Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, Aile ve Toplum Hizmetleri sorumlusu Müdür Yardımcısı, Osmangazi Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü, İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü ve ASDEP Personelinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda, ASDEP çalışma planı ve yol haritası belirlendi.

Yapılan planlamalarda il merkezine uzaklığı, ulaşım koşullarının zorluğu ve bilgi eksikliği nedeniyle kamu hizmetleri ve sosyal hizmet modellerine erişimin zor olmasından dolayı, Bursa Osmangazi Sosyal Hizmet Merkezi tarafınca Dağ Yöresi adıyla anılan Orhaneli-Harmancık-Büyükorhan-Keles ilçe ve köylerine, İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi tarafınca İnegöl ve Yenişehir ilçe ve köylerine hizmetlerin ulaştırılması kararı alındı.

İLK ADIM MUHTARLAR

Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş yapılan eğitim toplantılarında, muhtarların ailelere ulaşmada ilk adım olduğunu, yaşlı, engelli, korunmaya muhtaç çocukların tespitinde ve hizmetlere yönlendirilmelerinde anahtar noktada bulundukları için Bakanlığımız bünyesinde sunulan hizmetler hakkında bilgi sahibi olmalarının, vatandaşa bu bilgileri etkin bir biçimde aktarmalarının önemli olduğunu vurguladı. Mahallelerde, ailelerle, yaşlılarla, engellilerle ve toplumun dezavantajlı kesimleriyle birebir temas halinde olan muhtarlara, tespit ettikleri sosyal ve ekonomik yoksunluk durumlarını en etkili şekilde bildirebilmeleri amacıyla Bakanlığımızın hizmetleri aktarıldı.

SGK'nın SUT değişikliği Resmi Gazete'de SGK'nın SUT değişikliği Resmi Gazete'de

ALAN TARAMASI BAŞLATILDI

Yapılan eğitimler sonrasında Bursa Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde ASDEP kapsamında ilk alan taraması faaliyetlerine başlanırken ASDEP Alan Tarama Formundaki sorular eşliğinde hane ziyaretleri gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, belirtilen mahallelerin demografik ve sosyo-ekonomik durumu ve hizmetlerden yararlanma potansiyeli olan kişileri belirlemek amacı ile ilk olarak Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürleri ile görüşülerek, vakıflardan ilçelerinde ekonomik destek alan, dul, yetim aylığı, engelli ve yaşlılık aylığı alan ailelerin listesi ile tüm ilçe muhtarlarının iletişim ve adres bilgileri edinildi.

İNEGÖL DE TARANIYOR

İhtiyaç sahibi vatandaşların sayısı muhtarlardan alınan bilgilere ve gerekli taramaların sonucunda tespit edilirken, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alınan bilgiler ışığında yapılacak alan taramasının başlangıç noktası Sırıl Mahallesi olarak belirlendi.

Bursa İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünce; Dömez, Deydinler ve Edebey Mahallelerinde yapılan alan taraması faaliyetlerinde ASDEP ekipleri tarafından toplamda, 4 aileye Sosyal ve Ekonomik Destek hizmeti verilmesi kararlaştırıldı.

ÖNCE BİLGİ VERİLİYOR

Yapılan görüşmelerde; ASDEP ve Bakanlığımızın hizmetleri hakkında vatandaşlara ve muhtarlara bilgilendirme yapılırken, mahallelerde yaşayan hane halkı sayısı, eğitim çağındaki çocuk sayısı, mahallelerin geçim kaynakları ve mahalle halkının karşılaştığı fiziki altyapı sorunları, aile içi iletişim sorunları, şiddet, ölüm, hastalık, çocuk ve yaşlı sorunlarının var olup olmadığı ile ilgili bilgiler alındı.

Bu bilgiler ışığında alandaki acil vaka sayısı hakkında bilgi edinilerek ziyaret edilmesi gereken öncelikli haneler belirlendi ardından dört kişilik gruplardan oluşan ASDEP ekipleri ziyaretleri gerçekleştirdi.


ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞILIYOR

Alan taraması sürecinde; sosyal hizmet modellerinden Sosyal ve Ekonomik Destek yardımından 25 kişi yararlandırılarak çocukların aile yanında yetişmesi amaçlandı. Ayrıca 2 yaşlımızın bakım hizmetinden faydalanması için huzurevi işlemleri başlatılarak, evde bakım hizmetinden yararlanabilecek olan 2 haneye de gerekli mesleki rehberlik verildi. İhmal ve istismar mağduru 1 çocuğumuzun bakım tedbiri alınarak kuruluşa yerleştirilmesi için işlemler başlatıldı.