Bursa Osmangazi'de Bin Yıllık Gelenek Tekrar Canladı Bursa Osmangazi'de Bin Yıllık Gelenek Tekrar Canladı

Kent Konseyi Kentlilik ve Çevre Bilinci Çalışma Grubu Başkanı Orhan Erdoğan, yaptığı açıklamada; "Bu şehirde yaşayıp bu şehri sahiplenen kıymetli hemşerilerimiz! Bugün sizlerle yaşadığımız bu güzel kente karşı sorumluluklarımızı paylaşmak ve kent kültürü için neler yapabilirizi konuşmak istiyoruz. Küçük yerleşim birimlerinde yaşayanlar farklı kültür ve sosyal kesimler iç ve dış göçlerle şehirlerde bir araya gelirken, bir yandanda alt yapı ihtiyacının artmasına, gelir eşitsizliklerine güvenlik ve sosyal uyum sorunlarına yol açmaktadır. Eskiden beri kentlerimizde yaşam kalitesi bakımından çok ciddi sorunlar olduğu hemen herkesçe kabul edilen bir gerçektir" dedi.
NASIL BİR KENT KÜLTÜRÜ?
"Mevcut sorunlar karşısında son yıllarda kent kültürü kavramı önemli bir çözüm aracı olarak görülmektedir" diyen Erdoğan; "Net olarak tespit etmek gerekir ki şuanda yaşanabilir kentler kurabilmek için kent kültürü önemlidir. Nasıl bir kent kültürü kurmalıyız sorusu önemli bir sorudur. Bu soruya vereceğimiz cevap yaşadığımız kente karşı sorumluluk duygumuzla bağlantılıdır. İnegöl'ümüzün hayata dair sorunları İnegöl sakinlerinin ortak sorunu ve ortak sorumluluğu olmasına rağmen sorumluluk almadan kaçınma, aidiyetsizlik (sahiplenmeme) nedeniyle ortak hareket etmemiz gittikçe güçleşmektedir. Bugün İnegöl'de şehrin tarihi kültürel ve doğal değerlerini güzelliklerini bilmeyen görmeyen, yalnızca kendi yaşadığı mekanla sınırlı hayatı olan kaç kişi var biliyor muyuz? Kentleşme süreci içinde İnegöl'ün nüfusu ve ekonomik olarak kentleştiğini hisseden İnegöl sakinlerinin bu değişime uyum sağlaması kendini bu sürece ait hissetmesi, yaşayış tarzı olarak benimsemesi ve davranış biçimlerini kabullenmesi İnegöl halkının kentlileşmeye başladığının bir göstergesidir" diye konuştu.
BİR ŞEYE KARAR VERECEĞİZ
Erdoğan şöyle devam etti: "Kentlilik bilinci kentte yaşayanların birbirini fark etmesi, anlaması, farklılıklarını zenginlik olarak kabul etmesi kentlilik ve kent kültürü adına ortak çabaları da beraberinde getirir. Kentlilik bilinci için üç temel yaklaşım ön plana çıkar; Kentin tarihi ve kültürel değerlerinin farkına varmak. Kentin fiziksel, kültürel ve sosyal dönüşümünü gerçekleştirmek... Kente aidiyet (Sahiplenme) duygusunu hissederek, İnegöl'ü sahiplenip korumak. Bir şeye karar vereceğiz; ya şehirli olacağız ya da şehirde yaşayan olacağız. İnegöl'de yaşayan her birey kendini önce bu şehirle bütünleştirmeli ve daha sonra sahiplendiği bu kentin sorunlarına önce kafa yormalı sonra çözümler üretmelidir"
SENİN DE SORUNUN DEĞİL Mİ?
"Önümüzdeki süreçte kent konseyi kentlilik ve çevre sorunları çalışma grubu olarak bu şehrin sorunlarını sizinle paylaşacağız. Ortak çözümler arayacağız. Bu şehirde trafik sorunu, otopark sorunu, çöp ve temizlik sorunu, hava kirliliği, görüntü kirliliği, gürültü kirliliği senin de sorunun değil mi? Bu sorunlara ne kadar katlanacaksın ne zaman sorunların çözümüne katkı sağlayacaksın? İnegöl'de yaşayan, İnegöl'de üreten İnegöl'de paylaşan hepimiz İnegöllüyüz dahası şehirliyiz kentliyiz ve bu güzel kente sahip çıkacağız. Unutmayalım çözümün parçası olmayanlar, sorunun parçası olurlar"