Milletvekili Hüseyin Şahin, Ekonomi Bakanlığı'nın karayolu ile kanatlı eti, yaş meyve sebze, kesme çiçek ve süs bitkileri için, havayolu ile de bunlara ilave olarak tekstil, deri konfeksiyonda belli ülkelere navlun desteği verildiğini hatırlattı. Konteynır taşımacılığında ise ürün yelpazesi ve ülkeler daha da genişlediğine vurgu yapan Milletvekili Hüseyin Şahin, "Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento ile demir cevherleri dışındaki tüm ürünlere navlun desteği verilmektedir. Bu destek tutarı ülkelere göre değişmektedir" dedi.

REKABET ŞANSINI ARTIRACAK

Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Olursa Ne Olur? Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Olursa Ne Olur?

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden biri olan İnegöl'de mobilya sektörüne verilecek navlun desteğinin İnegöllü mobilya ihracatçılarının pazara girişte, rekabet etme şansını büyük oranda arttıracağını söyleyen Milletvekili Hüseyin Şahin şöyle konuştu: "Özellikle Afrika için bu rakamlar oldukça yüksektir. Destek tutarı belirlenirken navlun bedeli, o navlunun ait olduğu eşya bedeli ile kıyaslanmaktadır. Düşük olan üzerinden yüzde 20 karşılıksız olarak ihracatçıya navlun desteği verilmektedir. Verilen destek rakamlarının üst sınırları ülkeye göre, konteynır büyüklüğüne göre değişmektedir. Mobilya sektörü için Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Angola, Benin, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Bissau, Kamerun, Kongo, Liberya, Moritanya, Namibya, Nijerya, Senegal, Sierra, Leone ve Togo için konteynır başına maksimum 6 bin 500 TL ile 4 bin 100 TL arasında değişmektedir. Bahreyn, BAE, Irak, İran, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman ve Yemen de bu rakamlar maksimum bin 100 TL ile 700 TL arasındadır. Cezayir, Fas, İsrail, Libya, Lübnan Mısır, ve Tunus için maksimum 250 TL ile 150 TL arasında olup, Cibuti, Eritne, Kenya, Madagaskar, Moritus, Somali, Sudan ve Tanzanya için maksimum 5 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasındadır. Bu destek ile İnegöllü mobilya ihracatçılarımız sayılan ülkelere konteynır ile yapılan taşımalarda çok önemli bir destek almış olacak, pazara girişi kolaylaşacak, rekabetçi fiyatlarla pazar hakimiyeti sağlayacaktır"

Hüseyin Şahin Ekonomi Bakanlığı'nca verile söz konusu desteği 1 Ocak2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yukarıda sayılan ülkelere çıkmış ürünler için geçerli olacağını sözlerine ekledi.