Birçok firmanın batabileceği söylentileri kamuoyunda dile getirilmeye başlanırken; MÜSİAD, krizden etkilenme endişesi yaşayanlara çok önemli tavsiyelerde bulundu.

SOĞUK SAVAŞ BAŞLADI

ABD-Rusya-Çin üçgeninde başlayan soğuk savaşların İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya da sıçradığını dile getiren Şube Başkanı Halil Malkaç, ülkemizde dile getirilen ekonomik daralmanın tüm dünya genelinde daha da fazla hissedildiğini dile getirdi.

AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT

Önümüzdeki 20 aylık sürecin çok iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Malkaç,

"Bizler artık ayağımızı yorganımıza göre uzatacağımız bir döneme giriyoruz. En az 20 aylık süreçte her türlü olağan dışı hareketlere hazır olmak zorundayız. Bu sadece bizim sorunumuz değil, bu süper güç diye adlandırdığımız ülkelerinde sorunu. Şu an gücünü kaybetme korkusu yaşayan ülkeler tüm dünya ekonomisini etkileyecek hamleler yapıyor. Buna karşı dikkatli ve sabırlı olmalıyız" diye konuştu.

5 MADDELİK TAVSİYE

İnegöl iş dünyasına da seslenen Malkaç,

"Firmalarımız artık üretim verimliliğini arttıracak acil eylem planları hazırlamalıdır. Bu bizim tespit ettiğimiz en önemli konulardan biridir. Maalesef olumlu havanın olduğu zamanlarda ötelemediğimiz bu konu, önlem almayanların başına iş açabilir. Diğer konu ise döviz artışı her ne kadar hammaddeye yapılan zamları etkilese de özellikle İnegöl'e ihracat anlamında ciddi kazançlar sağlayabilir. Bu süreçte ihracat daha fazla önemli hale geldi. Şu an özellikle mobilyacı esnaflarımızın hedef pazarları kapı kapı dolaşmaları gerekiyor." dedi.

İSRAF ÇOK

İşletmelerdeki israfa da dikkat çeken Malkaç, "MÜSİAD olarak yaptığımız araştırmalarda işletmelerde ki gereksiz harcamaların boyutunun çok fazla olduğunu gördük. Bizler artık tasarruf tedbirlerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu süreçte özellikle satın alma departmanlarının uyarılması ve zayi atların en aza indirilmesi için çalışma yapılmasını tavsiye diyoruz"

"Artık hiç kimse doların 5 TL'nin altına inmesini beklemesin. Bizler bu hareketliliğin uzun bir süre daha devam edeceği öngörüsündeyiz. Bu sebeple işletmelere tavsiyemiz mutlaka döviz borçlarını kapatmalarıdır.

Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti

Aksi halde daha büyük sorunlarla karşılaşabileceklerini bilmelerini istiyoruz. Diğer tavsiyemiz ise fazla gayrimenkulleri olanların satış yaparak ellerinden çıkararak nakte çevirmesinin yerinde bir hamle olacağını öngörüyoruz" dedi.

ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI

MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, hükümetinde bu süreçte iş dünyasıyla sürekli istişare halinde olmasını önemsediklerini, ancak piyasalara nefes aldıracak ve karabulutları dağıtacak adımların daha hızlı atılması noktasında da bir beklenti olduğunun altını çizdi.

Malkaç açıkladıkları 5 maddelik tavsiyelerin doğru uygulanması halinde işletmelerin krizden daha güçlü çıkabileceklerini söyleyerek, "Şimdi birlik zamanı, gelin bu krize meydan okuyalım. Dünyanın dengesiyle oynayan ülkelere ne kadar güçlü olduğumuzu gösterelim" şeklinde konuştu.