İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen 30. Uluslararası Kültür Sanat Festivali Cuma günü 18.30'da gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile start aldı.

Atatürk Bulvarı ve Park Caddesi üzerinden Kültür Parka ulaşan halk dansları ekibini kortej boyunca ilçe protokolü de yalnız bırakmadı. İnegöl Tarihi Mehteri öncülüğünde gerçekleştirilen kortejde, ilçe halkı da festival coşkusuna ortak oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı kortej vatandaşların da katılımıyla yoğun bir kalabalıkla gerçekleştirildi.

GALA GECESİNE YOĞUN İLGİ

Kortej yürüyüşü ile başlayan festival coşkusu, akşam 21.00'da Kültür Park içerisinde bulunan Açık Hava Gösteri Merkezi'nde (AGM) gerçekleştirilen festival galasıyla devam etti.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Geçen sene bu zamanları hatırlayın. 15 Temmuz gecesi bu şehirde ve bu ülkede gerçekten hiç istenmeyen olaylar oldu. Eğer bize birileri anlatsaydı, deseydi ki bu ülkenin okullarında okumuş, bu ülkeden rütbe almış, bu ülkeden makam almış, maaş almış birileri bu ülkenin silahlarını bu ülkenin insanlarına doğrultacak, inanmazdık. Ama o kadar alçaldılar. Ankara'da, İstanbul'da bu vatanın evlatlarına, masum insanlara, kadınıyla erkeğiyle genciyle ve yaşlısıyla üzerlerine bombalar yağdı."

"Tanklar yürüdü üzerlerine. 250 vatan evladı şehit oldu. 2193 kişi değişik uzuvlarından yararlanarak gazi oldu. Bizim çocuklarımız yetim kalmasın diye birilerinin çocukları yetim kaldı. O yüzden işte bu festivalin ana teması budur. Bu festival bir kardeşlik festivalidir. Bu festival bir kültür festivalidir. Bu festival hep beraber Türkiye olma, hep beraber kardeş olma festivalidir" diye konuştu.

İNEGÖL'DEN BÜTÜN DÜNYAYA HAYKIRACAĞIZ

Aktaş, festival kapsamında Balkanlardan, Kafkaslardan farklı farklı ülkelerden misafirlerin İnegöl'de konuk edildiğini de kaydederek "Hiçbirinin birbirinden üstünlüğü yok. Yine farklı farklı yerel derneklerimiz var. Farklı farklı sivil toplum kuruluşlarımız var."

"Burada halk dansları ekiplerimiz gösteri yapacak. Yine çadır etkinliklerinde derneklerimiz yöresel yemeklerini sergileyecek, yöresel oyunlarını oynayacak ve bu birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe katkı koyacak. Biz buradan bütün Türkiye'ye ve dünyaya haykıracağız. Biz biriz, beraberiz ve kardeşiz. Bunu bozmak isteyenlere de asla ve asla müsaade etmeyeceğiz."

"Bu festival 10 gün boyunca ülkemizin güzel renklerinin, renkli bir çiçek bahçesi olan İnegöl'ümüzün bütün renklerinin bir ebru şeklinde sunulduğu mükemmel bir organizasyon. Ben sizlerin Belediye Başkanıyım. 13 yıldır Allaha hamdolsun bu şehre hizmet etmeye çalışıyorum. Şunu bilin ki bu festival için aylar öncesinden çalışmalara başlanıyor."

"Kardeş belediyelerimiz ile yazışmalar yapılıyor, kültür derneklerimizle toplantılar yapılıyor. Yurtdışından ekipler ile irtibata geçiliyor. 6 aylık bir hazırlık süreci var bu festivalin. Öncelikle bu festivalde emeği geçen Başkan Yardımcım, Kültür Sosyal İşlerden Sorumlu Yardımcım Alper Taban ve Kültür Sanat Komisyonu Üyelerimiz ve Kültür Sosyal İşler Müdürümüze ben teşekkür ediyorum."

SPONSORLARA TEŞEKKÜR

Berberler ve Kuaförler Milli Takımından İnegöllü Mehmet Ali Denel'i tanıyor musunuz? Berberler ve Kuaförler Milli Takımından İnegöllü Mehmet Ali Denel'i tanıyor musunuz?

"İnegöl'de üretenler, İnegöl'de değer oluşturanlar İnegöl'e katkı vermeye devam ediyor. Kimisi okul yapıyor, kimisi cami yapıyor, kimisi sağlık ocağı yapıyor. Bu şehrin sosyal hayatına, eğitim hayatına ve her türlü ortamına destek veriyor. Bu anlayışla bu yıl festivalimize sponsor olan firmalarımızıda buradan zikretmek istiyorum."

"Çilek mobilya, Özdilek, Serra Sünger, Mobilyum, İsko, Küçükçalık, İnegöl AVM, İnegöl Ticaret ve SanayiOodası, İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (imotim) kendilerine maddi katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Festivalimiz Pazar gününe devam edecek" diye konuştu.

EKİPLER İLK GÖSTERİLERİNİ YAPTI

Konuşmanın ardından festivalin Galası gerçekleştirildi. Yurt dışından gelen tüm ekipler ve yerel kültür derneklerinin halk dansları ekipleri 3'er dakikalık gösterilerini İnegöllüler için sahneledi. 19 farklı halk dansları ekibinin gösterisini coşkuyla izleyen ilçe halkı, ayrıca festivalin bir diğer ayağı olan çadır etkinliklerine de yoğun katılım gösterdi.