İnegöl'ün ilk özel okulu özelliğine sahip olan Altın Nesil Okulları, 22 yıldır ilçemizde çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi bir eğitim-öğretimle hayata hazırlanmalarını sağlamak gayesiyle hizmet veriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şekerci, geride kalan 22 yılı; "Okulumuz, artan bir ivme ve yükselen bir grafik ile İnegöl'ün eğitimdeki markası konumuna gelmiştir" diyerek özetliyor.

Bursa’da minikler bu merkezde uzayı yaşıyor Bursa’da minikler bu merkezde uzayı yaşıyor

ALTIN NESİL OKULLARININ DÜNDEN BUGÜNE HİKAYESİNİ PAYLAŞIR MISINIZ?

Okulumuz 1995 yılında İnegöl'ün ilk özel okulu olarak kurulmuş, 1997 yılında ise çok ortaklı bir Anonim Şirket bünyesine geçmiştir. Altın Nesil Okulları sanayi ve ticaret faaliyetleriyle hızla gelişim gösteren ilçemize eğitim sektöründe de özel okul kalitesini dinamizmini kazandırmak İnegöl'ün geleceği olan çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi bir eğitim-öğretimle hayata hazırlanmalarını sağlamak gayesiyle kurulmuştur. Geride bıraktığı 22 yılı artan bir ivme ve yükselen bir grafik ile sürdürerek İnegöl'ün eğitimdeki markası konumuna gelmiştir.

Başlangıçta ilkokul olarak faaliyet gösteren Altın Nesil kısa bir zaman diliminde Ortaokul ve Anadolu Lisesi programlarını da bünyesine eklemiştir. Hali hazırda İnegöl'ün ticari, sanayi, siyasi ve idari açıdan önemli şahsiyetlerinin kurucusu ve ortağı olduğu çok hisseli bir yapıya sahiptir. Bu uyumlu yapı kendi içerisinde profesyonel bir şirket yönetimi ile deneyimli bir okul yönetimi oluşturmuştur. Kapasitesinin tamamına yakını dolulukla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Altın Nesil Okulları 60 Öğretmeni ve yaklaşık 20 destek personeliyle yola devam etmektedir. Ayrıca belirtmek isterim ki kurumumuzda öğretmen ve personel devamlılığı Türkiye standartlarının oldukça üzerindedir. Zira her yıl çok sayıda öğretmen ve personelimiz çalışma süresine göre 5-10 ve 15. yıl plaketleri ile taltif edilmektedir.

ALTIN NESİL İNEGÖL'ÜN EĞİTİM ÖĞRETİME DEVAM EDEN EN ESKİ ÖZEL OKULU. ALTIN NESİL, GEÇEN 22 YILDA İNEGÖL EĞİTİMİNE NELER KATTI?

Okulumuz faaliyet yürüttüğü 22 yıldan bu yana 1000'e yakın ilköğretim mezunu 500 e yakın ise lise mezunu verdi. Bu mezunların önemli bir kısmı yüksek öğrenimini de tamamlayarak İnegöl'de ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde farklı iş alanlarında çalışma hayatına başlamış durumda. Ayrıca okulumuz mezunları nicelikten daha fazla nitelik olarak İnegöl adına yetişmiş önemli bir toplumsal kitle teşkil etmektedir. Bu kitle Altın Nesil öğrencilerinin yetiştiği anlayışa bağlı olarak ortak bir yaşam felsefesine sahiptir. Yani mezunlarımızın ilkeleri olan, toplumu ayakta tutan değerlere sahip, çalışmalarında başarıya odaklı, düzenli ve disiplinli çalışmayı özümsemiş, bencillikten uzak ve topluma katkı sağlama bilincinde olan insanlar olduğunu düşünüyorum. Okulumuz sadece iş adamı, bürokrat, işletmeci, yönetici vs yetiştirme ile birlikte topluma faydalı, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan fertler ile geleceğin anne-babalarını yetiştirme bilincindedir.

Bu sürecin sonucu olarak okulumuzun ilçemiz eğitim sektöründe diğer eğitim kurumları için bir rol model oluşturduğu ve bu sayede İnegöl eğitimine yön vererek lokomotif görevi gördüğünü belirtmek isterim. Tüm bunlar göz önüne alındığında 22 yılın sonucu olarak Altın Nesil Okulları İnegöl'de eğitim kalitesinin artmasında tartışmasız öncü olarak katkıda bulunmuştur.

ALTIN NESİL OKULLARI'NIN FARKINI NASIL ANLATIRSINIZ? ANAOKULUNDAN LİSEYE NASIL BİR EĞİTİM MODELİ UYGULUYORSUNUZ?

Okulumuzun özel öğretim sektöründeki en önemli farkı, "Eğitimde gelenekçi, öğretimde çağdaş" bir anlayışla, ticari değerleri değil, insani değerleri ön plana alan eğitim-öğretimin etik ilkelerine ve ahlaki değerlerine uyumlu davranan bir kurum olmasıdır. Yani Altın Nesil Okulları olarak bize emanet edilmiş öğrencilere ailesinin, yaşadığımız şehrin ve ülkemizin geleceği olarak bakıyor, onları kesinlikle ticari bir kazanç kapısı olarak görmüyoruz. Bununla birlikte kurum olarak veliye yapacağımızı belirttiğimiz çalışmalar temelsiz ve afaki değil, planlı ve alt yapısı hazırlanmış bir program olup titiz bir çalışmayla uygulamaya geçirilir.

Uyguladığımız eğitim modeliyle ilgili şunları belirtmek isterim; Anaokulundan liseye kadar yaş seviyelerine göre gerçek anlamda öğrenci merkezli bir çalışma yürütüyoruz. Öğrencilere iyi bir akademik eğitim vermekle yetinmeyip, onları hayata hazırlayacak davranış eğitimi ile kişisel ve sosyal gelişim çalışmaları yapıyoruz. Önemli uygulamalarımızdan biri de öğrencileri bir hedefe odaklayıp kişisel misyon ve vizyonunu kazanmalarını öncelikliyor, başarının ve hedeflere ulaşmanın yolunun planlı, düzenli/disiplinli çalışmadan geçtiğini benimsetiyoruz. Teknik olarak ise dersin verimli değerlendirildiği, derste uygulamalara önem verildiği, öğrencinin ev çalışmaları ile tekrara yönlendirildiği, sistemli bir ölçme değerlendirme yapıldığı ve yetersiz öğrenmelere bireysel/grup etütleri ve takviye derslerle çözüm bulunduğu okulumuza has bir öğretim modeli uyguluyoruz.

ALTIN NESİL OKULLARINA HER ÖĞRENCİYİ ALIYOR MUSUNUZ? BU KONUDA KRİTERLERİNİZ NELER?

Okulumuzun kayıt şartlarına ve kriterlerine uyan, okulumuzda okumak isteyen her öğrenciyi kontenjanımız nispetinde Altın Nesil kültürü ile yetiştirmek isteriz. Tabii ki bunun kısıtlayıcı bir takım kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterleri biraz açacak olursak; öğrencinin tutum ve davranışlarının okul kültürü ile bağdaşması bizim için oldukça önemlidir. Bunun tespiti için müracaat eden öğrenciyle bir mülakat yapılır. ikincisi ise öğrencinin bilgi alt yapısının okuyacağı sınıfa uyum sağlayacak seviyede olması ve bunun tespiti için ise ara sınıf müracaatlarında seviye sınavı uygulamaktayız. Bu sınav neticesinde katkıda bulunabileceğimiz her öğrenciye okulumuzda öğrenim görme fırsatı sunarız. Son olarak da velinin öğrencinin eğitim sürecinde okulla iş birliğine uyum göstermesi de kriterlerimiz arasındadır.

Sonuç olarak Altın Nesil Okulları öğrencilerin mevcut başarılarından dolayı transfer edildikleri bir okul değil, daha başarılı olmak için geldikleri, hedefi olan öğrencilerin bir arada eğitim aldıkları bir okuldur. Yalnızca potansiyel başarıları sebebiyle seçilmiş öğrencilere özel çalışma şartları sunulmak yerine tüm öğrencilerin kendi potansiyellerini en üst düzeyde değerlendirebildiği bir ortamdır.

ALTIN NESİL ÖĞRENCİSİ MERKEZİ SINAVLARA NASIL HAZIRLANIYOR? NE TÜR DESTEKLER SUNULUYOR?

Sınav sistemine karşı profesyonel yaklaşım sergileyen kurumumuzda, deneyimli öğretim kadrosunun liderliğinde öğrencilerimiz girecekleri sınavlara en iyi şekilde hazırlanır. Öğrencilerimiz daha iyi bir üst öğrenime ulaşmaları için temelden itibaren yani 2.sınıftan sonra TEOG ve YGS/LYS sınavlarına yönelik çalışmalara başlarlar. Dersler yalnız müfredat odaklı değil sınavlara uygun kapsamda işlenir. Ders saati sayıları ve branşların sınavdaki ağırlıklarına göre artırılır. Öğrencilere sınav pratiği kazandıracak test çalışmaları ve gerçek TEOG, YGS/LYS sınavı atmosferinin sağlandığı denemeler uygulanır. Sınav sonuçları analizleriyle birlikte 24 saat içerisinde kurumumuzun ölçme ve değerlendirme birimince hazırlanarak öğretmen, öğrenci ve velilerin incelemesine sunulur. Eksik konuların çözümü için de etüt ve ek ders takviyesi sağlanır. Öğrencilerin okul dışı saatlerindeki çalışmaları için gerekli yönlendirme ve takip eğitim koçları ve branş öğretmenleri tarafından yürütülür.

Merkezi sınavlara hazırlanma kapsamında yaptığımız çalışmaların sonucu olarak Altın Nesil Okulları 11 yıldır aralıksız 8. Sınıf sınavlarında okul ortalaması ile İnegöl'de birinci sırada yer almakta; üniversite yerleştirme sınavlarında ise en yüksek yerleştirme oranına sahip okul konumunda bulunmaktadır. Netice olarak sınav sonuçları konusunda Türkiye 3.'lüğü seviyesine kadar çeşitli derecelerimiz bulunmaktadır. Özellikle belirtmek isterim ki, Altın Nesil Okulları tüm bu sonuçlara Türkiye genelindeki özel okul anlayışının dışında "transfersiz" ulaşmaktadır.

SINAV ODAKLI BİR OKUL MUSUNUZ? ÖĞRENCİLERE AKADEMİK EĞİTİMİN YANINDA SOSYAL KÜLTÜREL SANATSAL VE SPORTİF EĞİTİMLERİNİZ HANGİ NOKTADA?

Tabii ki sınav odaklıyız. Çünkü ülkemiz sınav odaklı! Ancak öncelikle "başarı" odaklıyız. Sınav odaklı olmamız başarı odaklı olmamızın önemli bir parçası. Burada kastettiğim başarı ise öğrencilerin hem sınav başarısı, öğrencinin sınav başarısı olduğu kadar sosyal başarısı ve bireysel gelişimini de içermektedir. Çünkü öğrencilerimizin tek yönlü değil çok yönlü yetişmesini istiyoruz ve ona göre çalışıyoruz.

Sosyal, kültürel, sportif faaliyet çalışmalarımız konusunda ise toplumda oluşan kanaatin aksine okulumuzda öğrencilerin ilgileri, ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda planlı, programlı ve düzenli şekilde çok sayıda eğitsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapılmakta olup bunlar kurumumuzun sosyal medya hesaplarında ayrıntısıyla paylaşılmaktadır. Biraz örneklendirecek olursam: satranç, voleybol, basketbol, futsal, atletizm, okçuluk, kort tenisi gibi alanlarda bireysel ve takım sporları çalışmaları; resim ve el sanatları çalışmaları ve sergisi; şiir dinletisi, münazara, seminer, panel, tiyatro, drama etkinlikleri; halk müziği korosu, halk oyunları çalışmaları; eğitim gezileri ve sosyal etkinlik gezileri (üniversite, müze, tiyatro, kitap fuarı, çeşitli kurum/kuruluş ziyaretleri); yıl sonu öğrenci festivali gibi etkinlikler hali hazırda yürütülen bu faaliyetlerden bazılarıdır. Bunun dışında 9 yıldır uyguladığımız "Değerler Eğitimi" projesi kapsamında her hafta ele alınan farklı bir konu çeşitli etkinliklerle işlenmektedir.

HEDEFLERİNİZE ULAŞMA NOKTASINDA YÖNETİCİLERİNİZİ, İDARİ KADRONUZU VE EN ÖNEMLİSİ DE ÖĞRETMENLERİNİZİ SEÇERKEN NE GİBİ KRİTERLER ARIYORSUNUZ?

Bir eğitim kurumunun sunduğu hizmetin en temel aktörü öğretmenleridir. Biz de öğretmen kadromuzu oluştururken kırmızı çizgileri olan bir kurumuz. Birlikte çalışmayı düşündüğümüz öğretmen adaylarının; Alanında yetkinliği/uzmanlığı, sınıf yönetimi becerileri, öğrenci ve veli iletişim yeterliliği, öğretmenler arası işbirliği ve iletişimi, öğretmenlik meslek ilkelerine uyumu ve Altın Nesil kurum kültürünü/felsefesini benimseme kriterlerini karşılama durumuna göre karar veririz. Yine okulumuzun idari kadrosu da bu becerilerin yanında organizasyon, planlama, uygulama kararlılığı ile yönetim becerilerine sahip kişilerden oluşur. Tabii ki tüm ekip içerisindeki en temel birleştirici unsur, güven ve işbirliğidir.

VELİLERLE İLETİŞİMİNİZ HANGİ NOKTADA? ONLARI EĞİTİM SÜRECİNE NASIL KATIYORSUNUZ?

Kurum olarak eğitimin tek taraflı yürümediğini çok iyi biliyoruz. Bu konuda anlayışımız okul, öğrenci, veli üçgeninin sağlam bir şekilde oluşturulması ve "Okul evde başlar" felsefesiyle eğitimin yalnızca okulda olmayacağını paydaşlarımıza fark ettirmektir. Bu anlayışı hayata geçirebilmek için öğrencinin okuldaki temel gelişim alanlarında, yani ders içi performansı, öğrencilik tutum ve davranış gelişimi, okula adaptasyonu ve devamlılığı, yazılı, konu değerlendirme deneme sınav sonuçları, ev çalışmaları performansı gibi başlıklarda web üzerinden özel bir programla velilerimize güncel bilgileri yazılı olarak iletiyoruz. Söz konusu bu programa veliler bilgisayar, telefon ve tablet gibi teknolojik cihazlardan kendilerine özel tanımlanmış şifreleriyle anlık olarak ulaşabilmektedir. Bununla yetinmeyip öğrenciden sorumlu eğitim koçu aracılığıyla her ay düzenli olarak velilerimizle bire bir özel değerlendirme yapıyor ve bir sonraki ayın planlamasını görüşüyoruz. Bu bilgilendirmeyi yaparken velilere içi boş pembe bir tablo çizmek yerine gerçekçi bilgiler sunarak, popülist değil reel davranıyoruz. Bunun dışında bu bilgilendirme sürecine ilave olarak ihtiyaç tespit ettiğimiz konularda veli eğitim seminerleri ve bilgilendirme toplantılarıyla destek veriyoruz.

KURUM OLARAK İLERİYE DÖNÜK PROJELERİNİZ NELER? YENİ YATIRIMLARINIZ GELECEK Mİ?

Baştan beri saydığımız eğitim-öğretim ile ilgili çalışmalarımızı her daim gözden geçirip gerekli güncelleme ve yenilikleri sisteme dahil etmek; dinamik bir yapıyla yeniliğe açık bir şekilde arayışta olmak, temel ileriye dönük bakış açımızdır. Bununla birlikte gelişen ve yenilenen teknolojiye ve okul alt yapısını da yenilemek ileriye dönük projelerimiz arasındadır. Bu çerçevede mevcut iki bloğa ilave olarak önümüzdeki eğitim öğretim yılında 36 derslikli 3. Bir bloğu kampüsümüzde velilerimizin hizmetine sunacağız. Ardından kampüsümüzün bahçe ve çevre düzenlemesini öğrencilerin en verimli şekilde kullanması için tekrar tasarlayıp uygulayacağız. Bu şekilde karşılayamadığımız kayıt talebine ilave kontenjan ile çözüm bulacağız. Yine önümüzdeki yıl Fen Lisesini de Altın Nesil kalitesiyle İnegöllülerle buluşturacağız.

SON OLARAK; ÜLKEMİZDE VE İNEGÖL'DE ÖZEL OKUL ORANININ HIZLA ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ. KÖKLÜ BİR ÖZEL OKUL OLARAK ÖZEL OKULCULUĞUN GİDİŞATINI NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Ülkemiz özel okul öğrenci oranı son 10 yılda 4 kat artarak % 2'lerden %8'lere ulaştı. Benzer artış öğrenci potansiyeli yüksek olan ilçemizde de gerçekleşti. Devletin teşvik uygulaması, dershanelerin dönüşüm süreci, velinin kaliteli eğitim beklentisi ile çok sayıda özel okul açıldı ve açılmaya devam ediyor. Bu artış hızlı gibi görünse de yalnızca %8 özel okul öğrenci oranını düşündüğünüzde halen yüksek bir potansiyel var. Eğitimde özel okul oranının yükselmesi tabii ki ülkemizin eğitim kalitesinin artmasını beklenti olarak ortaya çıkarıyor. Bu da ancak özel okulculuktaki gelişmenin yalnız nicelik olarak değil nitelik olarak da artması ile olabilir. Ben bu niteliğin henüz yeterli seviyede geliştiğini düşünmüyorum açıkçası. Bunun bir takım göstergeleri var. Şöyle ki: maalesef okul tanıtımı ve reklamları, öğrenci kaydetme süreci, öğretmen kadrosu, velileri doğru ve gerçekçi bilgilendirme gibi konularda sıkıntılar yaşanıyor. Yani özel öğretim kurumlarının ilkeli hareket etmediği konular bunlar. Örneğin bakıyorsun yönetmeliklerle kısıtlanmasına rağmen yanlış içerikle bir sürü Türkiye birincisi ilan ediliyor, usulsüz reklam ve afişler ortalıkta rastgele yayılıyor/asılıyor, veliyi ikna edebilmek için kişiye özel fiyatlarla terazinin ayarı kaçırılıyor, bir özel okulda kayıtlı öğrenci ısrarla başka özel okul tarafından aranarak cazip tekliflerle çekilmeye çalışılıyor, öğrenci transferi ile başarılı gibi görünmeye çalışılıyor, sunulan hizmetle ilgili doğru olmayan bilgilerle veliler yanıltılıyor, etik olmayan yöntemlerle öğretmen transfer ediliyor gibi gibi... yani ticari kazanç ön plana alındığında bir eğitim kurumuna uygun olmayacak yol ve yöntemler uygulanıyor. Altın Nesil olarak bugüne kadar tüm yapılanlara rağmen kutsal bir meslek olan eğitimciliği yüceltmeye çalıştık, ayağa düşürmedik, saygınlığını kaybettirmedik, etik değerlere uygun ve ilkeli davrandık. Velilerin de biraz araştırdıklarında bu farkı tespit ettiklerini görüyoruz. Süreç içerisinde ülkemizde özel öğretim sektöründe taşların yerine oturmasını temenni ediyor ülkemiz adına tüm paydaşlarımıza başarılı çalışmalar diliyorum.