ERKEN UYARI İSTASYONU

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kırsal Hizmet Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

"İnegöl bir ticaret şehri olduğu kadar aynı zamanda bir tarım şehri diyoruz ve İnegöl tarımını ileriye taşıyacak hizmetlere projelerimizde yer vermeye çalışıyoruz" diyen Başkan Aktaş,

"Yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek ve gerekli tedbirleri daha öncesinden alabilmek adına Çitli ve Turgutalpköy'den sonra 2016 yılı içerisinde Akbaşlar Mahallemizde de erken uyarı istasyonunu hayata geçirdik.

Altın Ne Kadar? 18 Nisan Güncel Altın Fiyatları Altın Ne Kadar? 18 Nisan Güncel Altın Fiyatları

Bu istasyondan Akbaşlar, Kozluca, Şibali, Fındıklı, Yiğitköy, Süpürtü, Olukman, Bayramşah, Tekke ve İskaniye'de ÇKS sistemine kayıtlı 463 çiftçi yararlanmaktadır" dedi.

DAHA ETKİLİ ÜRETİM

"Kırsal mahallemizi şehir standartlarına ulaştırmak için tüm gücümüzle etkili ve donanımlı bir şekilde çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz" diyen Aktaş, "Tarımsal üretimin daha etkili yapılmasına öncülük etmek için sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, salça çekme makinesi, yonca ve arı kovanı dağıtımları yaparak kırsal mahallelerimizde çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz.

Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde Bursa genelinde yıllık ortalama 120 ton üretim ile bal rekoltesinde 1.nci olan şehrimiz kırsalındaki 53 yetiştiriciye organik bal üretiminin teşviki anlamında 380 adet arı kovanı, ceviz üretiminin yoğun olduğu 20 kırsal mahalledeki çiftçilerimizin yararlanması amacıyla:

20 adet ''ceviz soyma makinası'', yıllık ortalama 20.000 dönüm arazide 12.000 ton ceviz üretiminin yapıldığı İnegöl kırsalında, 19 mahalledeki 190 üreticiye 3.800 adet sertifikalı chandler cinsi ceviz fidanı,

kırsal mahalle muhtarlıklarına salça yapan tüm hanelerin kullanımına sunulmak üzere 20 adet 2.2 kw. motor gücünde, saatte 1.800 kg. domates ve 480 kg. biber sıkma kapasiteli salça çekme makinası ve yıllık ortalama 5.000 dönüm arazide 2.300 ton kestane üretiminin yapıldığı şehrimizde,

16 kırsal mahallede 160 üreticiye 3200 adet sarı aşlama ve şekerci cinsi sertifikalı kestane fidanı dağıtılmıştır" şeklinde konuştu.

ÇİLEK ÇALIŞTAYI

Aktaş, şöyle devam etti:

"Tarımı daha fazla ön plana çıkarmak, tarım ihracatını ve tarım gelirlerini daha fazla artırarak, sektörün hak etiği yere gelmesini istiyoruz. İnegöl Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı desteklemek en önemli hedeflerimiz arasındadır.

Bu anlayışla çıktığımı yolda 2016 yılında Bursa'da yediveren cinsinde 28.000 ton (% 54) yıllık rekolte ile Bursa birincisi olduğumuz çilek üretiminde üretim, rekolte ve kalite standartlarının arttırılmasını amaçlayan ''Çilek Çalıştayı'' düzenledik. Çilek Çalıştayı'nın ilk somut adımı olarak Kurşunlu'da ürün toplama merkezini en kısa zamanda hayata geçireceğiz.

Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü ile işbirliğinde Ziraat Fakültesi nezdinde 'Marka tescili ve coğrafik işaret'çalışması başlatılmıştır. İnşallah mayıs veya haziran ayı içerisinde de "Çilek Festivali"ni gerçekleştireceğiz"

ÇİFTÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

"İnegöl'de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde özellikle tarımsal faaliyetlerin başlamasından önce çeşitli kurslar ve seminerler düzenliyoruz.

Bu kapsamda toprağın hazırlanması, sulama, gübreleme, ilaçlama ve hasat teknikleri vb. konularda kış döneminde 10 kırsal mahallede çiftçi eğitim semineri düzenlenmiştir. Bizlerin herkesten öğreneceklerimiz var.

Bu yüzden gerçekleştirdiğimiz bu eğitim programlarını önemsememiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu eğitim programların katılan üretici kardeşlerimizin buradan alacakları ve öğrenecekleri yeni bilgilerle ürünlerini daha kaliteli ve verimli hale getireceklerine yürekten inanıyorum"

MEYVE BUDAMA KURSLARI

"Bilimsel veriler ışığında çiftçilerimizin yenilik ve gelişmeleri daha yakından görmeleri ve uygulamada daha yüksek verim elde etmeleri için düzenlediğimiz meyve budama kurslarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ziraat Odası işbirliğinde gerçekleştiriyoruz.

Çiftçilerimize konusunda uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen meyve budama kurslarında teorik bilgilerin yanı sıra bahçede uygulamalı olarak eğitim de veriliyor. Bu tür eğitimlerle tarım sektöründeki yenilik ve gelişmeleri çiftçimize daha kolay aktarmış oluyoruz.

Meyvenin daha iyi gelişebilmesi, dolayısıyla, daha çok ve daha kaliteli ürün alınması anlamında meyve budama kurslarını önemsiyoruz. 2016 yılı içerisinde düzenlediğimiz meyve budama kurslarına katılan 340 üreticiye sertifikaları takdim edilmiştir"

ARAÇ VE EKİPMAN DESTEĞİ

"Çiftçi mallarını koruma adına oluşturduğumuz Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı ile üreticilerimizin yetiştirdiği ürünlerin zarar görmesini önlemiş olmaktayız. Çiftçi Malları Koruma Meclisinin şu ana kadar gerçekten çok önemli işleri başardığını düşünüyoruz.

Görev alanı olarak belirlenmiş kırsal mahallemizde bulunan ekili, dikili ve sürekli tarım arazilerinde gece gündüz demeden sürekli ve düzenli olarak kontroller yapılmakta ve gereken önlem ve müdahaleler anında gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Koruma sistemine dahil olan kırsal mahalleler ile koruma meclisinin sahası daha da genişlediğinden koruma kurulunun daha aktif ve hızlı bir şekilde olaylara müdahale etmesi ve kırsal mahallerimizde üreticilerimizin dertleri ile dertlenmek ve kısa sürede onların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla koruma kuruluna araç ve ekipman desteği sağladık.

Ben inanıyorum ki Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı personel, seyyar motorize ekip, arazi tipi hizmet aracı ve diğer teknik ekipmanlarla güçlü bir yapaya bürünmesi sağlanarak hem ilçemizde hem de bölgemizde örnek alınan bir kurul olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir"

İNEGÖL TARIM FUARI

"Her yıl sektör temsilcilerini ve sektörün tüm yeniliklerini ortaya koyan İnegöl Tarım Fuarı(İNTARF) ile şehrimizin üretim potansiyelini tanıtmayı, bölgesel üretimi teşvik etmeyi, kent ekonomisine katkı sağlamayı ve kırsal kalkınmayı hedeflemekteyiz. İnegöl Tarım Fuarımızı belediyemiz öncülüğünde, Modef Fuarcılık ev sahipliğinde, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, muhtarlarımızın destekleri ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları ile gerçekleştiriyoruz.

T.O.B.B.'nin Uluslararası fuar takviminde yer alan fuarımız Türkiye'nin en prestijli fuarları arasında yer almakta. İ NTARF ile İnegöl'ün tarım potansiyelinin Türkiye vitrinine çıkarılması hedefleniyor.

İnegöl'ün markaları ile öne çıkan bir şehir olduğundan hareketle hazırlanan İnegöl Tarım Fuarı; Köfte, Mobilya, Oylat gibi önemli markaların arasında Ayçekirdeği, Çilek, Armut, Kiraz ve Şeftali gibi ürünler başta olmak üzere meyvecilikte de önemli bir marka olma doğrultusunda ilerliyor"

ÇİFTÇİLERİMİZİ TARIM FUARLARINA GÖTÜRÜYORUZ

"İnegöllü üretici, yetiştirici ve sektör temsilcilerini farklı teknolojilerle tanıştırmak, uygulanabilir tarım teknolojilerini şehrimize getirmek, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin ufkunu geliştirmek, kırsal kalkınmayı sağlamak, İnegöl ekonomisine katma değer sağlamak için üreticilerimizi Tarım Fuarlarına götürüyoruz.

Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde sektör temsilcilerinin katılım gösterdiği Berlin Tarım Fuarına teknik bir gezi düzenlenirken, kırsal mahalle muhtarları ile tarımsal kalkınma ve sulama kooperatifleri başkanlarından oluşan 95 kişilik heyetin katılım gösterdiği Trakya'nın en büyük ve en kapsamlı fuarı olan Çorlu Tarım Fuarında üreticilerimiz farklı tarım teknolojileri ve tarımsal mekanizasyon aletlerini yakinen görme fırsatı buldular.

Ayrıca İnegöl tarımına katkı olması adına İnegöl kırsalında seracılık olgusunu geliştirerek daha kaliteli ve daha rekolteli üretimin sağlanması için 40 kişilik heyet ile Mersin Anamur'a da gezi düzenlendik"

TARIM ŞEHRİMİZİN YENİ GÜCÜ

Aktaş son olarak, "Zengin tarihimizle, kültürümüzle, büyük medeniyetimizle, birlikte her hedefe ulaşabileceğimizden, her engeli aşabileceğimizden, yarınları özgüvenle şekillendirebileceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Ekonomisi, kültürü ve sosyal hayatıyla heyecanını hep zinde tutan İnegöl'ümüz için durmak yok diyor, yürütülen bu çalışmaların kırsal mahallelerimizde sürdürülen tarımsal faaliyetlerinin gelişmesine ve üretim standartlarının yükseltilmesine önemli bir katkısı olacağı ümidiyle, kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl Tarımını geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz" dedi.