ÇELİK, YENİ YER İSTEDİ

Kısa bir selamlama konuşmasının ardından oda hakkında bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik , " İnegöl Ziraat Odası'nın şu anda mevcut olarak 15 bin üyesi bulunuyor. Bölgemizin en büyük meslek kuruluşlarından biriyiz. Binamız kendimize ait ve üst katımızı Muhtarlar Derneği'ne tahsis ettik. 6 ziraat mühendisimiz, toprak tahlil laboratuarımız, veterinerimiz, danışman mühendisimiz, kimyagerlerimiz ile birlikte çok güzel bir şekilde hizmet vermekteyiz. İnegöl'ümüzün kullanılabilir tarım arazisi 299 bin dekardır. 80 bin dekarında hububat, 130 bin dekarında meyvecilik, 10 bin dekarında çilek üretimi, 40 bin dekar ay çekirdeği üretiliyor. 10 bin dekar patates ve şeker pancarı üretiyoruz. Kalan bölümde sebzecilik yapılıyor. 390 bin ton meyve, 30 bin ton çilek üretimi yapılıyor. İnegöl mobilya şehri olarak bilinir ama aynı zamanda tarım kentiyiz. Son zamanlarda tarımdaki sıkıntılarla birlikte sanayiye gidip çalışan birçok insanımız var. İnegöl'ün bir avantajı köylülerimiz hem sanayide hem de köyde çalışabiliyor. Bizlerin en büyük problemi girdi maliyetleridir. Bizi yoran bu ve pazar sorunlarımızdır. Bunları aşmamız halinde bu çalışkan insanımız, para kazanmaları halinde daha çok çalışacaklar. Sizlerde belediye başkan adayı oldunuz. Seçilmeniz halinde sizden yer istiyoruz. Binamızı biz kendimiz yapacağız. Karacabey'de bunun örneği var. İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yakın bir yer istiyoruz. Üretici birliklerini de içine alacak bir bina yapmak istiyoruz. Çiftçilerimizin diğer sorunu da soğuk hava deposunun az olmasıdır. Çiftçilerimiz ürününü tarladan satmak zorunda kalıyor. Tarladan satılması çiftçinin belini büküyor. Soğuk hava depolarımızın sayısı yeterli olsa üreticimiz ürününü buraya koyup istediği fiyattan satabilir. Tanzim satış noktalarının tüketici açısından iyi olduğunu görüyoruz ama üretici açısından faydasını anlamış değiliz. Bu duygu düşüncelerle ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

TARIM İLE ALAKALI SORUNLARA HAKİMİM

CHP İnegöl'de Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı CHP İnegöl'de Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı

İYİ Parti İnegöl Belediye Başkan Adayı Hakan Özdemir ise, "Yeni döneminiz hayırlı olsun. Ben Hayriye köylüyüm. 20 gün önce Millet İttifakı İnegöl Belediye Başkan Adayı oldum. Ben köylü çocuğuyum. Tarımla alakalı neler varsa hepsine hakimim. Başkanımızın bahsettiği tüm sorunların çözümünü projelerimizle gidereceğiz. Seçilmemiz durumunda İnegöl ve Bursa'mız kazanacak. Çözümleri hep birlikte bulacağız." İfadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, "Ziraatın içinden gelen biriyim. Çiftçilik ve pazarcılık yaptık. Zor bir iş olduğunu biliyorum. Tarımda çalışan kesimin inanılmaz zorluklar içinde üretim yaptığını görüyoruz. Tarımla ilgili konuşulanların nedeni tarımın desteklenmemesi, mevsimlerin değişmesinden dolayı ürün çeşitliliğine gidilememesidir. Bu topraklarda birçok ürün yetişebilir ama girdileri düşüreceksiniz. Daha çok üretim yapıp depolama alanları oluşturmanız lazım. Hedefimizde kırsal alanlarda depolar oluşturarak çiftçimizin ürettiklerini iyi paraya satması da var. Tarladan satan çiftçilerimiz para kazanamıyor. Bu kazançlar aracı sekötöre gidiyor. Köylü ailece çalışıp kazanamıyor. Biz Büyükşehir ve ilçe belediyesi olarak projelerimizi sizlerle paylaşarak gerçekleştirmek istiyoruz. Ürünleriniz Yenişehir Havalanı ile kargoyla Avrupa'daki ilgili yerlere gönderip taze sebze meyveyi oraya ulaştırabiliriz. Bununda organizasyonu paketleme sistemleriyle gerçek olacaktır. Bu konuyu birlikte tartışacağız. Çünkü tarımdan vazgeçemeyiz. Her konuda projelerimizle destek vereceğiz. Bunu ziraat odalarımızla birlikte yapacağız. Tarımda kooperatifçilik ile kırsal kalkınmayı sağlayacağız. Üretilecek ürünleri Büyükşehir Belediyesi Kooperatiften alacak ve paramız il sınırında kalacak. Bunu yapmak zorundayız. Bunun örnekleri Türkiye'de bazı şehirlerde var. Alım garantisi olacak ve çiftçimiz memnun olacak. Bir çiftçi çocuğu olarak, bunları bilen biri olarak burada kirlenen derelerle ilgili sorunları da biliyoruz. Bu sorunlara mutlaka çözüm bulmamız lazım. Her şeyi temiz su ile sulamamız lazım. Böylelikle ürün kaliteli olacak. Bu sorunları hep birlikte çalışarak çözeceğiz. 31 Mart'tan itibaren inanıyorum ki İnegöl'de ki çiftçi kardeşlerimizde gülümsemeye başlayacak, tarımda çalışan kardeşlerimde gülümsemeye başlayacak. İnegöl gülümseyecek, Bursa gülümseyecek." Dedi