CHP İlçe Başkanı Necmi Demir yaptığı açıklamada, dişi kurbanlıkların kesilmesinin yasaklanmasının büyük sıkıntılara yol açacağını belirterek;

"İslam alemi'nin kutsal iki dini bayramından biri olan Kurban Bayramı yaklaşırken, 5 Temmuz'da alınan Dişi Hayvanların kurbanda kesilmesinin yasaklanması kurban üreticilerini ve halkımızı sıkıntıya sokacaktır.

CHP'nin kazandığı Pınarbaşı'na kayyım atandı CHP'nin kazandığı Pınarbaşı'na kayyım atandı

Kurban Bayramı , İslam aleminde dayanışma ve paylaşım temelinde yoksul halk kesimlerinin beslenmesinde önemli bir besin desteği olarak yoksul halkın mutfağına et girmesini sağlamaktadır." ifadelerine yer verdi.

HERKES ZARAR GÖRECEK

Başkan Demir'in açıklamamsında; "Devlet aklı kullanılmadan, planlı yapılmayan , günü birlik kararlarla yönetim anlayışı çiftçimize ve halkımıza çok ciddi zarar verecektir.

Bir yıl önce hayvan alıp kurbanlık olarak planlayan kırmızı et üreticilerimiz, özellikle bölgesel talepler dikkate alınarak , süt üretiminde verimsiz dişi kurbanlıkları alıp besi yaptılar.

Dişi kurbanlıkları pazarlayamazsa iflas edeceği kesindir.Bir yıllık besi giderleri ve bakım hizmetleri boşa gidecektir.Bu karar 1 yıl önce alınsaydı besiciler düveleri kısırlaştırıp beslemezdi.

O hayvanların yüzde 70-80 'i 6-7 aylık gebe düve olacaktı.Doğurganlık anlamında üretime 1 yıl önce başlamış olacaktı.Veya et üreticisi kurban besicilerimiz, erkek hayvan besleyeceklerdi.Ayrıca besili düvelerin döl tutması da mümkün değil." dedi.

Yasağın devam etmesi halinde fiyatların aşırı yükseleceğini iddia eden Başkan Demir;

"Üreticiler, düvelerin 4-5 ay merada salınıp otlatıldıktan sonra döl tutacağını belirtiyorlar.Dişi hayvan kesilmeyince , Kurban Bayramında küçükbaş hayvan ve erkek hayvan fiyatlarının yüzde yüz artacağını belirten et üreticileri , faiş fiyat artışlarının kırmızı et üreticileri gibi halkımızı da mağdur edeceğini belirttiler.

Bu , aynı zamanda halkımızın kurban kesme ibadetini olumsuz etkileyecek sosyal dayanışma bağlarını zayıflayacaktır.Plansız olarak, besi yem'in de KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi yem fiyatlarında herhangi bir ucuzlama yaratmadı diyen besicilerimiz ayrıca KDV iadesinden de olduklarını belirterek zarar ettiklerini ifade ettiler.

Bu olumsuz ve plansız ani kararlar, et üreticilerimiz de ; Yoksa önceden et ithal edecek hatırlı kişilerin bilgilendirilmesi et ithal bağlantılarının yaptırılması bunun sonucunda piyasada talep artışı yaratmak için mi bu kararın alınmasının düşündürücü olduğunu belirttiler." açıklamalarında bulundu.

ÇİFTÇİ SAHİPSİZ KALDI

Başkan Demir açıklamasının sonunda; hasat mevsimi tahıl ürünlerinde vergilerin düşürülmesinin de çiftçileri aracılara karşı savunmasız duruma düşürdüğünü belirterek;

"Bu politikalar tarımda kendi kendine yeterli 6-7 ülkeden biri olan ülkemizde tarımı bitirecek, çiftçileri perişan edecek sonuçlar doğuracaktır.

Derhal kısa, orta , ve uzun vadeli tarımsal planlar yapılmalı, çiftçilerimizin girdilerini düşürücü destek ve ucuz kredi sağlanmalıdır." dedi.