Uluslararası Alija Düşünce Derneği ve MODEF organizasyonuyla İnegöl'e gelen Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo ve Bosnalı iş adamlarına Zeynel İnegöl Köftecisi'nde yemek ikram edildi.

TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞECEK

Yemekte konuşan Tahir Lendo;

"Bosna Hersek'ten başlayan yolculuğumuzun sonunda geldiğimiz bu noktadan dolayı çok memnunum. Bize ilgi gösteren herkese çok teşekkür ederim. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar Bosna'ya yaptığı destek ve katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Bugün yaptığımız görüşmeler sonucunda bundan sonra Bosna Hersek'teki tüm işadamlarıyla daha iyi ilişkiler içerisine gireceğinizi umut ediyorum. Türkiye ile Bosna Hersek sırt sırta vermiş iki kardeş ülkedir. Bu kardeşlik kanda da vardır. Bizim Türkiye'yi sevdiğimiz gibi Türkler de Bosna Hersek'i seviyorlar.

Güzel anları hep beraber yaşamak istiyoruz. Burada bulunan misafirlerimiz İnegöl'de kurulan Alija Düşünce Derneğine her türlü desteği vereceklerine inanıyorum, bu durumdan dolayı çok memnunum"

11 BİN BOŞNAK OLDUĞUNU ÖĞRENDİM

"İnegöl'de 11 bin civarında Boşnak yaşadığını öğrendim. Bu kardeşlerimiz arasında başarılı işadamları olduğunu da gördüm. Daha iyi sonuçlara ulaşacaklarına inanıyorum. Bosna Hersek Kantonu 12 adet belediyemize bağlı, Türkiye'den 6 kardeş şehrimiz var.

Bir kardeş belediye daha kazanacağız. Sabırsızlıkla bunu bekliyoruz. Geçirdiğimiz bu gün içerisinde bizlere yakınlık gösteren protokolümüzü ve işadamlarımızı Bosna'ya davet ediyorum. Oradaki ve buradaki işadamlarını bir araya getirmek istiyorum. Bugün gördüklerimden ve yaşadıklarımdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Buradan çok güzel anılarla ayrılacağım ve İnegöl ile Türkiye'yi Bosna Hersek'te her platformda anlatacağım" dedi.

BİR ELMANIN İKİ YARISI GİBİYİZ

Kaymakam Ali Akça ise Bosna ile ilgili bir anısını paylaştığı konuşmasında; "1990'lı yılların başıydı, o zamanlar İstanbul'da yaşıyorum. Bir Cuma namazı çıkışı gıyabi namazı kılacağız dediler. Kılacağımız gıyabi cenaze namazı Bosna'da hayatını kaybeden, şehit olan kardeşlerimiz içindi.

O namaza katıldım. İçimiz yanıyordu, yüreğimiz sızlıyordu ama biliyorduk ki orada yürütülen onurlu bir mücadele vardı. Ondan sonra Bosna Hersek bayrağını uzun süre yakamda taşıdım ta ki Bosna dramı sonlanana kadar. Bosna ile alakalı her organizasyonda bu anım aklıma gelir.

Bosna ve Türkiye derin tarihi bağları olan, derin kültürel bağları olan 2 ülkedir. Bir elmanın 2 yarısı gibiyiz. Bu kadar derin tarihi ve kültürel bağları olan 2 ülkenin bunu değişik değerlerle belki çok daha derine taşıyarak ekonomik unsurlarla zenginleştirmesi gerekir. Ekonomik unsurlar meydana geldiğinde bir refah, üretim de ortaya çıkar.

Bu oluşan refahın, değerin, üretimin eşit şekilde paylaşılması gerekir. Bu ilişkiler sadece devletler arasında yürütülürse sonuç alınamaz. Ana itici güç devletler tarafından sağlanacaktır ama bu ilişkileri STK'lara ve vatandaşlara da entegre etmek durumundayız. MODEF ile Uluslararası Alija Düşünce Derneği tarafından düzenlenen bu programa seve seve katıldık" ifadelerini kullandı.

BOSNA, TÜRKİYE VE SİZE EMANETTİR

Yemeğe katılan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de şunları söyledi: "Bosna bizim ata yadigarı, ecdad yadigarı ve bilge kral ve Bosna'nın kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in 'Bosna, Türkiye ve size emanettir' anlayışıyla gönlümüzde ayrı bir yeri olan, muhabbetle her gittiğimizde kucaklaştığımız müstesna bir memlekettir. Bosna'yı ve Bosnalıları çok seviyoruz. Türkiye ile Bosna arasında siyasi münasebetler özellikle Cumhuriyet kurulduktan sonra her daim en üst seviyede olmuştur.

2014 seçimlerinde Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan olduğu dönemde bizi Bosna'ya göndermiş ve Bakir İzzetbegoviç'in çalışmalarına yardım etmemizi istemişti. O seçimden Bakir Bey çok büyük bir farkla galip ayrıldı. Fahri Konsolosumuz Sayın Muzaffer Çilek'in 2 ülke arasındaki ilişkileri üst seviyeye çıkartmak, ticaret münasebetini artırmak için özel gayret ettiğini biliyorum. Bu sevgiyi dünya döndükçe muhafaza edeceğiz.

Fuarımızı ziyaret etmeniz, işbirliğinde bulunmanız bizi bahtiyar etti. Bilge kral Aliya İzzetbegoviç'in düşüncelerini ve fikirlerini gençlere aşılayan Uluslararası Alija Düşünce Derneği'ni kutluyorum. Biz birbirimizi sevdikçe büyük Türkiye ve büyük Bosna'ya hizmet etmiş olacağız. Referandum çalışmalarımızda ülkemizin geleceğini, gönül coğrafyalarımızın geleceğini çok etkileyecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini kapı kapı anlatıyoruz. Hepinizi çok seviyoruz, sizleri İnegöl'de görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz"

ORHANGAZİ İLE KARDEŞLİK YAPACAKLAR

Belediye Başkanı Alinur Aktaş da yaptığı konuşmada;

"Sayın Başbakanımız bizden ısrarla kendi şehri ile alakalı bir kardeş şehir talebinde bulundu. Ben de bizim Donji Vakuf ile kardeş şehir olduğumuzu, Bursa'dan farklı bir ilçeyle kardeşlik yapabileceklerini ifade etmiştik. Orhangazi ile kardeş şehir olacaklar. 5 yıldır orada iftarlar veriyoruz, erzak dağıtımları yapıyoruz, ahududu projeleri uyguladık, son olarak spor salonu yapımına destek verdik.

Onunla alakalı da ciddi katkımız oldu. Orada benim ağabey diye hitap ettiğim bir Belediye Başkanımız var. Lovi Travnik'te de bu hizmetlerin gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Bosna her ne kadar Boşnak olmasam da hem Avrupa'ya açılan kapı hem de ciddi tarihsel derinliğimiz olması hasebiyle bizim için çok önemli bir yer. Halkımız Bosna'nın sıkıntılarında büyük üzüntü yaşamışlardır. Şimdi daha iyi durumlardayız. Şimdi artılarımızı oluşturmak durumundayız.

Bosna'dan Avrupa'ya ticaret ile alakalı ciddi avantajlar var ve Bosna bir Müslüman Türk'ün çok rahat edebileceği bir yer. Zaman içerisinde bu gidiş-gelişlerle ilişkiler kültürel boyutta kalmayıp ticari anlamda da gerçekleştirilebilir. Mobilya başta olmak üzere birçok alanda alışverişler gerçekleştirilebilir. Gezen kurt aç kalmaz. Siz de bölgenizi tanımak için gayret içerisindesiniz. Bunu çok daha fazla yapmamız gerekiyor. Var olan dostluğumuzun daha yukarılara çıkmasını ümit ediyorum" diye konuştu.

BOSNA BİZİM DİĞER YARIMIZ

İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ da:

"Bosna bizim diğer yarımız ve Bosna ile ilgili hem manevi hem ekonomik yönden ciddi ilişkiye geçmeliyiz. MODEF olarak bu organizasyonlara destek vermekten dolayı memnunuz. Heyetimizle fuarı gezdik, İnegöl mobilyasını tanıttık. Bundan sonra Bosna'ya giderek ekonomik ilişkilere hız kazandıracağız" şeklinde konuştu.

EVLADI FATİHAN

Uluslararası Alija Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Sert de konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Derneğimiz, Bosna Hersek ile var olan kadim kardeşlik ilişkilerinin sadece eğitim değil kültür değil ticari alanda da geliştirilmesi üzerine kurulmuş bir sivil toplum inisiyatifidir. Bu bağlamda Bosna Hersek ile karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek, yakın çevremizde yaşayan İnegöllü işadamlarımızın Avrupa'nın ortasında Müslüman Boşnakların yaşadığı Bosna'ya Balkanlara dikkatlerini çekmek istedik.

Aynı şekilde Bosna Hersek'te faaliyette bulunan işadamlarımızın İnegöl mobilyasını daha yakından tanımak ve karşılıklı neler yapılabileceğini görmek düşüncesi ile kendilerini MODEF desteğiyle ilçemizde misafir etmekteyiz. Merhum Alija İzzetbegoviç, Bosna'yı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Türkiye halkına emanet etmiştir. Bosna'mı koruyun, Bosna'm size emanet, oraları hep evladı fatihandır demiştir. Bizler bu emanet anlayışından hareketle evladı fatihan olan o toprakları ekonomi anlamında daha siberjik hale getirmemiz gerektiğini ve bu anlamda somut bir takım çalışmalar yapmak gerektiğine inanıyor, düşünüyor ve bunun için çalışıyoruz.

Özgür Demirtaş kimdir ve aslen nerelidir? Özgür Demirtaş kimdir ve aslen nerelidir?

Uluslararası Alija Düşünce Derneği olarak ülkemizde üniversitelerde öğrenci gruplarımız ile ilgili eğitim kültür alanında projelerimiz var. Yakın zamanda ilçemizde Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı Yalçın Topçu Beyi misafir ettik. Bosna Hersek ile ilgili yapılmak istenen projelerimizi ayrıntılı şekilde paylaştık ve kendilerinden söz aldık. Bosna'da ortak protokol ile çalıştığımız STK kuruluşları bulunmakta. TÜBSİAD gibi kardeş derneğimiz, Bosna'daki Türk Büyükelçimiz Haldun Koç Beyefendi de bize gerekli desteğini hiçbir konuda esirgemeyeceğini ifade ettiler.

Biz bütün bu çalışmaları bir araya getirdiğimizde hayırlı ve güzel sonuçlar alınabileceğini düşünüyoruz. Teşvik etmekte ısrar edeceğiz. Özellikle İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneğimizin Başkanı Yavuz Uğurdağ Beye, yönetim kurulu arkadaşlarımızdan gizli kahramanlar diyebileceğimiz bizi yalnız bırakmayan dostlarımıza gönülden teşekkür ediyorum"

Yemeğin ardından iki heyet arasında karşılıklı hediyeleşmeler gerçekleşti.