Sosyal medyada son günlerde hızla yayılan bir içerik kullanıcıların 'zoraki' olarak uyarı mesajını yayınlamasına neden oluyor.

Facebook'ta kullanıcıların paylaştığı içerik ise şöyle:

"RESMILEŞTI DİKKAT!!!T.C. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 16.02.2016 tarih ve 69471265-010-06/1955 sayılı Milli Güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki Genelge (2016/4) Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi doğrultusunda Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim.NOT: PAYLASMAYIN DUVARINIZA YAPISTIRIN."

Apple M4 işlemciler için geri sayım başladı! Apple M4 işlemciler için geri sayım başladı!

İşin ilginç yanı ise son bölümde yazan not; zira 'paylaşmayın duvarınıza yapıştırın' cümlesi bile birbiriyle çelişiyor.

Elbette bu açıklama gerçeği yansıtmıyor ve daha da önemlisi sizin bu içeriği paylaşmanızın da bir gereği yok. Daha önce pek çok kez bu tip gerçeği yansıtmayan içerikler kullanıcılar arasında hızla yayılmış; ancak asparagas olduğu çok geçmeden ortaya çıkmıştı.

Sosyal medya kullanıcıları tarafından "Resmileşti Dikkat" başlığıyla paylaşılan metnin hukuki açıdan geçerliliği olmadığı belirtildi.

Bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının çalınması halinde bazı terör örgütleriyle hiçbir bağlantılarının olmadığını, hesaplarından yapılacak paylaşımlardan da kendilerinin sorumlu tutulamayacağına ilişkin "Resmileşti Dikkat" başlığıyla hızla yayılan uyarıların hukuki açıdan herhangi bir geçerliliğinin olmadığını bildirdi.

Uzmanlar bazı kullanıcıların, "Sosyal medya üzerinden PKK'ya destek olduğu anlaşılan kamu çalışanlarıyla ilgili olarak gereken adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu sebeple terör örgütü destekçisi hackerler tarafından özellikle kamu çalışanlarının hesapları kopyalanmakta, kopya profillerle PKK'ya destek amaçlı paylaşımlar yapılmaktadır. Aynı şahıslar daha sonra sizi emniyet birimlerine şikayet ederek, görevinizden uzaklaştırılmanıza sebep olabilirler. Bu sebeple şahsıma ait sürekli kullandığım tek Facebook hesabım budur. Ayrıca bu saatten sonra tarafımdan teyit edilmemiş hiçbir isteği, mesajı ya da etiketlemeyi kabul etmeyip hemen şikayet edip engelleyiniz" şeklindeki yazılı metinleri hesaplarında paylaştıklarını hatırlattı.

Sözü edilen metnin, hesapların çalınması halinde sosyal medyada başkaları tarafından işlenecek herhangi bir suçun cezasını önleyici mahiyette olmadığını vurgulayan uzmanlar, sıklıkla görülmeye başlanan benzer metinlerin vatandaşları endişeye sevk edebildiğine de dikkati çekti.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, yaptığı açıklamada, vatandaşların sosyal medyada benzer mesajlarla karşılaştığını söyledi.

Ergün, sosyal medyada herkesin ortaya bir şeyler atabildiğini dile getirerek "Bu durum bir anlamda kelebek etkisiyle de on binlerce kişinin paylaşımına girer vaziyette bir hal alıyor. Paylaşımın içeriğiyle ilgili herhangi hukuki geçerlilik elbette ki söz konusu değil. Neticesinde herkes kendi sosyal medya hesaplarından sorumlu. Ancak hesabın herhangi bir şekilde üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi halinde, kişilerin bunu fark ettiği andan itibaren yapması gereken şey konuyu derhal emniyet makamlarına intikal ettirmek" diye konuştu.