ÖZEL EKİP ÇALIŞTI

Nedim Bayram başkanlığında oluşan ve Ali Osman Olgun, Bayram İnaltekin, İsmail Hakkı Özak ile geçtiğimiz aylarda vefat eden Serdar Rubacı'nın üyeliğini üstlendiği İnegöl Kent Müzesi Koordinasyon Kurulu İnegöl'ün tüm köylerinde incelemeler yaptı.

TÜRKÜLER YENİDEN HAYAT BULDU

Elde edilen bilgiler neticesinde ulaşılan İnegöl'ün eski türküleri ve unutulmaya yüz tutmuş halk dansları, yetkililer ve köylülerce aslına uygun şekilde düzenlenerek yeniden hayata geçirildi.

Çalışmalar doğrultusunda Maden yöresinden; "Altıntas İçinde Kınam Ezilir", Dömez yöresinden; "Avlıları Avlıları", "Şapkayı Eğdirmeli", "Kütahya Yolunda Buldum İzimi", "Salgıncılar",

Tahtaköprü yöresinden; "Gide Gide Gitmez Oldu Dizlerim", "Yaylanın Yolundayım", "Aşçıların Edası", "Gelinin Annesi" Dömez ve Hamzabey yörelerinden; "Başındaki Gülüdür",

"Şirvan Yansın Yan Yansın", "Anam Bana Ne Dedi", "Amanın Yeşil Dere" ve Hamzabey, Çitli ve Dömez yörelerinden; "İnegöl Sekmesi", "İnegöl Güvendesi", "Erkek Çiftetelli" eserleri ve oyunları aslına uygun şekilde yeniden düzenlendi.

49 KİŞİLİK EKİP

İnegöl Halk Dansları Topluluğu'ndan 49 sanatçının sahne alacağı programın sahne koordinatörü ve şefi Diler Yalaza olurken, Genel Sanat Yönetmenliğini Ali Osman Olgun, koreograflığını Fatih Oral, senaryo ve tasarımını ise Recep Erdoğan üstlendi.

DOLU DOLU BİR PROGRAM

Gecede; İnegöl Türk Halk Müziği Korosu solistleri Nilüfer Oğuz ve Rıdvan Sayın, İnegöl türkülerini seslendirirken; İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da İnegöl halk oyunlarını oynayacaklar.

PROGRAMIN DETAYI

Program; Maden Köyü'ne ait gelin ağlatması 'Altın tas içinde kınam ezilir' ile başlayacak. Ardından Dömez yöresine ait 'Avlıları avlıları, güm güm öter davılları' adlı türkü, yine Dömez yöresine ait 'Şapkayı eğdirmeli yaşlara değdirmeli' ve Tahtaköprü yöresine ait 'Gide gide gitmez oldu dizlerim' türküleri ile devam edecek.

Dömez yöresine ait 'Kütahya yolunda buldum izini', Hamzabey ve Dömez yörelerinde söylenen 'Başındaki gülüdür iki akşam güneşi' adlı türkülerin ardından halk oyunları ekibi 'Şirvan yansın yar yansın' adlı türküde Kurşunlu Zeybeği'ni oynayacaklar.

Akabinde ise solistler Rıdvan Sayın ve Nilüfer Oğuz sırasıyla Tahtaköprü yöresine ait 'Yaylanın yolundayım balım', Dömez ve Hamzabey yöresine ait 'Anam bana ne dedi', Dömez yöresine ait 'Salgıncılar gelir gizli' adlı türküleri seslendirecekler.

Hamzabey, Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl sekmesinin ardından Tahtaköprü yöresine ait 'Aşçıların edası, cebinde yok parası' adlı türküsü okunacak. Yine Hamzabey, Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl güvendesi (karşılama) sonrasında Dömez ve Hamzabey yöresine ait 'Amanın yeşil dere, yar gitti askere' adlı türkü seslendirilecek.

Tahtaköprü yöresine ait gelinin annesi-gelin çıkarma türküsü sonrası program Hamzabey. Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl çiftetelli ile sona erecek.

Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar! Mezarlıklar piknik yeri mi? Mezarlıkta mangal yapıp alkol alıyorlar!

PROGRAM PAZARTESİ AKŞAMI AMFİ TİYATRO'DA

Kız istemesinden tavuk almasından, damat tıraşına gelin almasına kadar baştan sona kapsamlı bir şekilde büyük emeklerle ortaya çıkarılan eser ilk kez 2015 yılının Aralık ayında eski Kültür Sarayı'nda sahnelenmişti.

Bu yıl ise ilk kez festival kapsamına alınan program Pazartesi akşamı saat 21.00'da Amfi Tiyatro'da gerçekleştirilecek.