni yaptık, kendisine de teşekkür ediyorum. Ben başta Valimiz olmak üzere İnegöl Belediye Başkanımız ve Doğubayazıt Kaymakamımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

DOĞAN BU İLK GÜNEŞ ÜLKEMİZİ ISITIR

Ağrı Valisi Süleyman Elvan ise Ahmed-i Hani'nin önemine dikkat çekerek:

"Bir bilim adamı, bir dini önder. Bugün burada bu tablo kendisinin ne kadar büyük bir alim olduğunu da gösteriyor. Onun bu manevi huzurunda bizlerde Türkiye'nin dört bir yanında misafirlerimiz burada hep beraber olduk. İlk doğan bu güneş ışığı ülkemizi ısıtır diye temenni ediyorum. Bu organizasyonun yapılmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

ARTIK BAŞKA BİR DEVLET BABA VAR

Vali Elvan'ın ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Doğu-Batı, Kürt-Türk-Arap-Çerkez ayrımı olmayan bir ülkede yaşadığımıza vurgu yapan Kavakçı, "Benim doğduğum Türkiye ve bugünkü Türkiye çok farklı. O günlerle bugünleri hayal edebilir miyiz? Ben çocukken devlet baba anlayışı vardı. 80'lerin Türkiye'sinden bahsediyorum. Benim yaşımda olanlar hatırlarlar eski Türkiye'yi. Devlet baba vardı baba kelimesini hak etmeyen, gerekirse vatandaşlarını birbirine düşüren, gençleri hücrelerde çürüten sen Kürtsün deyip vatandaşını ezen, kemiklerinin üzerinden çıtır çıtır gezen bir anlayış vardı. O devlet anlayışı bize karşı başkalarının işlediği suçu affeder ama kendisine karşı yapılan suçları asla affetmezdi. O devlet baba sıfatını hak etmezdi. Sizler bunun canlı şahitlerisiniz.

Biz bu topraklarda hep kardeşçe yaşadık. Zaman zaman dillerimizi anlamadık ama hep biz kardeştik. Dönem dönem bizi birbirimize düşürmek istediler ama başaramadılar. Çünkü o devlet anlayışı artık eskide kaldı. Bugün Ahmed-i Hani hazretlerinin misafiriyiz. Biz burada bu duruşla hepimiz kardeşiz diyoruz. Bizi Laz, Roman, Çerkez deyip yada başka sıfatlarıyla ayıramazsınız. Çocuklar bizim geleceğimiz. Biz onlar için çok güzel bir Türkiye bırakacağız. Onlar için farklı bir devlet baba var artık.

Bu devlet baba benim çocukluğumdan çok farklı. Bu devlet baba milletine hizmetten şeref duyan, hizmet için gece gündüz uyumayan ve tabii bu devlet baba dünya beşten büyüktür diyerek kendi ülkesinin vatandaşını değil dünya vatandaşlarının hakkın savunan, mazlumun yanında duran bir devlet baba. Buradaki yavrularımız öyle bir Türkiye'de büyüyecekler. Bizde gece gündüz yavrularımızın geleceği için gece gündüz koşturacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sizlere çok selamları var" şeklinde konuştu.

BU FESTİVAL TÜM TÜRKİYE'NİN UMUDUNU YÜKSELTTİ

Festival için Doğubayazıt'a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da kürsüden vatandaşlara yönelik bir konuşma yaptı. Doğubayazıt Belediyesi'nin düzenlediği bu festivalin yalnız Doğubayazıtlıların değil bütün bölgenin, Türkiye'nin özlemini giderdiğini ve umudunu yükselttiğini kaydeden Bakan Kaya,

"Bu tür faaliyetlerin bütün şehirlerimizde artarak sürmesi hepimizin ortak özlemidir. Çünkü kültür ve sanat gelişmenin ve ilerlemenin olduğu kadar kardeşlik ve huzurun da en önemli zeminidir. Ahmed-i Hani, hayatı ve eserleriyle kardeşliğimizin, aşk ve inanç coğrafyamızın en güçlü kalesi olmuştur. Kültür ve medeniyetimizin en önemli değerlerinden olan Ahmed-i Hani'yi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Günümüze kadar varlığını ve etkisini sürdüren çalışmalarıyla dil ve edebiyatımıza, kültürümüze unutulmaz eserler kazandırmıştır. Bu vesileyle Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivalinin düzenlenmesinde emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Cenabı Allah'tan Festivalin Doğubayazıt'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmaya ve kardeşliğimizi pekiştirmeye vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum" dedi.

"BU COŞRAFYAYA, BU KÜLTÜRE AŞIK İNSANLARIZ"

Açılış töreninde kürsüye son çıkan isim ise Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş oldu. Festivali tertip eden Doğubayazıt ve İnegöl Belediyesi başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Kurtulmuş,

"Benden önce söz olan arkadaşlarımız Ahmed-i Hani'nin önemi üzerinde durdu. Bizler zengin bir Coğrafyada oturuyoruz. Doğubayazıt bu zengin kültüre sahip olanlardan birisidir. Burada Ahmed-i Hani'nin ve diğerlerinin yetiştiği coğrafyadan bahsediyoruz. Bizler asırlar sonra onların ışık tuttukları bu ilim dergahlarını yeniden canlandırmaya niyet ettik. İsmini saydığım bölgenin şahsiyetlerinin eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından basıldı. Kürtçe edebiyatına büyük katkı olarak sunuldu. Bugün burada festivalin açılışını yapıyoruz. Ahmed-i Hani Camisinin onarılarak ziyarete açıldığını hep beraber gördük. Bunlar bizim vefa borcumuzdur. Bunları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Çünkü Ahmed-i Hani diyor ki, 'Ama aşık ile heveskar arasında fark var. Heves sahipleri çıkarcıdır aşıklarsa fedakar' Bizler aşık insanlarız. Bu coğrafyaya, bu kültüre, geçmişimize ve medeniyetimize aşık insanlarız. Heveskar insanlar değiliz. Bunun için bizim için makam mevkiinin önemi yok. Bizim için yaptığımız her hizmet halka hizmettir, hakka hizmetin kapısıdır" dedi.

"ARTIK AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMA ZAMANIDIR"

Yapılan bu hizmetlerle Hakkın rızasını kazanmanın da kapısını araladıklarını kaydeden Bakan Kurtulmuş,

"Biz buraya yollar, okullar yaparken sadece halkımız için değil, istifade eden kardeşlerimiz Allah razı olsun desinler diye yapıyoruz. Biz bu memleketi bu coğrafyaya irfanın beşiği olarak görüyoruz. Biz bu coğrafyayı esenliğin medeniyetinin beşiği olarak görüyoruz. Onun için asla heveskar değil fedakar olarak çalışıyoruz. Bu coğrafyadaki kırılmaların bitmesini hayal ediyoruz. Kürdün Türkün mesellerinin konuşarak çözüldüğü günleri hayal ediyoruz. 6 senedir Suriye'nin nasıl dağıtıldığını görüyoruz. Irak'taki kültür şehirlerinin nasıl dağıldığını görüyorsunuz. Bu coğrafyanın, asırlarca ilim insanlarının barış yurdu olarak inşa ettiği coğrafyanın halini görüyorsunuz. Halimiz içler acısıdır. Her taraf dağınık haldedir. İnsanları bölerek, etnik kökenlerine bölerek aramıza fitne sokmaya çalışanların hangi sonuçları elde ettiğini Suriye'de görüyoruz. Bu kadar vekalet savaşları oldu orada, kim kazandı? DAEŞ diye bir örgütte Musul'da Şiilere eziyet ettiler. Başka guruplarla, Sünnilere eziyet ettiler. Kazanan çok açık bellidir. Mescidi Aksa'da Müslümanların Cuma namazı kılmasına müsaade etmeyenler. Müslüman ülkeler tarumar olmuş haldeyken azmış ve azdırılmış İsrail hükümetidir. Aklımızı başımıza almak zamandır. 40 senedir bu memlekette, bölgemizde başka ülkelerin başına nasıl bela ettiyseler 40 senedir bu ülkede terörle esenlik yurdu olmasının önüne geçmişlerdir. Bu memlekette ölen herkes bizim çocuğumuzdur. O insanlara yazık değil mi? 1,5 trilyon paramız heba oldu. Bugün onlar olmasaydı ülkemiz insanı esenlikle yaşayacaktı. Bizim hedefimiz budur" diye konuştu.

"KARDEŞLİĞİMİZİ BOZAN KİM VARSA ELİNİ KIRACAĞIZ"

"Hep beraber çalışacağız. Hayallerimiz var, Doğubayazıt için, Ağrı için, hayallerimiz var" sözleriyle konuşmasını sürdüren Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu ülkede kimsenin burnu kanamasın. Bu coğrafyada kimsenin burnu kanamasın. Hep beraber asırlardır olduğu gibi kıyamete kadar beraber yaşayalım. Bizi bölmeye kimsenin gücü yetmesin. Selahattin Eyyubi'nin çocuklarını birbirinden ayırmaya kimsenin gücü yetmesin. Bunu sağlayacak olan şey bizim heveslerimiz değil fedakarlıklarımızdır. Barışın bedeli bazen savaşın bedelinden daha ağırdır. Ama bu bedeli ödedik, ödemeye de devam edeceğiz. Esenlik yurdu haline bu ülkeyi yeniden getireceğiz. Herkes bu ülkeyi gezecek. Sadece Ağrı Dağını büyük bir turistik imkan olarak kullansak bölgenin hiçbir ekonomik sorunu kalmayacak. Dışarıdan birileri istiyor diye Ağrı Dağını kullanamıyoruz. Bugünleri geride bırakacağız. Sonuna kadar mücadele ve gayret edeceğiz. Kardeşliğimizi bozan kim varsa elini kıracağız, kardeş olmak isteyenin elinden tutacağız. Buranın iklimi bereketlidir. Yeniden Doğubayazıt'ın o güzel kültür iklimini kuracağız. O dönemde olduğu gibi Ahmet El Hani'ler, Kürt kardeşlerimizin içinden çıkacak. Bir taraftan okullarımız bir taraftan irfan mekteplerimiz iki musluğundan da bal gibi şerbet akan bir ülke haline getirecek bu toprakları. Yanlışa ve zalime karşı mücadele edeceğiz. Bileceğiz ki bizim bizden başka dostumuz yoktur. Bizi kimse ayıramaz, ayıramayacaktır. Ahmet El Hani 4 dilde konuşmuş, 4 dilde yazmış. Hepsinde yazmış ve konuşmuş. Dil aynı zamanda gönül demektir. Biz hangi dili konuşursak konuşalım dilimizden barış çıkacak. Çünkü biliyoruz ki gönlünde barışa yeri olmayanın dilinden de barış ve esenlik çıkmaz. İşte bu festival bize yeniden bunları hatırlatıyor. Geçmişin Anadolu'sunu hatırlatıyor. Yeniden canla başla heveskar olmadan fedakarca yolumuza devam edeceğiz ve Türkiye'yi gülistana çevireceğiz. Hep beraber daha güzel bir Doğubayazıt'ı kuracağız. Kendi Bakanlığım adına da Ağrı merkezde bir Kültür Hanı projesini en kısa sürede bitireceğiz. Doğubayazıt'ta burada Nuh'un Gemisi Kültür Parkı çalışmalarını sürdüreceğiz."

Konuşmalar sonrası Ahmed-i Hani Müzesinin açılışı gerçekleştirilirken, festival İshakpaşa Sarayı bahçesinde düzenlenen etkinliklerle devam etti. İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu'nun gösterileri vatandaşlar ve davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Festival coşkusunu yaşayan Doğubayazıt halkı, yaşanan değişimden ve gösterilen ilgiden duydukları memnuniyetle programlara yoğun ilgi gösterdi.