İnegöl'ün Fethi, ilk kez kutlanacak. İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek olan kutlama programı görkemli etkinliklere sahne olacak.

KULACAHİSAR KALESİNİN FETHİ CANLANDIRILACAK

Hırka-i Şerif nedir, Hırka-i Şerif nerede, Hırka-i Şerif ziyaret saatleri ve tarihi ne zaman? Hırka-i Şerif nedir, Hırka-i Şerif nerede, Hırka-i Şerif ziyaret saatleri ve tarihi ne zaman?

Fetih Kutlamaları, 30 Eylül Cumartesi günü İnegöl'ü fetheden komutan Turgutalp'in Turgutalpköy Mahallesi'ndeki mezarının ziyaret edilmesiyle başlayacak. Kutlama programı ise 1 Ekim Pazar günü Kulaca Mahallesi'nde gerçekleştirilecek. Kortej yürüyüşüyle başlayan programda, Kulacahisar Kalesi'nin Fethi canlandırılacak.

İNEGÖL'ÜN FETHİNİN 718. YILI

Sena Çay Bahçesinde düzenlenen kahvaltıda, İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, Fetih Kutlamaları programını açıkladı. Muhtarlar ile dernek üyelerinin katıldığı kahvaltıda konuşan Kızmaz, hafta sonu İnegöl'ün Fethinin 718. Yılının kutlanacağını söyledi.

OSMANLININ VİZYONU

Kutlamaların ilk kez yapılacağını aktaran Kızmaz, "Bir toplumun; tarihini, kültürünü, değerlerini bilmesi gerekir. Bu anlamda İnegöl'ü fetheden komutan Turgutalp Paşa'nın o gün için İnegöl'ü kazandırdıktan sonra Osmanlı'nın bize göre stratejik anlamda İnegöl'ü fethetmesiyle Söğüt ve Domaniç'ten başka yeni bir kente kavuşuyor ve Osmanlı'nın vizyonu açılıyor."

2 GÜN SÜRECEK

"30 Eylül Cumartesi günü ve 1 Ekim Pazar gününü kapsayan 2 günlük kutlama etkinlikleri yapacağız. Cumartesi günü saat 15.00'da Turgutalp Köyü'nü ve Turgutalp'in mezarını ziyaret edip Kur'an-ı Kerim okuyup dua edeceğiz. Pazar günü de sabah 11.30'da Kulaca'da etkinliklerimizi başlatacağız. Mehterimizin ve kılıç kalkan ekibinin, 5 tane atlı göstericilerimizin gösterileri vatandaşlarımıza sunulacak. Kulaca Salça Fabrikası önünden etkinlik yapacağımız piknik alanına yürüyeceğiz."

SEMBOLİK KALE YAPILACAK

"Orada sembolik bir kalemiz olacak, o kale fethedilecek. Kaleye Kayı bayrağı ve Türk bayraklarını asacağız. Fetih etkinliğini gerçekleştireceğiz. Akabinde mehter konseri, kılıç kalkan gösterileri, Ertuğrulgazi Derneğimizin halk oyunları gösterileri olacak. İkramlarımız olacak. Bu şekilde fetih programının kutlamasının ilk yılını tamamlamış olacağız."

"Bu konularda bize destek olacak olan herkese teşekkür ederim. Tüm organizasyonu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile gerçekleştireceğiz. Bizler tarihimizi, geçmişimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi iyi bilmeliyiz. Geçmişi olmayan bir milletin geleceği olamaz. Müslüman Türk milleti olarak dünyada mazlumların ve mağdurların hamisiyiz. Bizim dünyadan yok olmamamız gerekiyor, yok olursak kıyamet kopar" dedi.

TARİHİMİZİ CANLANDIRAN ETKİNLİK

Bursa Büyükşehir Belediyesi İnegöl Koordinatörü Salih Şahin ise "Tarihimize çok önem verdikleri için dernek başkanımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak etkinliklerin tarihimize yakışır şekilde gerçekleşmesini diliyorum. Bu gibi etkinlikler tarihimizi canlandırır" dedi.