İnegöl Belediyesi, Mayıs ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında "İstanbul'un Fethi ve Fatih Sultan Mehmet" konulu konferans düzenledi.

Araştırmacı Yazar Ahmet Şimşirgil'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Fatih Sultan Mehmet'in hayatından ve İstanbul'un fethinden önemli noktalar paylaşıldı.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN MÜJDELEDİĞİ FETİH

Perşembe akşamı saat 20.30'da Orhan Karaağaç'ın moderatörlüğünde Müze Konferans salonunda gerçekleşen "İstanbul'un Fethi ve Fatih Sultan Mehmet" konferansını Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte Başkan Yardımcıları Alper Taban ve Eşref Yiğit ile AK Partili yöneticiler de takip etti. Konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, İstanbul'un bizim tarihimiz açısından ve İslam tarihi açısından önemine dikkat çekerek:

Vefatından 51 yıl sonra robotu sahnede konser verdi Vefatından 51 yıl sonra robotu sahnede konser verdi

"Peygamber Efendimiz 'İstanbul muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir' sözünü İstanbul'un fethi için söylemiştir. Bu sözü alemlerin hürmetine yaratıldığı Peygamberimiz söylemiştir" dedi.

BUNDAN BÜYÜK BİR TARİH ŞUURU OLAMAZ

Bu Hadis-i Şerif'ten 8 asır sonra müjdelenen fethin gerçekleştiğine de dikkat çeken Ahmet Şimşirgil,

"İstanbul'un fethi niçin Osmanlı'ya nasip oldu. Tam 8 asır geçti o Hadis-i Şerif'in üzerinden. 8 asır bütün İslam hükümdarları İstanbul'u fethedelim diye yandılar. Müjde peygamber efendimizden, müjde çok büyük.

Peygamber efendimizin mihmandarı, Ebu Eyyub-i Ensari hazretleri 90 yaşlarında İstanbul önlerinde. Sırf o müjdeye kavuşabilmek için. 8 asır olmadı, Osmanlı'ya nasip oldu.

Neden? İşte cevabı bu sözlerde. Ertuğrul Osman oğlusun, babanı, dedeni unutma. Oğuz Karahan neslisin... Tam 3 bin yıl öncesine gidiyor tarih, kök. 3 bin yıl öncesini unutma. Bundan büyük bir tarih şuuru olamaz" diye konuştu.

BÖYLE BİR ADALET GÖRÜLMEDİ

Şimşirgil, fetih sırasında yaşananları ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın örnek adaletini anlatarak şöyle devam etti:

"Fetih sırasında büyün Hıristiyanlar Ayasofya'nın içerisinde gizlendi. Oraya bir Türk girecek atıyla ve çarpılacak diye bekliyorlar. Fatih ilk olarak Ayasofya'ya gidiyor. O anda ayaklarına kapanıyorlar.

Bekledikleri olmuyor çünkü kimse çarpılmıyor. O anda taş üstünde taş gövde üstünde baş bırakmasa, bugün tarihlerin hiçbirinde Fatih tenkit edilemez. Son hücumdan önce de teslim olun çağrısı yapıyor. Olmadılar.

O günü şartlarında herkesi öldürebilir, köle edebilir. Ama o Fatih ayaklarına kapanan o halka dininizde, ticaretinizde, dilinizde hürsünüz diyor. Dünya böyle bir adalet görmedi."

Konferans sonrası Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere konferansa katılan vatandaşlar Ahmet Şimşirgil'e kitaplarını imzalattı.