Bayramda kilo almamanın püf noktasını açıkladı Bayramda kilo almamanın püf noktasını açıkladı

HASTANE PERSONELİ BİLGİLENDİRİLDİ
Hastanenin çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programda; Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kan Bağışçısı Kazanım Planlama Uzmanı Özgür Dündar Gürel ile Güney Marmara Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, hastane personeline kan bağışı ve kök hücre nakli konusunda bilgi verildi.
ÜLKEMİZDE KAN BAĞIŞI YETERSİZ
Türkiye genelinde kan teminini Kızılay'ın yaptığını belirten Özgür Dündar Gürel, "Günümüzde tıp ve teknoloji alanındaki tüm gelişmelere rağmen kan, kan bileşenleri ve kandan elde edilen ürünlerin yerine geçebilecek bir tedavi aracı henüz bulunmuş değil. Bu yüzden kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracı olarak kabul ediliyor.
Dünyadaki uygulamalar ve araştırmalar, en güvenli kanın, gönüllü, karşılık beklemeksizin ve düzenli olarak kan veren bağışçılardan elde edildiğini gösteriyor" dedi.
Gelişmiş yurtdışı ülkelerinde kan bağışının %5'lerde olduğunun bilgisini veren Gürel, Kanın, bir bireye verilebilecek en değerli hediye olduğunu vurgulayarak, ülkemizde kan bağışının yetersiz olduğunu söyledi.
KİMLER KAN VEREBİLİR?
18-65 yaş arası tüm sağlıklı bireylerin kan verebileceğini aktaran Gürel,
"50 kilonun üzerinde olan kişilerin kan vermesinde bir sakınca yoktur. Erkekler en sık 2 ayda bir; kadınlar ise en sık 3 ayda bir olmak üzere yılda toplam 4 üniteyi geçmeyecek şekilde kan verebilirler.
Aspirin kullanımı kan vermeye engel değildir. Kan vermenin faydaları, kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur."
"Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Büyük ameliyatlardan sonra 6 ay boyunca kan bağışı alınmaz" diye konuştu.
KÖK HÜCRE KONUSU
Kök hücre konusunda ise Güney Marmara Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek bilgiler verdi. Çiçek,
"Kök hücre bağışçısı kazanımı çalışmaları 'Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi' çerçevesinde gerçekleşmektedir. Türk Kızılay'ı, 'Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı' görevine, bünyesindeki Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 12 gönüllü verici merkezi ile hazırlık çalışmalarını tamamlamasının ardından 13.08.2014 tarihinde aktif olarak başlamıştır."
"Kök hücreler, yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.
Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler. Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler. Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar" dedi.