Sanayi şehri İnegöl, tarımda da adından söz ettirmeye devam ediyor.
İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın MODEF çatısı altında ortaklaşa düzenlediği İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) açıldı.
BİTMEK BİLMEYEN PROTOKOL KONUŞMALARI
Yoğun katılımla açılışı yapılan fuara, 20'si mahalle muhtarlığı olmak üzere 103 stant açıldı. 27 Eylül tarihine kadar açık kalacak fuarın açılışı Cumartesi günü yapılırken, açılışta uzayan ve bitmek bilmeyen protokol konuşmaları programa katılanları sıktı. Konuşmaların 1,5 saat sürmesi nedeniyle vatandaşlar programın düzenlendiği alandan ayrıldı, sadece protokol kaldı.
MODEF ÇATISI ALTINDA FUAR
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılışta konuşan MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Tarım Fuarının bu yıl 5'incisinin düzenlendiğini belirterek, "MODEF Fuarcılık'ın ana konusu mobilya fuarı düzenlemektir. Ama biz fuar şirketi olarak sadece mobilyaya değil İnegöl'de ön plana çıkan diğer sektörlere de katkı sağlamak durumundayız. Bu anlamda tarımda İnegöl için önemli bir sektör. Tarım Fuarı organizasyonumuz önümüzdeki senelerde de devam edecek."
"17 il ve 175 ilçe ziraat odası ile irtibata geçilip bu odalara 100 otobüs tahsis edildi. Fuarımızda 103 firma sergi açıyor ve toplam 16 bin metrekare fuar alanına sahibiz. Bu Türkiye genelinde çok ciddi bir rakamdır. Fuarımızın tarım sektörüne ve İnegöl çiftçisine hayırlar getirmesini temenni ediyorum." dedi.
TARIM, MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN GÖLGESİNDE KALDI
İnegöl'ün tarım kenti olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "İnegöl'ümüzün kullanılabilir tarım arazisi 390 bin dekardır. Bunun 150 bin dekarı meyvecilikle, 150 bin dekarı hububatla, geri kalan bölümü de çilek, pancar ve sebzecilikle uğraşmaktadır. İnegöl'ümüzde hayvancılık alanında da önemli bir yere sahiptir. Özellikle kırsalda yaşayan insanların geçim kaynağıdır."
"İnegöl'de tarım, mobilya sektörünün gölgesinde kalmıştır. Bizler de İnegöl tarımının önemini anlatmak için İnegöl tarımının fuarını düzenleme kararı verdik. Bu konuda şehrin tüm dinamiklerini arkamıza alarak bu fuarı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 5'incisini düzenlediğimiz fuarımızda amacımız çiftçimizi yeniliklerle buluşturmak, ürünlerimizin tanıtım ve reklamını yapmaktı" diye konuştu.
TARIM ŞEHRİYİZ
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise Fuarın hayırlı olmasını temenni ederek, "İnegöl bir tarım şehridir. Cenab-ı Allah bizi öyle bir yerde yaratmış, öyle bir yerde yaşama ve ticaret yapma şansı vermiş ki İnegöl'ün tabanında deniz seviyesinden yükseklik 300 metre ama biz bin metreye kadar ziraat yapabiliyoruz. Tarım dendiği zaman İnegöl, Yenişehir ve İznik'i birlikte planlama mecburiyetimiz var. Bunu fevkalade iyi değerlendirmek zorundayız."
"El ele, gönül gönüle vereceğiz, en iyiyi üretip satacağız. Dış pazarlara satacağız, o konuma geleceğiz. Fuarda en iyiyi üreten çiftçilerimiz birbirleriyle fikir alışverişlerinde bulunacaklar. En iyiyi üretirken kullanılan araç ve gereçleri burada tanıyacaklar. Bilgi birikimlerini birbirlerine aktararak en iyiye ulaşacaklar. Fuarın organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.
KAZANAN İNEGÖL OLACAK
"İnegöl bir tarım şehri ve değerli toprakları var" diyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Tarım sadece üretmekten ibaret değil aynı zamanda pazarlamak, kendinizi geliştirmek işin önemli bir parçasıdır. İNTARF 2016 olarak bir kez daha görücüye çıktık. Her fuar bir heyecandır. Bu işe el birliği ile sarılarak, sahip çıkarak ve 4 günlük süreç zarfında farklı eğitimleri takip edip kendimizi geliştirerek ilçemiz adına tarımı daha kazançlı hale getireceğiz."
"Fuar neticesinde kazanan İnegöl olacak, çiftçimiz olacak, Türkiye ekonomisi olacak. Çiftçilik dendiğinde hepimizin mensup olduğu bir köy var, köylü olmaktan da son derece gururluyuz. Çiftçilik demek oturduğumuz yerden destek ve katkı beklemekle olmaz. Beraberinde nasıl daha güzel şeyler yapabilirimin hesabı içerisinde olmalıyız. Emeği olan herkese teşekkür ederim" dedi.
TARIMDAN HİÇBİR ÜLKE VAZGEÇMEZ
Fuarda üreticiyle tüketicinin bir araya geldiğini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, "Tarım hiçbir zaman hiçbir ülkenin vazgeçemeyeceği alanlardan bir tanesidir. Ülkemiz de önemli bir tarım ülkesidir. Siz üretin, bunun pazarlaması için, ticareti için ne yapılması gerekiyorsa önünüzdeyiz diyorlar. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Bir şehrin potansiyeli el birliği ile hayata geçirilir. Bu kıymetleri değerlendirerek geleceğimizi çok daha iyi bir hale getirebiliriz."
"Bakanlık olarak bizler de teşkilatlarımızla her alanda ihtiyaç duyulan hizmeti hayata geçirerek çiftçilerimizin yanındayız. Geçen yıl Bakanlığımız tarım sektörüne 9,1 milyar TL destekleme yapmış. Bursa bundan 116 milyon TL destek aldı. Bütün kurumlar vatandaşın hizmetinde, ilgili kurumlar sektörün hizmetinde. Bir sorun varsa bu sorunu iş birliğiyle aşacağız. Fuarlar bilgi alışverişi yapılan alanlardır" dedi.
TARSİM YENİDEN DİZAYN EDİLMELİ
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da "Biz bu ülkenin gerçek sahipleri olan üreticileriz. Bir çiftçiyim, ziraat mühendisiyim. Bursa Gürsu'da armut üreticiliği yapıyorum. Diğer bazı meyveler üreterek orada çalışıyorum. 2002 yılında 1 kilo armutla 1 litre mazot alıyordum. Bugün 1 litre mazot alabilmem için 4 kilo armut vermem lazım. Bunu işçilikle, tarım ilacıyla, gübreyle ilişkilendirebilirsiniz. Ortalama 14 yıllık süreçte tarım girdileri yüzde 400 artarken ürün fiyatları ortalama yüzde 200 artış sergiledi."
"TARSİM çiftçinin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden dizayn edilmelidir. Devlet inisiyatif alarak çiftçiyi serbest piyasa koşullarına, tüccara, kabzımala, aracılara peşkeş çekmemelidir. Biz eşit koşullarda insanca yaşamak istiyoruz. Bunu da siyasal iktidardan bekliyoruz. Bizden bir şey isterlerse sonuna kadar destek olacağız" dedi.
BAZI ŞEYLERİ HALA BAŞARAMADIK
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, ise yaptığı konuşmasında, "Çiftçimiz daha çoğunu hak ediyor, daha çoğunu vereceğiz. Buğday ithal ediyoruz ama bunun misli kadar da buğdaydan üretilmiş ürün ihraç ediyoruz. Bazı şeyleri hala başaramadık. Katma değer oluşturacak ürün geliştirmeyi başaramadık. Bunda toplumsal olarak sorumluyuz. Hep beraber hareket edelim, organize olalım, kooperatiflerimizi harekete geçirelim dediğimizde birlik ve beraberlik konusunda biraz geri kalıyoruz."
"Yapacak çok şeyler var. Hepimizin bu konuda hareket etmesi gerekiyor. 37 milyon metreküp su tutan içme ve sulama suyunu ikame edecek barajlar ve sulama tesisleri yapacağız. Cepte para olmadan beylik olmaz. Cepte para olması için istikrar lazım, istikrar için de birlik olması lazım. 15 Temmuz'daki 80 milyonun birliğini devam ettirmemiz lazım. Farklılıklarımız olacak. Bizim programımız farklı olduğu için millet bizi tercih etti. Bizim eksiklerimizi bize gösterip bu olması gerekir dendiğinde biz bunu başka parti getiriyor diye reddetmeyiz, reddetmiyoruz" diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ile Kaymakam Ali Akça'nın yapmış olduğu konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri stantları gezdi.

Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti