İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen 30. Uluslararası Kültür Sanat Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Cuma günü yapılan kortej yürüyüşü ile başlayan festival, 10 ülkeden katılan konuk ekiplerin halk dansları gösterilerinin yanı sıra yerel kültür derneklerinin gösterileri ve çeşitli aktivitelerle sürüyor.

GÖSTERİLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Festival kapsamında Pazartesi günü Mesudiye Mahallesi, Uzun Sokak girişi ve Yeniceköy Mahallesi'nde düzenlenen dış park etkinliklerinin yanı sıra akşam da hem İnegöl merkezde Kültür Park içerisinde bulunan Açık Hava Gösteri Merkez, hem de Yeniceköy'de bulunan Açık Hava Gösteri Merkezi'nde gösteriler yapıldı.

Çadır etkinliklerinin de aralıksız sürdüğü festival kapsamında Kültür Park içerisinde bulunan AGM'nde yerel ekiplerin gösterileri gerçekleştirildi. Bayburt Kültür Derneği, Şavşat Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği, Kafkas Folklor ve Kültür Derneği, Bal-Göç Kültür Derneği, Romanlar Kültür Derneği, Ertuğrulgazi Kültür Derneği, Ahıska Türkleri Kültür Derneği ve Belediye Halk Dansları Topluluğunun sunduğu 10'ar dakikalık gösteriler izleyenlerin büyük beğenisini topladı.

ÇADIR ETKİNLİKLERİ ZİYARET EDİLDİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Açık Hava Gösteri Merkezi'nde yerel kültür derneklerinin halk dansları gösterisini izledi. Gösteriler sırasında ekiplere festivale katılımlarından dolayı plaketler takdim edildi.

Aşık Veysel Şatıroğlu: Halkın Ozanı 47. Ölüm Yıldönümünde Anılıyor Aşık Veysel Şatıroğlu: Halkın Ozanı 47. Ölüm Yıldönümünde Anılıyor

Ardından Şavşatlılar Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği ve Romanlar Kültür Derneği çadırlarını ziyaret etti. Çadır etkinliklerinde devam eden eğlencelere halkın katılımı da yoğun oldu.

SILAYI RAHİM YAPIN

Çadır etkinliklerine yapılan ziyaret sırasında bir açıklama da yapan Başkan Aktaş,

"Bu memleketin Şavşat'ı da, İnegöl'ü de, Trabzon'u da, Hatay'ı da, Antalya'sı da, Sinop'u da, İzmir'i de, Edirne'si de, Kars'ı da hepsi bir. Türk bayrağının dalgalandığı her yer Türkiye'dir. Memleketimizin her tarafı çok güzel. Bizim inancımızda sılayı rahim diye bir şey var.

Akrabaları, eşi, dostu ziyaret edeceksin. Memleketi ziyaret edeceksin. Evet, belki imkan meselesi ama en azından senede bir, yapabilenlerin de biden fazla bunu yapması lazım. Özellikle nesiller yenilendikçe gençlerde ve çocuklarda bu işler kayboluyor.

Anne ve babalara ricam; muhakkak gidin sılayı rahim yapın, büyüklerin hayır duasını alın, mezarlıkları ziyaret edin ve dolayısıyla memleketinizle irtibat halinde olun. Bu sizleri yetiştiren memleketlere karşı boynunuzun borcudur" dedi.

BUNLAR BİZİM ZENGİNLİĞİMİZ

Düzenlenen bu festival birlik ve beraberlik festivali olduğuna da vurgu yapan Aktaş,

"Burada stantları gezeceğiz. Herkesin kendi örfü, adet, ananesi, folkloru, yemeği var. Bunlar bizim zenginliklerimiz. Bunlar bizim renkli bir çiçek bahçesi olmamızın nedenleri.

O yüzden bunların kadrini kıymetini bilmek lazım. Bunlar bir üstünlük vesilesi olmamalı. Biz festivalde 13 yıldır bunu yapmaya çalışıyoruz. İnegöl'ün bütün renklerini İnegöl'e açıyoruz" diye konuştu.