PAZARLARDAKİ ARTIKLAR TOPLANARAK DOĞAYA BIRAKILIYOR

İnegöl Belediyesi, soğuk kış günlerinde doğada yaşam mücadelesi veren yabani hayvanları unutmadı. Kar yağışının başlamasıyla birlikte belirli bölgelere rutin olarak yiyecekler bırakılırken, Belediye Başkanı Alper Taban'da ekiplere katılarak ormanlık alanda kendilerine uzanacak yardım elini bekleyen yabani hayvanların yardımına koştu.

Beypazarı maden suları  toplatılıyor Beypazarı maden suları toplatılıyor

Kış aylarının çok soğuk geçtiği, havaların geceleri eksi derecelerde seyrettiği bu günlerde doğada bulunan yaban hayvanlarının yiyecek bulmakta sıkıntı çekmemeleri adına, ilçemizde kurulan semt pazarlarından arta kalan sebze artıkları temizlik işi yapan ekipler tarafından ayrıştırılıyor. Bunlara ilave olarak gönüllü vatandaşlar da yiyecek temininde yardımcı oluyor. Yabani hayvanlar ve özellikle yol kenarlarında yaşayan köpekler için toplanan bu yiyecekler, belirli aralıklarla ormanlık alanlara bırakılıyor. Bırakılan yiyecekler arasında bol miktarda kuru mama, otçul hayvanlar için marul, lahana tarzı yeşillikler ve yine kanatlı hayvanlar için de buğday gibi tahıl ürünleri yer alıyor.

BAŞKAN TABAN'DA KATILDI

İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İDOHA) ile İnegöl Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubunun da destek verdiği çalışma kapsamında, vatandaşların da bilinçlendirilmesi ve katkı sağlaması adına farkındalık oluşturmak için bugün yapılan yiyecek bırakma çalışmasına Belediye Başkanı Alper Taban'da katıldı. Başkan Yardımcısı Sabri Günaydın ile Orman İşletme Müdürü Nejdet Güdül ve hayvan severlerin de bulunduğu etkinlikte, Tahtaköprü Mahallesi üzerinde ormanlık alanlara yiyecekler bırakıldı.

DOĞADAKİ YABANİ HAYVANLARIN YAŞAM MÜCADELESİNE DESTEK

Burada bir açıklama yapan Başkan Taban, "Bugün Başkan Yardımcımız, Orman İşletme Müdürümüz, hayvan severlerimiz ile birlikte Tahtaköprü mahallemizin üzerinde Domaniç yolunda ormanlık alandayız. Doğadaki hayvanlara zorlu kış koşullarında onların da yaşam mücadelesine destek olabilmek, farkındalık oluşturabilmek adına buradayız. Gerçekten sahaya çıktığınızda bazı şeyleri daha iyi anlayabiliyorsunuz. Hava soğuk, kar epeyce birikmiş durumda ve Allah'ın yarattığı doğadaki diğer canlıların da yaşam mücadelesi devam ediyor" dedi.

HAYAT DÖNGÜSÜ İÇİNDE TÜM HAYVANLARA İHTİYACIMIZ VAR

Bu çalışmanın bir farkındalığa dönüşmesini arzu ettiklerini kaydeden Taban, "Bizlerin de Belediye olarak elimizden gelen, yapabildiğimiz gayretlerimiz var. Ancak tabi bunu bir farkındalığa dönüştürmemiz lazım. Evimizde yemediğimiz, atık durumuna geçen yiyecekleri doğadaki hayvanlarla paylaşabiliriz. Ben çok teşekkür ediyorum özellikle hayvan severlerimiz, bu konudaki şuurlu, bilinçli olan vatandaşlarımız bu konuya zaten destek çıkıyor. Ama bu yeterli değil. Büyük bir coğrafya var. Çok sayıda hayvan bu şartlar altında yiyecek bulmakta güçlük çekiyor. Biz de bu bölgede hayvanlara destek olabilmek adına yol kenarlarında belirlenmiş noktalara; kuru mama, marul, lahana, buğday gibi ürünleri hep birlikte doğaya bıraktık. Hayat döngüsü içerisinde bunların hepsine ihtiyacımız var. Hayatta her canlının kendine göre bir rolü, vazifesi var. Onların yaşam hakkına katkı sunabilmek adına bizler de yardımcı olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARIN DA DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Belirlenmiş 5 ayrı noktaya yiyeceklerin rutin olarak bırakıldığını kaydeden Taban, "Belirlenmiş olan 5 farklı nokta var. Bu noktalara aslında rutin olarak bu yiyecekler bırakılıyor. Ancak alan ve coğrafya çok büyük, canlı hayvan da çok fazla. Onlara her alanda elimizi uzatmamız lazım. Küçük bir bilgi de vermek istiyorum; sokak köpekleri yaklaşık 16 saat, sokak kedileri ise yaklaşık 7 saat yiyecek bulamadıklarında vücut ısıları düşmeye başlıyor ve donma tehlikesiyle, ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış oluyorlar. Dolayısıyla bizler kapımızın önüne, balkon kenarlarına, pencere önlerine ve uygun alanlara su ve yemek bırakarak onlara destek olmaya çalışalım. Yine Çözüm Merkezimize vatandaşlarımız bu konuyla ilgili bildirimde bulunurlarsa, canlıların doğada zorluklarını gördüklerinde bizimle paylaşırlarsa biz de hızlıca müdahale edebiliriz" açıklamalarında bulundu.