Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle bu yıl ilk kez düzenlenen Fetih Kutlamaları, Cumartesi günü İnegöl'ü fetheden komutan Turgutalp'in Turgutalpköy Mahallesi'ndeki mezarının ziyaret edilmesiyle başladı. Kutlama programı ise Pazar günü Kulaca Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

FETHEDİLEN İLK KALE

Osmanlının ilk fethettiği kale olan Kulacahisar Kalesinin bulunduğu alanda yapılan program, Kortej yürüyüşü ile başladı. Mehter öncülüğünde yapılan yürüyüşte vatandaşlar ile ilçe protokolü tören alanına kadar yürüdü.

MEHTER KONSER VERDİ

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan fetih kutlamalarında, Tarihi İnegöl mehteri konser verdi. Daha sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti okunarak, İlçe Müftüsü Kazım Güzel tarafından dua yapıldı.

FETHİN 718.YILI

İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, İnegöl'ün Osmanlı tarafından Fethinin 718. yılını kutladıklarını söyledi.

Kızmaz, Kutlama programının Osmanlının ilk fethettiği kale olan Kulacahisar Kalesinin bulunduğu alanda yapıldığına dikkati çekerek,

DEVLET OLDULAR

"Osmanlı beyliğinin büyüyerek devlet olması için fetihler gerekiyordu. Ve Osmangazi bildiğiniz İnegöl'ü fethetmek için çok uğraştı. Hatta 18 yaşındaki yeğeni Baykoca'yı şehit verdi. İnegöl fethedildikten sonra fetihle Osmanlı İmparatorluğu devlet olma şuuruna geçmiş oluyor. Ardından fethedilen Bursa, Osmanlının ilk başkenti oluyor. Adaleti, başarısı ve hoşgörüsüyle 700 yıl dünyaya hükmeden imparatorluk bu topraklarda doğuyor."

KADERİMİZE AŞIĞIZ

"Biz de bugün bu topraklarda yaşayanlar olarak büyüklerimize karşı böyle bir etkinlik yaparsak bir nebze olsun manevi anlamda haz duyarız dedik. Çünkü Türk milleti her zaman kaderine aşık millettir. Bu millet ne yapması gerekiyorsa üzerine düşeni her zaman yapmıştır. İstiyoruz ki millet kurtuluşunu ve fethini çok iyi anlamalı."

Boğaları kızdıran kırmızı renk midir? Boğalar neden saldırır? Boğaları kızdıran kırmızı renk midir? Boğalar neden saldırır?

15 TEMMUZ RUHU

"15 Temmuz akşamı üzerine bombalar yağdırılırken, tanklar yolda sürülürken ve yukarıdan makineli tüfekten mermiler yağdırılırken bu millet kendini tankın altına attı. Bayrağı, vatanı ve ezanları için bu millet 249 şehit verdi. İşte biz böyle bir necip milletiz. Böyle bir necip milletin söz konusu vatansa başka düşüncesi olmaz. Biz bu ülkenin bütün değerline sahip çıkıyoruz. Allah birlik beraberliğimizi, dirliğimizi bozmasın. Kardeşlik hukuku esas olmalı" diye konuştu.

KULACA KALESİ'NDE SEMBOLİK FETİH

Konuşmanın ardından Osmanlının ilk fethettiği kale olan Kulacahisar Kalesi, 718 yıl sonra sembolik olarak yeniden fethedildi. Kaleye Kayı bayrağı ve Türk bayrakları asıldı. Kutlama programı, Ertuğrulgazi Derneğinin halk oyunları gösterileri ile son bulurken, katılanlara pilav ve aşure ikramında bulunuldu.