PROTOKOL İMZALANDI

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl Müteahhitler Derneği ve Halk Eğitim Merkezi arasında mesleki yeterlilik belgesi işbirliği protokolü imzalanırken, ortak yürütülecek çalışma ile inşaat sektöründeki çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almaları sağlanacak.

İTSO'da düzenlenen protokol öncesi konuşan Başkan Metin Anıl, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 17'si inşaat olmak üzere toplam 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

İLK ETAPTA İNŞAAT SEKTÖRÜ

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenler için kurs düzenleneceğini belirten Anıl, "Odamız koordinasyonunda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İnegöl Müteahhitler Derneği işbirliğinde ilçemizde, ilk etapta, inşaat sektöründe çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almaları için ortak çalışma başlatılmaktadır."

"Normalde, mesleki yeterliliğin belgelendirilmesi yalnızca sınavla yapılmakta iken Türkiye'de bir ilk olarak biz su sürecin önüne eğitim getirerek sınavlardaki başarının artmasını sağlayacağız. Bu kursun ücretini odamız ödeyecek. Kursa katılanları Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi'ne (MEYBEM) yönlendireceğiz. Burada yapılacak ölçme ve değerlendirmede başarılı olanlar belgelerini alacaklar."

İnegöllü Mobilyacılar Özbekistan'a Gidiyor! İnegöllü Mobilyacılar Özbekistan'a Gidiyor!

ÖNCE EĞİTİM SONRA SINAV

"Sınava girecek çalışanların başarılarını artırmaları ve belge almalarını sağlamak amacıyla; belirlenen sınav grubu ve sınav tarihine için odamız Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte 8 ile 16 saat arasında eğitim programlayacak ve sınava girecekler önce eğitime alınacak. Halk Eğitim Merkezi eğitimleri gerçekleştirecek ve eğitim için salon ve gerekli ekipman, donanımları sağlayacak."

"İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü eğitimleri ile ilgili yasal süreçleri ve denetimi sağlayacak. Odamız gelen talepleri yöneterek, belgelendirme teorik ve mülakat sınavları için sınav yeri ve gerekli donanımları temin edecek. Sınav süreçlerini koordine edecek. İnegöl Müteahhitler Derneği, sektör taleplerini Odamıza yönlendirecek ve belgelendirme uygulama sınavları için sınav alanı ve sahası ile gerekli ekipman teminini sağlayacak" diye konuştu.

BELGESİZ ÇALIŞTIRANA 500 TL

Mesleki yeterlilik belgesi olmayanları çalıştıran işletme sahiplerine belge sahibi olmayan her bir çalışan için 500 TL para cezası verileceğini de bildiren Anıl, inşaat sektörünün dışında faaliyet gösteren üyelerinin çalışanları içinde benzer eğitim çalışması yapmaya hazır olduklarını söyledi. Anıl, kanunda belirtilen 48 meslek grubunun tamamı için aynı çalışmayı yapmaya hazır olduklarını bu konuda başvuru beklediklerini sözlerine ekledi.

SINAVA HAZIRLIK KURSU

48 meslek alanında çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olduğuna işaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, "Bu belgeler mesleki eğitim kurumunun yapmış olduğu sınavla verilmektedir. Bu sınavlara katılırken sektörde çalışan iş alanındaki arkadaşlarımızın biraz daha alanlarıyla ilgili bilgilerini geliştirmeleri gerekiyor."

"Protokol ile vereceğimiz destek mahiyetindeki seminerler arkadaşlarımızın sınavlarında başarılı olabilmeleri için gerçekleştirilecektir."Protokol neticesinde uygulanacak seminerde geçerli olan belgeyi vermeyeceğiz, destek mahiyetinde arkadaşlara sınavlara hazırlık kursu vereceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.