AMONYUM NİTRAT GÜBRESİ YASAK

Patlayıcı yapımında kullanıldığı için 26 Haziran 2016 tarihinden bu yana dağıtımı ve satışı yasaklanan nitratlı gübrelerle ilgili yeni düzenleme belli oldu.

%33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımını tamamen yasaklanırken, %21 ve %26 normlarındaki kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin çiftçilere satışı reçete ile yapılacak. Gübre alacak çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak zorunda.

REÇETE DÜZENLENECEK

Gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha reçete düzenlenecek. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan çiftçilere kesinlikle gübre satışı yapılmayacak.

Bursa Valiliği tarafından alınan karar sonucunda, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yanı sıra gübre denetimlerini muhtarlar ve azalar da yapabilecek.

MUHTARLARLA TOPLANTI

Kalsiyum nitratlı gübrelerin satışı ve kontrolünün nasıl yapılması gerektiğine dair, kırsal mahalle muhtarlarına İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Bakanlığın nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı ile ilgili düzenlemeye gittiğini söyledi.

PATLAYICI ÖZELLİĞE SAHİP

Bitki beslemek amacıyla kullanılan gübrelerin patlayıcı özelliğe sahip olduğu için farklı terör eylemlerinde kullanıldığını aktaran Ekren, "Böyle bir durum ortaya çıktığı için Bakanlığımız nitratlı gübrelerin kullanımını geçen yıl yasaklamıştı. Nitratlı gübrelerin bitki beslemede çok önemli yeri olduğu için çiftçilerimizin yoğun talebi üzerine Bakanlığımız sadece yüzde 26 ve yüzde 21'lik kalsiyum amonyum nitratlı gübrenin denetimli olarak satışına ve kullanımına izin verdi."

GÜBREDE REÇETE DÖNEMİ

Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi! Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!

"Satış işlemleri Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Kooperatifi veya özel bayiler aracılığıyla yapılacak. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerimiz bu gübreyi almak için İlçe Müdürlüğümüze gelecekler, yetkili mühendis arkadaşlarımızdan bu gübreyi kullanmak için reçete alacaklar. Bu reçete 4 nüsha olarak düzenlenecek. Bu nüshaların 1'i arşivlenecek 3'ü vatandaşta kalacak. Daha sonra çiftçi gübresini alacak. Nüshalardan birini gübreyi aldığı yer alıp arşivleyecek. Kendisinde 2 nüsha kalacak. Bundan sonraki süreçte çiftçinin gübreyi arazisine uygulaması kalacak" dedi.

MUHTARLAR VE AZALAR GÖREVLİ

Gübre denetimlerinin muhtar ve azalar tarafından da yapılabileceğini aktaran Ekren, "Bursa Valiliği'nin aldığı karar sonucunda köy muhtarları ve azaları da bu denetim görevinde yetkilendirildiler. Vatandaş gübreyi aldığında kullanımıyla ilgili bize bildirim yapacak, kullanacağı dönemde ya bizim teknik personelimiz ya da muhtar veya azalara gelecek."

"Muhakkak kontrollerinizi birebir yerinde izleyin ve ondan sonra imza atın. Belki ilçemizde art niyetli insanlar yoktur ama olmayacak diye bir şey yok. Aksi durumda çok ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Vatandaşlarımızı da kullanmadan önce bu konularda uyarın."

8 YILA KADAR HAPİS

"Biz gerekli yerlerde ve zamanlarda uyarılarımızı yaptık. Bizden ve sizden habersiz bu işi yapmasınlar. Bu işin ucunda 3 ile 8 yıl arası bir hapis cezası var. Bütün mahallelerimizdeki çiftçilerimizi uyarın. Bize gelen, reçete alan çiftçilerimizin icmallerini çıkarıp sizlere ulaştıracağız. Sıkı bir kontrol gerekiyor" diye konuştu.