İstanbul'un fethinin 564'üncü yıl dönümü İnegöl'de coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamalarda, fetih ruhunu yaşatmak için 'Fetih gemisi' İnegöl Tarihi mehteri eşliğinde halatlarla çekildi.

İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı İnşaatta ara eleman sıkıntısı derinleşiyor... Kentsel dönüşüm için el ele çalışılmalı

10 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki gemi, belediye önünden Atatürk anıtına kadar yüzlerce kişi tarafından çekilerek, götürüldü. Cadde üzerinde yürütülen gemiyi gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşarken, bu anları fotoğraflarla ölümsüzleştirdi.

OSMANLI'NIN TORUNLARIYIZ

'Fetih Gemisi'nin çekilmesinin ardından kutlamalar anıt önünde devam etti. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Ateş Karıncaları Derneği Başkanı Tarık Bostancı, "İnegöl'de düzenlenmemiş bir programı idrak ediyoruz. Güzel bir gemi yapmaya çalıştık. Hep birlikte Belediye önünden Heykel'e çektik. Fetih ruhunu kazanmış bir kişi kesinlikle hayata umutla bakar. Bizler de hepimiz fetih ruhunu omuzlarında ve gönüllerinde yaşayan birer Türkiye vatandaşıyız. Osmanlı'nın torunlarıyız."

21 YAŞINDA ÇAĞ AÇIP ÇAĞ KAPATTI

"21 yaşında çağ açıp çağ kapatmış ve olmaz denilen bir şeyi yapmış Fatih Sultan Mehmet Han'ın torunları olarak buradayız. Bizlere düşen bu şerefli tarihte geçmişimizi bilmektir. Bildiğimiz güzel bir söz var; geçmişini bilmeyen geleceğine ışık tutamaz. Fetih ruhunu kaybettikten sonra insanlar üzerimizde soykırım yapıyorlar. Bizler de geçmişini bilerek bu düzene bir dur dememiz gerektiğinin farkında olmalıyız. Bugün geçmişimize en çok aşılamamız gereken tarihe damga vuran şahsiyetleri tanıtmaktır" dedi.

BU MİLLET GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTEBİLİR

İstanbul'un fethinin 564. Yıldönümü nedeniyle gemi hazırlandığını aktaran Ensar Vakfı İnegöl Şubesi Başkanı Sinan Gültepe, "Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri de gerektiği zaman bu millet gemileri karadan yürütebilir anlayışıdır. Bizler geleceğimizin teminatı gençlere yön vermek ve güzel bir gelecekle topluma hazırlanmalarını sağlamak istiyoruz. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

YAVUZ BAHADIROĞLU KONFERANS VERDİ

Konuşmaların ardından İnegöl Tarihi Mehteranı konser verdi. Daha sonra tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu, Fatih Sultan Mehmet'in hayatını ve İstanbul fethini, Fatih'in bilinmeyen yönlerini ve İstanbul'un fethinden yola çıkarak günümüzdeki olayları anlattı.

İNEGÖL İNSANIYLA MEŞHUR

İnegöl'den övgü dolu sözlerle bahseden Bahadıroğlu, "İnegöl devlet ektiğimiz toprakların merkezidir. İnegöl kurduğu devletiyle meşhurdur. İnegöl insanıyla meşhurdur. İnegöl köftesiyle değil, yüreğiyle, gayretiyle meşhurdur. Övünülecek insan yetiştiremeyen ya da yetişmiş insanlarını kurda, kuşa yem eden milletler isterse, köprüler yapsın, isterse tünel yapsın, çağdaş uygarlığı yakalayamaz."

"O zaman bizim öncelikle övünmemiz gereken şey; insanımız olmalı. Yoksa yetiştirin aileler. Kim yetiştirecek sanıyorsunuz. Fatih Sultan Mehmetler yetiştirin. Ama Fatih Sultan Mehmet yetiştirebilmek için ak yürekli Akşemsettinler yetiştirmeniz lazım. Doğru düzgün hoca yetiştiremeyen milletleri Allah sahtekar hocalarla imtihan eder" dedi.

FETİH BU TOPRAKLARDAN BAŞLADI

İstanbul'un fethinin bu bölgede planlandığını belirten Bahadıroğlu, "İstanbul'u fethetmek için bu topraklara geldiler. Bu topraklarda Doğu Roma hakimiyeti vardı. Burası İnegöl kalesiydi. İnegöl Tekfuru tarafından yönetiliyordu. Ertuğrulgazi bu bölgeye, Söğüt, Domaniç aralığına yerleştiler. Fetihler başlattılar. Bu milletin sırtı yere gelmez. Pes etmeyen, vazgeçmeyen, beni bitirirler diye korkmayan, endişelenmeyen, korkularını korkutan, hatta ölümü öldüren nesilleri hiçbir şey durduramaz. Doğru hedefinizi koyacaksınız ve düşe kalka yolunuza devam edeceksiniz."

"15 Temmuz'da tankların önüne yatan ruh neyse İstanbul'u fetheden ruhta aynıdır. Osmanlı devleti bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için mücadele etti. Günümüzde ise toplumsal olarak nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyoruz. İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiği zaman 20 yaşındaydı."

"Fetihten sonra Sultan Mehmet fethiyle değil, kendisini yetiştiren hocası Akşemseddin ile övündü. Sultan Mehmet önüne koyduğu hedefin peşinden giderek İstanbul'u fethetti. Yüreğinizi hedefinizin yanına koyduysanız Allah önünüzü açar" dedi.